Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BoA/ML: Riziko pádu na druhé dno se zvyšuje. Podle studií až na 80 procent

BoA/ML: Riziko pádu na druhé dno se zvyšuje. Podle studií až na 80 procent

26.08.2011 18:19

Nepochybná převaha špatných dat z makroekonomiky nad těmi dobrými oprášila diskuze o možném pádu amerického hospodářství zpět do recese. Jeho pravděpodobnost se, za přispění zpráv o překvapivém snížení ratingu USA a neutuchající dluhové krizi v eurozóně, podle všeho zvyšuje. Analytici Bank of America Merrill Lynch, odvolávající se na své ekonomické modely, hovoří až o 80% riziku, že nastane obávané dvojité dno.

Průzkumy ve zpracovatelském průmyslu v regionu Filadelfie dopadl nejhůře od jara 2009 a spotřebitelská důvěra se podle prvních údajů michiganské univerzity dostala na nejnižší úroveň od května roku 1980. I tak stačil zatím výrazně negativní obrázek o dalším vývoji americké ekonomiky analytikům BoA/ml k tomu, aby v průběhu jediného měsíce zvýšili svou prognózu souhrnné pravděpodobnosti poklesu ekonomiky v příštím roce na 40 z původních 35 procent na začátku srpna. Dodávají však, že se jedná o velmi relativní odhad, jehož přesnost bude vyžadovat přihlédnutí k indikátorům, které mají být reportovány v dalších dnech.

Za téměř jistý pokládá příchod další recese filadelfská odnož americké centrální banky Fed. Podle Philly Fedu je pravděpodobnost recese 85,7 procenta; průzkum mezi spotřebiteli přitom vychází jen nepatrně níže – s 80% rizikem recese, uvádí Bank of America/ML. Podle sledování banky odhadl Philly Fed v minulosti správně čtyři z posledních sedmi recesí, zatímco průzkum Univerzity Michigan byl v podobné prognóze úspěšný ve třech z osmi minulých recesí.

„Ještě aktuálnější ukazatele spotřebitelského a podnikatelského klimatu v srpnu propadly v reakci na záplavu špatných zpráv,“ dodává ve zprávě BoA/ML ekonom Michael Hanson. „Připouštíme, že rizika rostou, ani recese ale není jistou věcí. Pokud se ekonomika dokáže vyvarovat dalších šoků, ke konci roku by se mohl dostavit mírný růst,“ dodává. Mezi ekonomy jsou i tací, kteří o tom, že USA mohou směřovat k dalšímu poklesu, nepochybují. Peter Schiff, výkonný ředitel a hlavní investiční stratég Euro Pacific Capital přiřazuje recesi 100% jistotu, když říká: „Recese už ve skutečnosti možná začala.“

Prezident Fedu pro oblast Kansas City Thomas Hoenig pro CNBC uvedl, že pravděpodobnost recese je podle něj zhruba 20 procent, přičemž označil číslo za „dost vysoké“. „Vždy jsem upozorňoval, že růst bude velmi pozvolný… vyžádá si čas… máme před sebou ještě dlouhou cestu,“ řekl Hoenig. Jako problém vidí především nedostatek důvěry v americké podnikatelské sféře, která se promítá do nedostatku investic a může se tak stát „sebenaplňujícím se proroctvím“.

Podobné spekulace přiměly investory v průběhu tohoto týdne k obezřetnosti a mnoho z nich očekávalo, že nervozitu z trhů setřese opět Ben Bernanke. Ten na pravidelném summitu centrálních bankéřů v Jackson Hole pouze zopakoval, že Fed má k dispozici řadu nástrojů ke stimulaci ekonomiky, žádné konkrétní kroky tímto směrem však neoznámil.

Hoenig vyjádřil nesouhlas již s prvním i druhým kolem měnové stimulace a podle svých slov není ani nadšen z toho, že se Fed zavázal držet úrokové sazby nízko i v příštím roce. „Není dobré poskytovat takto záruky určité části trhu a dalším ne, to jen podporuje spekulace.“

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  • No nevím...
    27.08.2011 14:54

    Nadpis článku mi přijde , že Recese už je, když čtu níže, tak je na 87procentech, pak na osmdesáti, pak na dvaceti a nakonec Ben v pátek naznačil, že se s tím vším je schopen nějak poprat na to "konto" se akcie v USA obrací a zase vysvítá sluníčko.Novináři už budou muset zkusit jinou taktiku, než téma Recese, Pogroma a konec světa..
    ZUZKA
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university