Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud: Bude se prodávat celá Sazka a rozhodne cena

Soud: Bude se prodávat celá Sazka a rozhodne cena

17.08.2011 15:56
Autor: IHNED.cz

O vítězi výběrového řízení, kdy se Sazka bude prodávat jednou smlouvou jako celek, bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Výběrové řízení bude vyhlášeno v nejbližších dnech.

Městský soud v Praze schválil návrh insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky prodat loterijní společnost Sazka ve výběrovém řízení. Zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun.

Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Sazka je v konkurzu od konce května. Výběrové řízení bude vyhlášeno v nejbližších dnech, uvedl k termínu tendru Cupkova mluvčí Lenka Tichá.

O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Tedy i subjekty ze zahrničí, upozornila Tichá. Věřitelský výbor z bank, které Cupka oslovil kvůli skládání půlmiliardových jistin, vybral J&T.

Podle Cupky představuje výběrové řízení nejtransparentnější a nejrychlejší způsob, který zároveň zajišťuje nejvyšší výnos. Právě rychlost hraje při prodeji důležitou roli – pokud se nepodaří Sazku prodat hned napoprvé, hrozí podle něj odložení prodeje až o šest měsíců, což by mohlo díky rostoucí konkurenci vést k poklesu její hodnoty.

Celá Sazka za 3,5 miliardy?

Zájemci v první fázi stačí oficiálně požádat advokátní kancelář HKDW, která bude zajišťovat administrativní část, o poskytnutí základní dokumentace. O tyto informace je možné žádat nejpozději 21. den od vyhlášení výběrového řízení. Dokumentace odpovídá rozsahu a povaze "due diligence", které by si standardně chtěl každý ze zájemců v Sazce provést. Součástí je i znalecký posudek. Ten ohodnotil Sazku na 3,58 miliardy Kč.

Nejpozději do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku, včetně potvrzení o složení celé nabízené částky na speciálním vázaném bankovním účtu a také podepsanou kupní smlouvu.

Všechny předložené nabídky v uzavřených obálkách budou otevřeny za přítomnosti insolvenčního správce, předsedy věřitelského výboru a notáře nejpozději do tří dnů po termínu k předložení nabídek.

Vítěz si počká na antimonopolní úřad

Vítěz tendru bude oznámen bezprostředně po prostudování předložených nabídek. Nestane se ale okamžitě novým majitele Sazky. Musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů. Souhlasné stanovisko úřadu musí doložit do pěti měsíců ode dne, kdy bude zveřejněn výsledek výběrového řízení.

Pokud vítěz souhlas antimonopolního úřadu nezíská, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy Kč. Celé výběrové řízení se bude muset opakovat. Pokuta je prý kvůli tomu, že pokud prodej nevyjde napoprvé, cena Sazky kvůli nastupující konkurenci dramaticky klesne.

"Je tak vysoká, aby se výběrového řízení účastnili pouze zájemci, kteří Sazku mohou reálně koupit. Eliminuje účast spekulantů, kteří by pouze chtěli blokovat, případně znemožnit úspěšné dokončení výběrového řízení," uvedl Cupka.

Právě antimonopolní úřad by mohl představovat problém pro skupinu Penta a její loterijní firmu Fortuna.

PPF, Penta nebo někdo další?

Dosud se o Sazku přetahovaly dva tábory silných investorů. Na jedné straně PPF a KKCG, které také ovládly věřitelský výbor, protože jim Sazka dluží nejvíc, na druhé straně investiční skupina Penta, majitel konkurenční loterijní firmy Fortuna.

Penta už dříve nabídla 2,5 miliardy korun za loterijní část Sazky, Fortuna pak 3,5 miliardy korun za Sazku jako celek.

"Zatím jsme se nerozhodli, zda se prodeje zúčastníme, ale podmínky, které jsou nám známé ze žádosti zaslané soudu, považujeme za skandální," řekl dnes ČTK Danko.

Motivem je podle něj nechat ovládnout Sazku skupinami PPF a KKCG, a ne maximalizovat cenu pro uspokojení všech věřitelů. Motivem drakonických sankcí je kompenzovat PPF a KKCG ztráty, které jim vznikly především drahým nákupem pohledávek za Sazkou, dodal Danko.

Mluvčí KKCG Dan Plovajko uvedl, že zřejmě projeví o Sazku zájem. "Nejprve se musíme seznámit a prostudovat podmínky výběrového řízení. Obecně ale můžeme deklarovat zájem skupiny KKCG účastnit se výběrového řízení společně se skupinou PPF."

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Věřitelský výbor poté schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které slouží k zachování běžného chodu firmy.

Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

 

iHNed

Související články na IHNED.cz

Zmapovali jsme, kam Sazka posílala desítky milionů za "poradenství"

Sazka propouští, ve firmě pracuje o čtvrtinu méně lidí

Sazka: Desítky milionů tekly v minulosti od Hušáka i do Španělska Chvalovskému


Váš názor
  •  
    17.08.2011 17:13

    Sazka za 3,5 mld? Jestli to bude za takovou cenu prodano tak opet vysmech a kradez za bileho dne. Pri zisku 1 mld. (velmi konzervativni odhad zisku i za vlady Husaka byl vyssi) by mela byt minimalni cena 14 mld. (PE 14) Plus rozprodej dalsiho nepotrebneho majetku.... Ze by zase jeden zmanipulovany posudek?
    Baron
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.