Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko prý neplní rozpočtové cíle a odmítá další škrty, mise MMF a EU údajně přerušena

Řecko prý neplní rozpočtové cíle a odmítá další škrty, mise MMF a EU údajně přerušena

02.09.2011 9:17, aktualizováno: 2.9. 13:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko v letošním roce nesplní rozpočtové cíle, schodek bude nejméně o jeden procentní bod vyšší, než se odhadovalo. Nejistý je i výhled privatizačního programu, informovala v noci na pátek agentura Reuters s odkazem na dobře informovaný zdroj. Řecký deník Ta Nea uvedl, že odmítavý postoj země vůči dalším škrtům vedl dokonce až k přerušení mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, která posuzuje, zda Atény v příštím měsíci mohou dostat šestou tranši z prvního záchranného balíčku v objemu 110 miliard eur.

„Deficit bude jistě o jeden procentní bod vyšší, než cíl,“ potvrdil zdroj blízký inspektorům EU a MMF. Podle jeho slov by schodek měl dosáhnout až 8,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Oficiální odhad řecké vlády ale odhaduje, že letošní schodek rozpočtu skončí v rozmezí 8,1 až 8,2 procenta HDP.

Mezi inspektory a řeckou vládou údajně vznikl spor ohledně faktorů, které stojí za nenaplněním cílů. Zatímco vláda vinu svaluje zejména na silnější hospodářskou recesi, inspektoři se domnívají, že nová opatření nejsou implementována tak, jak bylo dohodnuto.

„Trojka odhaduje, že schodek bude od 8,5 do 8,6 procenta HDP,“ řekl jiný zdroj z řecké vlády. „Připisují to jednou čtvrtinou recesi, ale říkají, že za tím zejména stojí zpoždění implementace střednědobého fiskálního plánu,“ dodal.

Řecko navíc odmítlo zvážit další úsporná opatření, která by pomohla vrátit se na domluvenou trajektorii rozpočtových cílů, uvedl řecký list Ta Nea. Bez uvedení zdroje informace dodal, že inspektoři EU a MMF přerušili v současnosti probíhající pátou prověrku plnění podmínek úvěrové linky těchto významných věřitelů země.

Řecké ministerstvo financí ihned začalo uklidňovat vody. Jeden představitel této instituce pro agenturu Bloomberg uvedl, že se komisaři do Atén vrátí 14. září. a mise bude normálně pokračovat. Odmítl také jakékoliv rozpory mezi Řeckém a jeho věřiteli.
 
The Wall Street Journal získal jiné vyjádření představitele řecké vlády. „Inspektoři se vrátí za deset dní, až budeme mít připravený návrh na rozpočet na příští rok,“ uvedl vládní zdroj s tím, že mezi vládou a inspektory se rozhořel spor o to, jak by Řecko mělo naložit s rozpočtovým schodkem, který bude vyšší, než se očekávalo. „Až se vrátí, tak se podívají na návrh rozpočtu a uvidíme, jak budeme moct tento problém vyřešit,“ dodal. Podle původního plánu měla mise skončit 5. září.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos kvůli dnešní situaci svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Uvedl, že ekonomický propad Řecka letos bude "poblíž 5 procent", zatímco původní vládní odhad počítal s poklesem na úrovni 3,5 procenta. Někteří analytici ale již hovořili až o pětiprocentním poklesu. Cílem pro příští rok je podle něho docílit toho, aby recese byla, co nejmírnější. Na adresu mise MMF/EU Venizelos řekl, že debata s inspektory pokračuje a její současné přerušení bylo již "dříve dohodnuto"

Inspektoři EU, MMF a ECB podle zdroje Reuters upozorňují na tři hlavní problémy. Kromě horšího ekonomického výkonu jsou to problémy se zaváděním některých střednědobých opatření, která buď nebyla zavedena vůbec nebo se zpožděním. Výnosy ze zavedených opatření, zvláště z daní, jsou pak nižší, než se předpokládalo. Atény navíc slíbily získat privatizací do konce září 1,7 miliard eur (41 miliard Kč). Do konce roku by prodej majetku měl do státní kasy přinést dalších pět miliard eur (120,7 miliardy Kč). „Vláda si myslí, že může dostát svým cílům, ale my o tom máme vážné pochyby,“ sdělil zdroj blízký inspektorům.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu mají Atény postupně získat půjčky ve výši 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude. Eurozóna se proto s MMF letos v červenci dohodla na druhém záchranném balíku ve výši 109 miliard eur. K němu už ale přispějí i soukromí věřitelé, což jsou hlavně banky.

(Zdroj: MediaFax, Ta Nea, Bloomberg, WSJ)


Váš názor
  •  
    02.09.2011 15:19

    Já se zase moc nedivím, že řekové nechtějí platit úroky, EU jim vrací peníze které do ní Řekové vrazili ale tentokrát s tím rozdílem, že jsou ještě pěkně zúročené. Taky by se mi nelíbilo kdyby mi někdo úročil moje vlastní peníze které jsem si dal na účet. Spíš mi přijde že centrální banka vznikla jen proto aby mohla úročit peníze členských států, dokonalý kšeft, nemám žádný kapitál a chci vidělat miliardy jak na to? Kapitál ten mi povinně vloží hlupáci z členských zemí EU a pak těm hlupákům budu půjčovat jejich vlastní peníze za pořádný úrok - tomu se říká dokonalý obchod :-)
    houmer
  •  
    02.09.2011 9:36

    Grecko neplni ciele od kedy dostali peniaze som zvedavy kedy im konecne dojde ze ich musia vykopnut tie prachy co naliali do grecka mohli dat bankam a mohol byt pokoj :-)
    voda8
    • anebo
      02.09.2011 10:13

      nechat ležet na účtech..oni se EU vždycky budou hodit
      ZUZKA
      • Re: anebo
        02.09.2011 10:24

        Zuzko, tak tam by nemalo co lezat, oni jednoducho si vycicali tie peniaze a poslali.
        voda8
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů