Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je zlato nad 1800 USD bublina? Napoví struktura poptávky a nabídky i predikce analytiků

Je zlato nad 1800 USD bublina? Napoví struktura poptávky a nabídky i predikce analytiků

18.08.2011 18:21, aktualizováno: 19.8. 9:30
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Spotová cena zlata znovu přesvědčivě odskočila úrovni 1800 dolarů za trojskou unci, ruku v ruce se stříbrem a dalšími drahými i průmyslovými kovy. Světová rada pro zlato ukázala čísla, podle kterých se významně mění poptávka po nejcennějším kovu a ve druhém čtvrtletí roku 2011 významně klesla. Wells Fargo (23,96 USD, -3,70%) ve shodnou chvíli označuje trh za překoupený. Nafoukla se bublina?

Spotová cena zlata včera vystoupala na nový historický rekord nad dosah 1820 USD za trojskou unci, v asijském obchodování v reakci na další dávku špatných makrodat z USA pak dokonce překonala 1850 USD za trojskou unci. Světová rada pro zlato (World Gold Council – WGC) zveřejnila zprávu, která ukázala, že ve druhém čtvrtletí roku investoři/spotřebitelé nakoupili celkem 919,8 tuny zlata. To je meziroční pokles o 17 procent, mezikvartální pak o 5 procent. Zároveň WGC upozornila na zásadní změnu ve struktuře poptávky.

Z pohledu jednotlivých instrumentů je statistickýma očima razantní zejména propad investic ve zlatých ETF. Mezikvartální propad mezi 1Q a 2Q letošního roku zde dosahuje plných 82 procent! Máme panicky utíkat ze zlata? Při bližším pohledu na kvartální data zjistíme, že příliv a odliv investic v průběhu roku 2010 postupně vypadal takto v tunách: +5 +297 +49 +22. Letošní první pololetí pak vypadá takto: -62 a +52. Tedy ano, +52 je hluboký meziroční propad proti avšak výjimečným +297 ve 2Q10. Zajímavější je možná srovnání chování čelních investorů – zatímco ve 2Q10 hedge fondy včetně toho pod taktovkou George Sorose výrazně nakupovaly, letos prodávaly a to již v 1Q. Vedle fondů 2Q10 znamenalo propuknutí řecké krize (nevěda nic budoucího) a panický útěk do bezpečí (dnes do švýcarského franku či jenu, tehdy především masívně zlata).

Stavový pohled na zlaté ETF je takový, že před rokem i dnes drží zhruba stejný objem zlata – kolem 2,2 tisíce tun, z čehož zcela dominantní je nadpoloviční držení fondem SPDR Gold Trust. Zajímavý je ale také pohled na to, kdo toto zlato drží. Při srovnání 2Q11-2Q10 nalezneme téměř 40% nárůst u Indie, čtvrtinový u Číny. Proti tomu stojí více než pětinový pokles u USA a téměř poloviční pokles u Evropy. Dokresleme obrázek sektorově. Vedle propadu u zlatých ETF o 13 procent vzrostla ve druhém čtvrtletí roku poptávka (prodej) slitků, o 7 procent mincí. Dodávky sektoru technologií vzrostly o 2 procenta, zlatnictví a klenotnictví o 6 procent.

V polovině roku 2011 dle dat WGC Čína a Indie společnými silami zodpovídají za 52 procent celkových investic do zlatých slitků a mincí, 55 procent klenotnické poptávky. „Čína je nyní největším producentem a druhým největším konzumentem po Indii. Loni dovezla 260 tun zlata, letos to bude mnohem více,“ uvádí Marcus Grubb, výkonný ředitel WGC. Proti poptávce stojí nabídka. Ta je tvořena z více jak dvou třetin těžební produkcí nového zlata, zbytek tvoří prodeje existujícího. Ne však od centrálních bank, které se z dřívějších prodejců opět staly kupci.

Vývoj spotové ceny zlata od roku 2008:
gold08-11
 
Co lze od zlata očekávat ve druhé polovině roku a dále? Střetává se pohled „sentimentálně-investiční“ (interakcí s dalšími segmenty finančního trhu) a „poptávkový“ WGC.

