Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zaklínadlo jménem „QE3“ – Pátek může přinést hořké probuzení

Zaklínadlo jménem „QE3“ – Pátek může přinést hořké probuzení

23.08.2011 13:32, aktualizováno: 23.8. 14:37

Aktualizováno

Kdy stojí za to přestat zkoušet startovat zamrzlý motor, který nechce naskočit? Chce to další použití sytiče, nebo už je naopak motor „přechlastaný“? To jsou s trochou nadsázky otázky, které si v těchto dnech musí klást šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Přesně před rokem totiž při projevu v Jackson Hole naznačil využití dalšího kvantitativního uvolňování měnové politiky pro pomoc ekonomice. Dnes se od něho i přes neúspěch QE2 čeká další rozhazování peněz z vrtulníku. Ekonomické argumenty ale hovoří proti...

Pravidelný průzkum mezi šedesátkou vlivných ekonomů, akciových a dluhopisových stratégů provedený pro americký televizní kanál CNBC ukázal, že s blížícím se datem očekávaného projevu šéfa Fedu a prohlubujícími se ztrátami akciových trhů i důvěry v politiky roste přesvědčení, že QE3 bude. Ještě v červenci se pod tento výrok podepsalo 19 procent dotazovaných, zatímco v srpnu už to byla skoro polovina (46 procent). Jasný názor, že další kvantitativní uvolňování již Fed nedopustí, má přitom v současnosti jen 37 procent respondentů, oproti 68 procentům o měsíc dříve.

„Věříme, že Bernankeho projev z Jackson Hole bude obsahovat detailní diskusi o možném dalším uvolňování skrze nákupy aktiv ve velkém,“ živí víru trhu Zach Pandl, ekonom Goldman Sachs, a sám konstatuje, že „celá řada indikací naznačuje, že mnoho investorů s dalším QE počítá“. Ve stejném smyslu se včera vyjádřil i sledovaný investor Mark Mobius, když prohlásil, že Fed podporu ekonomiky nevzdal a investory nakonec dovede zpět na akciové trhy.


Pro šéfa Fedu se historie opakuje. Loni využil - dříve naprosto nesledovaného projevu - v Jackson Hole k oznámení blížícího se (nakonec listopadového) uvolňování měnové politiky poté, co trhy propadly o 17 procent. Dnes mají burzy od letošních květnových maxim za sebou podobně hluboký propad.

Samotný propad trhů však nemusí být pro americkou centrální banku bernou mincí pro rozhodnutí o dalším tisknutí peněz. Bernanke sám nedávno uvedl, že za pozitivum kvantitativního uvolňování měnové politiky považuje zvyšování bohatství Američanů skrze akciová portfolia, která drží většina z nich. Vede totiž k lepší náladě investorů a ochotě přilít do systému i něco ze svých úspor. Na druhou stranu však nelze nezopakovat riziko rostoucích inflačních očekávání a s nimi i cenových hladin samotných. Minimálně diskutabilní je i úspěšnost směřování peněz z tiskáren Fedu, růst cen komodit a hotovostních polštářů, který byl konstatován po poslední 600miliardové vlně jménem QE2, totiž za příliš konstruktivní pro ekonomiku považovat nelze.

Pod tíhou těchto argumentů by se proto investoři měli připravit i na možnost, že k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování vůbec nedojde. Včerejší úvodní rally na Wall Street byla podle ekonoma Nouriela Roubiniho založená na očekávání další akcie „vrtulníkového Bena“. „Pokud k tomu nedojde, čeká trhy strmý pád,“ uvedl Roubini.

„Zcela zřejmě je tu zaděláno na zklamání,“ říká také Dave Lutz, šéf amerického brokera Stifel Nicolaus a doporučuje, aby lidé do konce týdne uzavřeli některé ze svých krátkých pozic pro minimalizování případných ztrát. Velcí hráči podle něho sice na tuto „vysoce volatilní událost“, která nás čeká v pátek od 16:00 SELČ, žádné velké pozice neberou, ale jsou připraveni rychle zareagovat.

Existuje však i černobílé řešení pro Bernankeho dilema. Jednou z možností by mohl být pokus o „stlačení výnosové křivky“ - tedy prodej dluhopisů s krátkou splatností pro financování nákupu dluhopisů s delší splatností. Došlo by tak ke snížení dlouhodobých úrokových sazeb a podpoře investic a navíc by si Fed pročistil svou rozvahu. „Vidíme dva hlavní důvody pro možnost upřednostnění změny struktury rozvahy Fedu.. šlo by to brát jako první krok a při dostatečně agresivním využití může mít tato akcie citelný dopad,“ soudí Zach Pandl, ekonom Goldman Sachs.

(Zdroj: AP, Bloomberg, Forbes, Goldman Sachs)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university