Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tvorba pracovních míst v USA na nule, prodeje na burzách sílí

Tvorba pracovních míst v USA na nule, prodeje na burzách sílí

02.09.2011 14:51, aktualizováno: 2.9. 16:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jestliže minulý měsíc pravidelná vládní zpráva z trhu práce Spojených států zastavila prodejní vlnu trhů, dnes zveřejněná čísla za srpen naopak k výprodejům dopomohla. Hlavní číslo popisující schopnost americké ekonomiky tvořit nová pracovní místa překvapilo rovnou nulou, když očekávání analytiků byla nastavena na 68 tisíc nových míst mimo zemědělství. Počty nových pracovních míst v předešlých dvou měsících byly navíc nižší, než se původně odhadovalo. Původně 117tisícový přírůstek oznámený před měsícem za červenec byl navíc dnes revidován na 85 tisíc. Nepomohlo tak ani potvrzení ekonomy očekávané stagnace celkové míry nezaměstnanosti v USA a trhy prohloubily své dosavadní ztráty.

Výslednou nulu vykázaly vládní statistiky naposledy v únoru 1945. Slabší byla všechna dnes prezentovaná dílčí čísla z trhu práce: soukromý sektor za srpen vytvořil 17 tisíc nových pracovních míst oproti očekávaným 95 tisícům, ve zpracovatelském průmyslu dokonce byly 3 tisíce místo očekávané stagnace. I zde navíc došlo k sestupné revizi předešlých dat.

K úhrnnému zastavení růstu zaměstnanosti ale výrazně přispěla stávka asi 45.000 zaměstnanců telekomunikační společnosti Verizon Communications. Zaměstnavatelé omezili najímání podle ekonomů pod vlivem zhoršení situace na finančních trzích, které v první polovině srpna stíhaly prudké otřesy. Akciové burzy tehdy reagovaly propady na eskalaci dluhové krize v Evropě, politické boje o americký státní dluh a snížení nejvyššího amerického úvěrového ratingu AAA.

„Najít v těchto dnech náznaky oživení je jako snažit se vymačkat vodu z kamene. S dnešní nulou a revizí červencového počtu nových pracovních míst mimo zemědělství o 32 tisíc níže získal Fed větší politický mandát pro ustanovené nějaké formy QE3 na zářijovém jednání,“ zhodnotil dnešní data Douglas Borthwick, managing director společnost Faros Trading.

Futures na Wall Street po datech z amerického trhu práce zdvojnásobily dosavadní ztráty - až nad 1,6 procenta v případě hlavního indexu S&P 500 a Wall Street následně po otevření ztrácela dokonce přes dvě procenta, Evropské akciové trhy, které již dopoledne doháněly včerejší více než procentní propad burzy v USA, v reakci na čísla klesají přes tři procenta. Německý DAX , francouzský CAC , španělský IBEX a italský MIB hodinu a půl po oznámení dat týdne propadaly o 3,5 až 4 procenta, když nejvíce ztrácely akcie ve Frankfurtu.

"Ekonomika se pomalu zastavuje," řekl k údajům agentuře Reuters ekonom newyorské firmy ITG Steve Blitz. Na zprávu reagovaly evropské a americké akciové trhy zesílením poklesu a výrazně se propadly ceny ropy a dalších komodit. Investoři se v obavách z nepříznivého vývoje globální ekonomiky začali opět přesunovat k bezpečným aktivům jako švýcarský frank a americké vládní dluhopisy a zlato, jejichž kurzy a ceny rostly.

"Propad ekonomiky nečekám, spíše bloumání a vrávorání," řekl Patrick O'Keefe z účetní firmy J.H. Cohn. Jiní však upozorňují, že ekonomika je nyní tak slabá, že do záporných čísel ji může postrčit jakýkoli nový otřes. Hrubý domácí produkt největší světové ekonomiky v prvním pololetí rostl jen 0,7 procenta, což je tempo, které žádný podstatnější snižování nezaměstnanosti neumožňuje.

Ekonomika by musela vytvářet zhruba 250.000 míst měsíčně, aby se začala míra nezaměstnanosti výrazněji snižovat. Politicky klíčový údaj od konce recese před dvěma lety stagnuje nad devíti procenty. Pro Obamovy šance na znovuzvolení v příštím roce je podle pozorovatelů klíčová právě situace na trhu práce. Když Obama počátkem roku 2009 uprostřed "Velké recese" nastupoval do funkce, byla míra nezaměstnanosti na 7,8 procenta. Obama s ohledem na neklesající nezamestnanost a blížící se prezidentské volby svolal na příští čtvrtek společnou schůzi Kongresu, kde hodlá představit hlavní body svého plánu na podporu tvroby pracovních míst.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk, AP)


Váš názor
  • Even Goldman Sachs Secretly Believes That An Economic Collapse Is Coming
    02.09.2011 16:20

    Goldman Sachs is doing it again. Goldman is telling the public that everything is going to be just fine, but meanwhile they are advising their top clients to bet on a huge financial collapse. On August 16th, a 54 page report authored by Goldman strategist Alan Brazil was distributed to institutional clients. The general public was not intended to see this report. Fortunately, some folks over at the Wall Street Journal got their hands on a copy and they have filled us in on some of the details. http://www.prisonplanet.com/even-goldman-sachs-secretly-believes-that-an-economic-collapse-is-coming.html
    Detective
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů