Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo jinému jámu…

Kdo jinému jámu…

25.08.2011 12:03
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Poslední dobou téměř neexistuje den, kdy by investoři byli ušetřeni publikování neustále se rozšiřující skupiny makroekonomických indikátorů. Celou hysterii samozřejmě přiživují finanční média, která dodávají důležitosti i týdenním údajům, z definice inherentně volatilním, a proto jen velmi těžko predikovatelným. Jen málokdo si v této smršti stihne položit otázku, jak kvalitní daná data doopravdy jsou.

Je nepochybné, že makroekonomické údaje jsou a vždy byly velmi silným politickým nástrojem. Ty pozitivní motivují a stimulují voliče k utrácení a zlepšují jeho náladu, ty negativní fungují přesně naopak. Tato přímočará korelace vede k tomu, že leckterá vládní administrativa může flirtovat s myšlenkou na „úpravu“ parametrů výpočtu tak, aby výsledek „tak nějak vyšel“. Ve financích se tomu s nadsázkou říká „analytická metoda ATV – aby to vyšlo“.

Také proto široce sledovaný server ShadowStats.com nabízí několik příkladů toho, jak kreativně lze s makroekonomickými údaji manipulovat:

- během vlády prezidenta Kennedyho došlo ke změně definice nezaměstnanosti o koncept tzv. „discouraged workers“ (odrazených/znechucených pracovníků), který vedl k poklesu oficiální míry nezaměstnanosti

- pokud se prezidentu Lyndonu Johnsonovi nelíbily údaje o růstu americké ekonomiky, posílal je zpátky na ministerstvo průmyslu tak dlouho, dokud se mu líbit nezačaly

- administrativa prezidenta Cartera byla přistižena, jak záměrně podhodnocuje údaje o inflaci

- administrativa prezidenta Clintona zjistila, že uměle „nafouknutá“ makroekonomická data měla schopnost přesvědčit voliče, že právě tato administrativa bude schopna vyhrát do té doby relativně těsně rozehrané volby. Definice nezaměstnanosti se proto změnila a vypadlo z ní 5 milionů „discouraged workers“ (viz. výše), míra inflace byla manipulována níže a růst HDP pro změnu výše.

- vláda prezidenta G. Bushe jr. tento koncept dovedla téměř k dokonalosti a navíc úspěšně rozvinula metodu „sezónního očištění“

Rychloposunem se přesouváme do současnosti. Když už ani zmanipulovaná data nejsou schopna zakrýt skutečný stav věci, je třeba potlačit jakékoliv náznaky negativního názoru na finančních trzích. Zakážeme tedy prodeje nakrátko, a kdyby to náhodou nestačilo, začneme celý ten prokletý finanční byznys danit. Co na tom, že chystaná Tobinova daň (nejnovější nápad A. Merkelové a N. Sarkozyho) dopadne nejvíce na Velkou Británii, která euro jako měnu nepoužívá a poměrně moudře se drží své libry. Netrvalo to navíc ani týden a rozhořela se zákopová válka na téma, zda tento výmysl aplikovat pouze na státy eurozóny, nebo rovnou na celou EU. Argumenty obou stran jsou poměrně vyvážené, přesto si vsadím, že vyhraje racio převtělené do jediné politikům srozumitelné podoby – peníze. CEO jedné z největších makléřských firem ICAP se již nechal slyšet, že pokud uvedená změna daňového režimu projde a bude opravdu aplikována, odstěhuje svojí firmu mimo EU. Vzhledem k tomu, že jde o významného sponzora konzervativců D. Camerona, nelze jeho slova přejít mávnutím ruky. V takovém Hong Kongu by totiž jeho firmu jistě přivítali s otevřenou náručí…


Váš názor
  • Milý pane Žabža
    25.08.2011 14:14

    Vy si někde něco přečtete a potom to tady prezentujete jako fakta. Zkuste to nejdřív analyzovat a trochu myslet. Pochopitelně si každý upravuje data - proč si myslíte, že ShadowStats je důvěryhodný zdroj? Jednoduchý příklad - průměrná žena měla 8 milenců, muž asi 14, tak nějak to uvádí statistika. Pochopitelně čísla musí být stejná (skoro, občas v tom jedna divoženka nadělá galimatyáš, haha.). Tedy - ženy zapírají a muži nadsazují. Na Vás jako analytikovi je, abyste rozpoznal, kdo trochu kecá a proč. A udělal závěr. Ne, že tady budete plašit zdrojem, který mimochodem je velmi pochybný a paradoxně horší než US vláda. A to je co říci.
    Dan
    • Re: Nejmilejší pane Žabžo...
      25.08.2011 14:47

