Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna schválila vyšší dluh o 2,1 bln. USD a úspory alespoň 2,4 bln. USD

Sněmovna schválila vyšší dluh o 2,1 bln. USD a úspory alespoň 2,4 bln. USD

02.08.2011 8:22, aktualizováno: 2.8. 9:20
Autor: ČTK

Aktualizováno

Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek schválila zvýšení stropu pro státní dluh Spojených států ze současných 14,29 bilionu dolarů. Hlasování se zúčastnila i demokratka Gabrielle Giffordsová, poprvé od okamžiku, kdy ji v lednu střelil do hlavy atentátník. Nyní ještě zákon musí posoudit Senát. Očekává se, že i on vysloví s návrhem souhlas. Zákon pak ještě musí podepsat prezident Barack Obama. Odvrátí tím hrozící bankrot země, který mohl nastat již po dnešku.

Sněmovna zákon o zvýšení státního dluhu přijala poměrem 269 ku 161 hlasům. Návrh podpořili poslanci obou stran. Nad hlasováním ve sněmovně přitom visel největší otazník. Jak část demokratů, tak část republikánů totiž s nedělní dohodou vedení Kongresu s prezidentem Barackem Obamou nesouhlasila. Někteří republikáni se například obávají, že dohoda umožňuje zvýšení daní v budoucnu. Některým demokratům na ní zase vadí, že obsahuje pouze škrty, a ne nové daňové příjmy.

Dohoda ale nakonec ve sněmovně získala větší podporu, než se očekávalo. Pro hlasovalo 174 a proti 66 republikánů. Přestože má strana ve sněmovně většinu, potřebovala podporu demokratických zákonodárců. Ti s ní dlouho vyčkávali, protože čekali, až návrh podpoří dostatečné množství republikánů. Proti návrhu jich přesto hlasovalo 95, tedy přesně polovina.

Výsledek hlasování nakonec ale téměř zastínila pohublá Giffordsová, která se nečekaně objevila ve sněmovně. Zákonodárkyni, která se zázračně zotavuje z vážného zranění, přivítal dlouhý potlesk jejích kolegů. Drobná žena s krátkým sestřihem během něj na chvíli vstala a mávala jim. "Musela jsem se tohoto hlasování zúčastnit. Nemohla jsem riskovat, že moje nepřítomnost způsobí krach naší ekonomiky," řekla.

Návrh zákona o zvýšení státního dluhu Spojených států nyní bude posuzovat Senát. Hlasování začne dnes v poledne místního času (18:00 SELČ). Žádné drama se ale již neočekává. Plán v horní komoře Kongresu, kterou ovládají demokraté, má dostatečnou podporu. Obamův podpis pod zákon lze očekávat záhy po hlasování v Senátu.

Dohoda o zvýšení dluhu má dvě části. První obsahuje úspory kolem jednoho bilionu dolarů během příštích deseti let. Druhá pak zřizuje komisi v Kongresu, která bude hledat další škrty. Své návrhy představí v listopadu, pak o nich rozhodnou zákonodárci. Celkem by úspory měly představovat nejméně 2,4 bilionu dolarů. Strop pro státní dluh se pak zvýší nejméně o 2,1 bilionu dolarů. Vláda tak bude mít peníze celý rok 2012. Drama kolem navýšení dluhu se tak do prezidentských voleb v listopadu příštího roku nebude opakovat. Podle Bílého domu tím zmizí mrak nejistoty nad americkou ekonomikou.

Američtí politici o zvýšení stropu pro státní dluh jednali několik týdnů. Podle deníku The Wall Street Journal šlo o jednu z nelítějších bitev o vládní výdaje v americké historii. Opoziční republikáni svůj souhlas s dalším zadlužováním země podmínili dohodou o rozsáhlých rozpočtových úsporách. Obě strany pak dlouho nebyly schopné najít společnou řeč. K řešení se začaly blížit až krátce před hrozícím bankrotem země, jež by bez navýšení dluhu po úterku neměla peníze na úhradu všech svých účtů.

S dosaženým kompromisem přesto nepanuje všeobecná spokojenost. Zatímco podle některých konzervativců jsou dohodnuté škrty málo radikální, takzvaně progresivní demokraté dohodu považují za zradu politiky strany. "Pokud tento zákon projde, bude to nejhorší zákon, který kdy opustil toto místo," uvedla ve sněmovní debatě demokratka z Kalifornie Maxine Watersová. S výslednou dohodou není příliš spokojený ani Obama. Kompromis ale podle něj byl nutný pro odvrácení bankrotu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m