Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Mimořádná spolehlivost USA je zatím nedotknutelná, rating „AAA“ a stabilní výhled. Na jak dlouho?

Fitch: Mimořádná spolehlivost USA je zatím nedotknutelná, rating „AAA“ a stabilní výhled. Na jak dlouho?

16.08.2011 15:47, aktualizováno: 16.8. 15:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jedna ze tří největších ratingových agentur Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti Spojených států na nejvyšším stupni „AAA“ s výhled na udržení ratingu stabilním. „Potvrzení AAA ratingu Spojených států odráží fakt, že klíčové pilíře důvěryhodnosti při plnění závazků zůstávají nezpochybnitelné,“ uvedla Fitch ve zdůvodnění svého kroku. Za tyto klíčové atributy považuje „vedoucí roli ve světovém finančním systému, dále flexibilní, diverzifikovanou a silnou ekonomiku, jejíž kapacitu absorbovat šoky dále rozšiřuje flexibilní měnová a fiskální stimulace“.

Fitch ve zprávě uvedla, že se chystá revidovat svůj pohled na rating Spojených států do konce tohoto roku na základě fiskálního výhledu a střednědobého výhledu pro růst americké ekonomiky. Fiskální opatření na základě dohody Kongresu přijaté při navýšení dluhového limitu by měla být známa do konce listopadu tohoto roku. „K negativnímu zásahu do ratingu USA by nejspíše dospěla změna dlouhodobé prognózy vývoje veřejného dluhu buď jako výsledku neschopnosti dostát dohodě na omezení rozpočtového schodku nejméně o 1,2 bilionu dolarů, nebo jako výsledku slabšího než očekávaného výhledu americké ekonomiky,“ uvádí ratingová agentura s tím, že nejpravděpodobnějším zásahem by v tomto případě bylo snížení výhledu na udržení ratingu na „negativní“, které předchází s vyšší než 50% pravděpodobností snížení ratingu země během dvou let. Jako méně pravděpodobnou variantu vidí Fitch rovnou snížení ratingu o jeden stupeň.

„Americké závazky, jak v rovině amerického dolaru, tak v rovině vládních dluhopisů, zůstávají globálním benchmarkem a flexibilita při financování spolu s měrou tolerance vůči zadlužení Spojených států tak těží z nerovné pozice jednotlivých zemí ve skupině s nejvyšším ratingem. Nízké náklady financování podtrhují vedoucí pozice amerického dolaru v globálních devizových rezervách a hloubka amerického dluhopisového trhu,“ uvádí dále ve zprávě agentura Fitch. Americkou ekonomiku označuje za nejproduktivnější na světě s produktem na hlavu překračujících vysoko další země hodnocené nejvyšším stupněm „AAA“.

V úvodu naznačenou možnost, že fiskální profil americké vlády může i přes celkově „výjimečnou úvěruschopnost“ stáhnout zemi do role zaostávajícího člena klubu zemí s ratingem „AAA“, podložila Fitch relativní zadlužeností USA. Celková úroveň dluhu Spojených států (včetně úrovně jednotlivých států a místních samospráv) totiž podle odhadu agentury dosáhne letos celkový dluh 94 procent hrubého domácího produktu, což je nejvíce ze zemí s ratingem „AAA“. Fitch však ihned dodává, že samotný veřejně federální dluh držený dosáhne přibližně 70 procent očekávaného letošního HDP, ve srovnání se 70 procenty v případě Velké Británie a 75 procenty u Francie (obě držiteli „AAA“).

Z pohledu ratingu však nejsou, upozorňuje Fitch, důležité pouze izolované fundamentální ekonomické charakteristiky země samy o sobě. „Jak podtrhují problémy některých evropských vlád při zajištění důvěry investorů v dlouhodobou solventnost, je kriticky důležitý rozdíl mezi náklady na půjčky vlády a ekonomickým růstem,“ vysvětluje Fitch a dodává, že z tohoto pohledu se americké ekonomice historicky vždy dařilo lépe než ostatním zemím s „AAA“. „Očekáváme, že toto bude platné i ve střednědobém časovém horizontu s ohledem na přetrvávající nízké nominální i reálné úrokové sazby, dále podtržené pokračující dominancí dolaru jako globální rezervní měny a výhledem Fitch pro střednědobý ekonomický vývoj ve srovnání s ostatními,“ shrnula agentura v dnešní zprávě.

Agentura Standard & Poor’s 8. srpna poprvé v historii snížila rating Spojených států, a to o jeden stupeň z „AAA“ na „AA+“. Výhled byl navíc ponechán negativní, což může v následujících dvou letech vést k dalšímu poklesu hodnocení úvěrové kredibility USA, pokud výdaje neklesnou v souladu se schválenou dohodou, vzrostou úrokové sazby, či se objeví „nové fiskální tlaky“, které zvýší vládní zadlužení, uvedla agentura. Moody’s Investors Service rating Spojených států potvrdila na úrovni „AAA“ již po schválení navýšení limitu zadlužení dne 2. srpna.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.