Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Donald Trump: Bod pro Obamu je výsměchem USA. Chci být prezidentem

Donald Trump: Bod pro Obamu je výsměchem USA. Chci být prezidentem

01.08.2011 17:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Dohoda o navýšení dluhového limitu Spojených států je fantastická pro prezidenta Baracka Obamu, avšak špatný vtip pro Spojené státy jako zemi, nechal se slyšet nemovitostní magnát Donald Trump. Obama má podle něho silné kompetence dosáhnout úspěšného zvolení, avšak v otázce vedení země na něj útočí jako výrazně nekompetentního prohrávajícího budoucnost USA na body s dalšími mocnostmi, především Čínou. „Chci kandidovat na prezidenta Spojených států, pokud se ekonomice bude nadále dařit špatně a také republikáni vyberou špatného kandidáta,“ prohlásil Trump.

Američtí demokraté a republikáni se přiblížili dohodě, která navýší dluhový limit země o 2,1 bilionu dolarů. Podle dohody, která má dvě základní části, se tak má stát výměnou za 1) úspory jednoho bilionu dolarů během příštích deseti let 2) založení komise v Kongresu, která bude hledat další škrty. návrhy představí v listopadu a pak o nich rozhodnou zákonodárci. Celkem by měly představovat nejméně 2,5 bilionu dolarů. „Prohráli jsme klíčový okamžik v dějinách Spojených států. Nakonec stejně budeme muset dosáhnout vyrovnaného rozpočtu a tento krok cestu jen výrazně prodlužuje a znesnadňuje. Je to špatný vtip,“ uvedl realitní magnát.

Podle Trumpa Spojené státy tím, co se dělo a děje kolem navýšení dluhového limitu země, dále ztrácejí a ztratily respekt dalších zemí světa. „Nerespektují Spojené státy, protože si respekt nezaslouží jejich politické špičky. Blázni ve vedení země umožňují nadále Číně či OPEC dusit zaměstnanost a drtit ekonomiku vysokými cenami ropy,“ rozohnil se na CNBC Trump. Podle jeho slov jej trápí úpadek USA za Čínu ve světovém postavení, v infrastruktuře, výrobě i vzdělávání. Za absolutní neefektivnost a další přítěž pak označil veškerou regulaci vznikající v reakci na finanční krizi. Dohoda s demokraty o škrtech podle Trumpa musí smést také Obamovu reformu zdravotnictví, kterou označil za zničující.

Donald Trump pro CNBC:

Jeho postoj ale není příliš překvapivý. Již v minulosti vystupoval ostře proti dnešnímu prezidentovi Barackovi Obamovi a zvažoval vlastní kandidaturu na prezidentské křeslo. Nyní však spílá i svým "blízkým" republikánům za přílišnou měkkost. „Nyní je příležitost pro Ameriku vyřešit problémy na mnoho budoucích let a pro republikány vrátit se do čela země a ji vrátit na správný kurz,“ tvrdí Trump. „Oni mají ty karty, které chybějí prezidentovi, ale nesmějí být slabí,“ dodává.

Americká dluhová dohoda vyžaduje ještě schválení Kongresem, kde zřejmě hladce projde v Senátu a těsněji ve Sněmovně reprezentantů. Oči investorů se dále v týdnu budou upírat k před krizí agilním, nyní o to aktivnějším ratingovým agenturám, z nichž nejpřísněji mluví Standard & Poor’s. Vedle dohody potvrzení ratingu „AAA“ podmínila dlouhodobou přesvědčivou dohodou na omezení rozpočtového deficitu. Mírnější je Moody‘s, která zřejmě v případě zvýšení dluhového limitu země potvrdí rating „AAA“, ale stanoví negativní výhled.

„Dohoda je nezbytný první krok, bolestná ale bude teprve dlouhodobá fiskální náprava USA,“ uvedl například australský ministr financí Wayne Swan. „To je to jediné, co skutečně může přispět ke globální stabilitě a růstu,“ uvedl Swan pro Sky TV. Diplomatičtější je Německo a Japonsko vítající dohodu a doufající v uklidnění trhů (Japonsko drželo v květnu zhruba 900 mld. USD dluhu).

Vyčkávání a napětí potvrzuje také dnešní vývoj na trhu. Wall Street v úvodu reagovala až procentním růstem, špatná data o aktivitě ve zpracovatelském sektoru ale indexy vzápětí srazila do procentní ztráty. Ropa se z růstu také vzápětí dostala do ztrát, mírně těží zlato a stříbro (po předchozích ziscích). Doslova sesypaly se v závěru dne evropské indexy. DAX se přiblížil 3% ztrátě, CAC přesáhl 2% odpis, FTSE ztrácí do procenta. Americká dohoda klid na finanční trh zatím opravdu nevrátila.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data