Rada pro zlato očekává, že poptávka bude pokračovat při síle. Spoléhá při tom na nadcházející veletrhy zaměřené na zlato a nadcházející svatební sezónu v Indii v pozdější části roku. „Dalšími stimulátory jsou centrální banky, které ve 2Q nakoupily nevídaných 69 tun zlata, zatímco v minulých dvaceti letech průměrně prodávaly 450 tun zlata ročně,“ uvádí Grubb. Nasnadě je otázka, zda je to právě rostoucí cena zlata, která zamíchala strukturou poptávky. „Dosavadní vývoj asijských dovozů je až anekdotický,“ uvádí pouze Grubb.

Při cenách zlata nad 1800 dolary je Wells Fargo prvním z investičních domů, které hovoří o překoupenosti a iracionalitě trhu drahého kovu. „Investoři by se měli mít na pozoru před bublinou a poučit se z prasknutí těch předchozích. Další krátkodobý růst je možný, dlouhodobý propad ale očekávaný,“ varují analytici Wells Fargo. Jeden z traderů se zlatem Zach Karabell radí trh již v této fázi šortovat. „Nejsem příznivcem obchodování na trhu hnaném iracionálními emocemi a panikou při zcela nejisté budoucnosti,“ uvádí.

Proti se svým názorem stojí Jon Najarian (OptionMonster), který očekává pokračování poptávky ze strany investorů a teprve pozdější obrat do „šortu“. Cena zlata vystoupala od roku 2008 z 900 dolarů na dolarů 1800, tedy dvojnásobek a podle analytiků britské Barclays (154,03 GBp, -11,47%) růst bude pokračovat. Jako důvod vidí fyzickým zlatem kryté ETP, inflaci na rozvíjejících se trzích a fiskální situaci vyspělého světa. „Kombinace vývoje těchto faktorů již v minulých pěti letech dovedla cenu zlata tam, kde je. Je odpovědí na fundamentální vývoj ve světě,“ míní analytička Barclays v Londýně Roxana Mohammadian-Molina s tím, že banka zůstává v býčím naladění.

Zlato od počátku letošního roku zpevnilo o 28 procent a výkonnostně tak překonalo globální akcie, další komodity i návratnost dluhopisů. „Vyspělý svět se s perspektivou velmi pomalého růstu, vysokých fiskálních deficitů, sazeb blízko nuly ve výhledu několika let, inflačních tlaků v rozvíjejících se ekonomikách a vyšší míry ekonomické a politické nejistoty jednoduše vrací ke staré dobré osvědčené podobě bohatství,“ dodává na adresu zlata Mohammadian-Molina z Barclays.

(Zdroj: WGC, CNBC, WSJ, Bloomberg, Barclays, Wells Fargo, OptionMonster, SPDR Gold Trust)


Váš názor
  • INVESTICE DO ZLATA KDY CENA NEODPOVÍDÁ
    09.09.2011 13:46

    jeho opravdové hodnotě a spekulace investorů napovídá o stavu hospodářství a ekonomiky světa. Místo investic do výroby a potlačení nezaměstnanosti jdou zisky kapitálu do zlata a podobně. Podložení měn alespoň z části jako jistiny zlatem se odbouralo (v USA za ml. Buše) V čele států je všechno možné, jen né ekonomové..Nastrčení politici ovládaní kapitálem k vytunelování státních pokladen jsou jistě úspěšní viz všechny "demokratické státy"..Vyhlídky pracujicích jsou neradostné...Většina tak zvaného blahobytu je v dluhách většiny obyvatelstva.. Možnost splatit dluhy je v nekonečnu..Následky pominu. Kapitál není schopen sebereflexe a investice do výroby a výzkumu se snižují..Toky peněz ze zisků nejdou tam, kam podle některých pseudo ekonomů měly jít a "neviditelná ruka trhu" vše řešící měla dávat..Neviditelná ruka trhu sahá hlavně do kapes těch nejchudších, kapitál je vysmátej s mega pod křídly.
    seul
  • v dohledné době nastane
    18.08.2011 20:34

    situace,že zlato pojede dvoukolejně z cenou.Bude cena v cených papírech 1/4 poměr není moc echt pro držitele,dá se mluvit o legalizovaném podvodu.A druhá cena za fyzické zlato a to si pojede svým životem vzhůru ke hvězdám
    prorok
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university