      napsal jste to jako vždy velmi trefně.Co se jen dlouho "šušká" celá léta o zkreslenych statistikách Chiny přes Řecko až po USA se vedou sáhodlouhé spekulace. Tím ,že uvádite zdroj nám pouze poukazujete, že i zde se o tom vedou diskuse.Nicméně uváděna kritika na vaš vrub , jako srovnání s erotickým tématem je úsměvná.Ale chápu to, jako , že jsou tací , které jiné srovnání nenapá / cha cha hca /, a o tématu, kdo nadsazuje a kdo zapírá nemá cenu polemizovat, ale pouze vzpomenout, komu mistr Plzák doporučoval " zatloukat,zatloukat,zatloukat " ! A pište dál a více.
      AMN
      • Všichni víme o manipulacích
        25.08.2011 18:01

        Bohužel všechny, co cituje pan Žabža byly průhledné a oprávněné a měly logický důvod. Žádný index není dokonalý, každá statistika a každý graf jsou předmětem interpretace. Nebo snad věříme Moody? Víte, jak se sestavuje index růstu Fedu nebo Univerzit? To je těžká komedie, blbárna na entou. ShadowStats? To by se ani nemělo dostat na Patrii. Pane Žabža, zkuste aspoň WSJ.
        Dan
        • Re: Všichni víme o manipulacích
          26.08.2011 6:32

          Vsechny opravnene a oduvodnitelne manipulace - tim mate na mysli, ze vlada je opravnena podhodnocovat inflaci a nezam. a nadsazovat HDP s tim, ze duvodem je vyhrat pristi volby? To je ta vase oduvodnenost a opravnenost? Dane, vy utikejte delat politika, pokud jim jeste nejste, protoze kvalifikaci na to mate a nemalou.
          Cedr
          • Nic takového jsem neřekl
            26.08.2011 15:25

            Samozřejmě nikdo nemá právo nic manipulovat. Jen říkám, že statistika je předmětem interpretace, která nikdy není jednoznačná. Vláda samozřejmě vždy bude chybovat směrem k optimismu (její úloha je držet sociální mír a pořádek a klid a nebude přece chybovat opačně), tisk na druhou stranu preferuje doom a gloom, protože to prodává noviny. Je úlohou analytika, aby v tom našel nějakou "pravdu". V tomto světě přece každý hájí své zájmy a podle toho je třeba posoudit adverzní vlastnosti informací. Nebo myslíte, že kouzelný dědeček WB radí veřejnosti nezaujatě? Z dobré vůle nebo čeho? (A jako jeden z mála nemusí své akce oznamovat předem, dostal výjimku od SEC.)
            Dan
            • Re: Nic takového jsem neřekl
              26.08.2011 15:44

              Pravda, pravda je skutecne relativni velicina. A ano, ulohou politiky je skutecne udrzovat socialni smir. A ano, statisticke udaje lze interpretovat casto i velmi protichudne. ALE upravovat makroekonomicke ukazatele kazdych X let tak, aby vykazovali zvysujici se blahobyt za kazdou cenu a pak se jimi ridit pri urcovani dalsiho ekonomickeho vyvoje zeme - tomu ja nerikam ani politika, ani ferove hajeni zajmu politiku. Tomu ja rikam svinstvo. A uz vubec to nepovede k socialnimu smiru, naopak prava realita se vzdy ukaze a vetsinou v podobe socialnich bouri. Dedecek Warren si muze zvanit co chce, dokud nebude zasadne rozhodovat o smeru nejvetsi ekonomiky sveta.
              Cedr
              • Jasně
                26.08.2011 18:25

                Vy naznačujete nějaké spiknutí nebo konspiraci, já říkám, že je to prostě nedokonalý systém. V USA ho úmyslně manipulovat lze velmi obtížně (tedy podvodem), protože je vždy protistrana, která vše hned rozkrývá. Nikdo nikoho nenutí věřit US vládě, ekonomických údajů a grafů a statistik je plno. Každý si musí vybrat svůj vlastní zdroj, který považuje za důvěryhodný. Patria jím zcela jistě není.
                Dan
        • Souhlas
          25.08.2011 22:33

          s Danem. Jen se jména skloňují
          Blekota
          • Re: Souhlas
            25.08.2011 23:23

            OK, žabža, žabži, žabžovi, žabžu, žabžo, žabžovi, žabžem. žabžové, žabžů, žabžům, žabži, žabžové, žabžech, žabži. Pane , s takovým jménem, snad není z Rokycan.
            Dan.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.