Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett vyzývá Kongres: Zvedněte daně bohatým, nebojte se dopadu na investice

Buffett vyzývá Kongres: Zvedněte daně bohatým, nebojte se dopadu na investice

15.08.2011 13:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Miliardář Warren Buffett vyzval americké zákonodárce, aby zvýšili daně pro mimořádně bohaté. Spojené státy si krokem podle něho pomohou ke snížení rozpočtového deficitu, aniž by takové rozhodnutí poškodilo investice.

"Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům," uvedl 80letý Buffett v článku v New York Times. Nyní je podle něho čas, aby si Kongres od bohatých vyžádal spoluúčast. Buffett patří k nejbohatším lidem světa a je předsedou konglomerátu Berkshire Hathaway.

Buffett odhalil, že zaplatil loni na daních 6,938.744 amerických dolarů (v přepočtu zhruba 117,6 milionu korun). "Zdá se to hodně peněz. Ale zaplatil jsem jen 17,4 procenta ze svého zdanitelného příjmu a to je v současnosti nižší podíl, než zaplatil kdokoliv z dalších 20 lidí v naší kanceláři. Jejich daňové zatížení se pohybuje v rozmezí od 33 procent do 41 procent a v průměru 36 procent," dodal.

Američané podle Buffetta rychle ztrácejí důvěru ve schopnost Kongresu vyřešit fiskální problémy země. "Pouze kroky, které budou okamžité, konkrétní a dostatečně rozsáhlé, mohou zabránit rozšíření nynějších pochyb do široké beznaděje,“ uvedl Buffett.

Podle investora není třeba se obávat, že vyšší zdanění bohatých zasáhne investice. "Pracoval jsem s investory 60 let a ještě jsem neviděl nikoho, ani když byla v letech 1976-77 sazba daně z kapitálových zisků 39,9 procenta, kdo by se vyhýbal rozumné investici kvůli daňové sazbě z případného zisku. Lidé investují, aby vydělali peníze a případné daně je od toho nikdy neodradí," dodal.

(Zdroj: New York Times, CNBC, čtk)


Váš názor
  •  
    15.08.2011 15:55

    kdybych ty penize mel a byl cela leta nszyvan zlodejem..prekupnikem drog..mafianem ...kazdym socanem hazejicim mi jen klacky pod nohy..nemluve i komancich..bych si jen zase nasel cesticku jak nezaplatit..v tomhle state jo..
    OPTIMISTA
    • Jednou se začít musí
      16.08.2011 10:03

      ...úspory státu jsou dobrou cestou, jak vylepšit bilanci státního rozpočtu, avšak bez přísunu peněz do něj od těch, kteří to témeř nepocítí je naprosto nezbytné. Ba co víc, přímo nevyhnutelné. Každý, kdo z nás měl nějaký dluh či závazek si mohl oddechnout pouze tím, že dosáhl nějakého dalšího příjmu, aby se mu zdařilo své závazky uhradit rychleji. Nic jiného, než vyšší příjmy a tudíž rychlejší umořování dluhu nepomůže. Pokuste si to představit na tom, že splácíte úvěr fixními splátkami, avšak úročení fixní není. V okamžiku, kdy dojde ke zvýšení úrokových sazeb zjišťujete, že se Vám dluh zvyšuje. Jedinou cestou jak se dluhu zbavit, je zvýšení splátek minimálně na dvojnásobek či uhradit dluh celý. Uhradit dluh celý v případě státního rozpočtu je nereálné. Zbývá tedy zrychlit splácení dluhu zvýšenými příjmy státního rozpočtu v podobě přímých daní. Od koho? To je velmi snadné, od těch bohatých. Pokud toto činím od chudých či závislých na sociálních dávkách, roztočím tak potřebu dávek dalších a tedy všech mandatorních výdajů státu. Takže po té opět prohlubuji potřebu dalších úvěrových prostředků.
      KONTO
  • Buffet má pravdu
    15.08.2011 15:44

    U nejbohatších 10% leží peníze bez užitku (v krizi jsou ve strožoku), nebo vyrábí další peníze bez užitku. Bohatí všechno mají, nemají co koupit a nerozmnožují tak HDP. Byl bych rád, kdyby si tento článek přečetl i největší kormidelník našeho rozpočtu pan chemik (bývalý) Kalousek. Rád bych se dověděl kolik % peněz se vrátí do státního rozpočtu investovaných do státních investic (ale nekorupčních) ve formě DPH, daních z mezd , nižších příspěvků v nezaměstnanosti atd a kolik jich uteče z republiky ve formě dividend, tantiém atd. Někde jsem četl, že v USA se investovaný dolar státem vrátí 1,7x. U nás to neplatí?
    starik
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data