Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Google kupuje Motorola Mobility za 12,5 mld. USD - s 63% prémií! +hitparáda největších akvizic v sektoru

Google kupuje Motorola Mobility za 12,5 mld. USD - s 63% prémií! +hitparáda největších akvizic v sektoru

15.08.2011 13:55, aktualizováno: 15.8. 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Po nedávných výprodejích na světových trzích společnosti s dostatečnou hotovostí zřejmě vrhnou do akvizičního tažení. První výstřel dnes vzešel od internetového giganta Google, který před otevření Wall Street oznámil, že kupuje výrobce mobilních zařízení Motorola Mobility při ceně 40 dolarů za akcii v hotovosti. Transakce o celkové hodnotě 12,5 miliardy dolarů tak přináší držitelům akcií 63% zhodnocení proti pátečnímu závěru akcií Motorola Mobility na úrovni 24,47 dolarů. Změnu majitele již podle tiskové zprávy Googlu schválila představenstva obou firem.

„Akvizice Motorola Mobility Holdings, oddaného partnera produktu Android, společnosti Google umožní „naboostovat“ operační systém Androidu a zlepší konkurenci v segmentu mobilních zařízení,“ uvedl kupující v dnešní zprávě s tím, že provoz obou společností bude nadále oddělen.

Společnost Google uvedla, že transakce by měla být završena koncem letošního či začátkem příštího roku. Dodala, že bude firmu Motorola Mobility provozovat jako samostatný podnik.

Na akvizici reagovaly pozitivně kromě samotných akcií Motorola Mobility (v premarketu +60 %) také akcie konkurence v čele se společností Nokia (až +8 %), o jejímž možném převzetí trh již také dříve spekuloval.

Motorola se na počátku tohoto roku po letech příprav oficiálně rozdělila na dva podniky, Motorola Mobility a Motorola Solutions. Motorola Mobility se soustředí na mobilní telefony a set-top boxy. Do Motorola Solutions firma vyčlenila své aktivity a produkty pro obchodní komunikaci a komunikaci v krizových situacích podnikům a státním institucím.

Motorola Mobility se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty 56 milionů dolarů ve srovnání se ziskem 80 milionů dolarů před rokem. Společnost Google, která provozuje největší internetový vyhledávač na světě, naopak zvýšila čtvrtletní zisk o 36 procent na 2,5 miliardy dolarů. Tržby společnosti Motorola Mobility ve čtvrtletí stouply o 28 procent na 3,34 miliardy dolarů a tržby Googlu o 32 procent na devět miliard dolarů.


TOP 8 velkých akvizicí v sektoru internetových a telekomunikačních firem v posledních letech:

12,5 miliardy amerických dolarů (213 miliard Kč) - Americký internetový gigant Google dnes oznámil, že koupí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility Holdings.


8,5 miliardy dolarů (145 miliard Kč) - Tuto částku v hotovosti nabídl 10. května 2011 americký softwarový gigant Microsoft za koupi provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Šlo o největší akvizici v historii Microsoftu.


Zhruba šest miliard dolarů (102 miliard Kč) - Plánoval vynaložit Microsoft za nákup internetové reklamní společnosti aQuantive v květnu 2007.


3,3 miliardy dolarů (56 miliardy Kč) - Zaplatil britský provozovatel internetového sázení a hazardních her PartyGaming za spojení s rakouským konkurentem bwin. Dohodu obě firmy uzavřely v červenci 2010, vznikla tak největší společnost v oblasti internetového sázení a hazardního hraní na světě s akciemi na burze.

- Tutéž sumu za koupi norského výrobce videokonferenčních zařízení Tandberg zaplatila americká počítačová firma Cisco. Akvizice skončila loni v dubnu.


3,1 miliardy dolarů (53 miliardy Kč) - V dubnu 2007 oznámil Google, že koupí poskytovatele internetové reklamy DoubleClick. Vyhrál tak bitvu, kterou o firmu vedl s konkurenčním Microsoftem. Evropská komise akvizici povolila 11. března 2008.


1,65 miliardy dolarů (28 miliardy Kč) - Za tuto částku nakoupil Google americkou firmu YouTube, která umožňuje sdílení videozáznamů. Společnosti se na akvizici domluvily v říjnu 2006.


1,5 miliardy dolarů (26 miliardy Kč) - V červenci 2002 americká internetová aukční a nákupní síť eBay oznámila, že koupí platební systém PayPal.

(Zdroj: Google, Motorola Mobility, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data