Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy trpí kvůli dominantní pozici dolaru, zbytek světa z toho těží

Spojené státy trpí kvůli dominantní pozici dolaru, zbytek světa z toho těží

14.09.2011 13:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Francie, Německo, Čína a Rusko aktivně podporují nahrazení dolaru košem měn Mezinárodního měnového fondu, známým jako zvláštní práva čerpání SDR. Ta by se podle nich měla stát globální rezervní měnou. Spojené státy s tím nesouhlasí. A obě strany argumentují opačně, než by měly.

SDR by dolar jako hlavní rezervní měnu měly nahradit v případě, že bychom chtěli odstranit obrovské obchodní nerovnováhy, které byly pro světovou ekonomiku charakteristickým rysem během posledních 100 let. Jenomže se tak nestane, dokud tento krok nebudou prosazovat i Spojené státy. Ty k tomu ochotu nemají, možná ze strachu, že by šlo o známku poklesu jejich moci. Jejich přístup by ale měl být opačný. Snížil by se tak jejich dluh a pomalejším růstem by za to zaplatil zbytek světa, zejména Asie.

Podle mnohých přináší současná pozice dolaru jako globální rezervní měny dvě hlavní pozitiva. Umožňuje Spojeným státům půjčovat si a spotřebovávat nad úroveň jejich možností. A snižuje výnosy amerických vládních dluhopisů, protože zahraniční vlády jsou donucené k jejich koupi. Situaci ale můžeme přesněji popsat tak, že zahraniční nákupy dolarů nutí Američany ke spotřebě nad vlastní možnosti.

Jak je to možné? Pokud zahraniční centrální banky intervenují na měnovém trhu a vytvářejí tlak na svůj finanční systém, automaticky zvyšují domácí míru úspor tím, že snižují spotřebu domácností. Musí tedy růst exporty nadbytečných úspor, často se tak děje ve formě nákupů amerických dluhopisů centrální bankou. Pokud se nezmění globální investice, pak musí klesnout úspory ve zbytku světa, ať se mu to líbí, nebo ne. Jedinou cestou, jak tomu zabránit, je intervenovat také. I americké úspory, stejně jako u každé jiné otevřené ekonomiky, odpovídají globální rovnováze mezi úsporami a investicemi. Jinak řečeno, pokud zahraniční vlády intervenují na měnovém trhu a nakupují dolary, snižují hodnotu své měny a dosahují přebytku běžného účtu, který se rovná čistým nákupům dolarů. Jde o politiku zaměřenou na vyšší přebytky a zaměstnanost. Spojené státy pak musí dosahovat obchodních deficitů, což znamená, že jejich domácí poptávka převyšuje produkci.

Je kupodivu, že podle všeho tuto hru chápe celý svět, jen Spojené státy ne. Nedávno začaly některé centrální banky zemí Jižní Ameriky a Asie diverzifikovat své portfolio nákupem japonských vládních dluhopisů. Bylo ale Japonsko spokojené, že se může podělit o toto zvláštní privilegium? Že by tyto nákupy tlačily vzhůru hodnotu jenu, snižovaly japonský obchodní přebytek a zvyšovaly domácí spotřebu relativně k produkci?

Změna v globálním měnovém systému nepřijde, pokud Spojené státy nevytvoří pravidla, která jiným zemím zabrání nakupovat dolary. K tomu ale v brzké době nedojde. Washington z nějakého záhadného důvodu stojí proti snižování role dolaru ve světové ekonomice. A země jako Čína, Japonsko, Jižní Korea, Rusko a možná Brazílie se nikdy nevzdají výhod, které přinášejí nákupy dolarů.

Uvedené je výtahem z „An Exorbitant Burden. Why keeping the dollar as the world's reserve currency is a massive drag on the struggling U.S. economy“. Autorem je Michael Pettis, profesor financí na Peking University.

(Zdroj: Foreign Policy)


Váš názor
  • Jen pro připomenutí!!!- Wikipedia Brettonwood
    14.09.2011 15:35

    Americký dolar získal status oficiální celosvětové rezervní měny, od které navíc budou měny ostatních zemí odvozeny. Současně Spojené státy musely garantovat směnitelnost dolaru za zlato v pevně stanoveném kurzu 35 dolarů za trojskou unci zlata (jednalo se o jistou formu zlatého standardu). V zájmu centrálních bank ostatních států bylo vytvořit si dostatečné měnové rezervy právě v amerických dolarech. To zpětně zvýšilo atraktivitu této měny a posílilo její postavení v poválečném světě. Toť vše - Nixon zrušil dohodu když Anglie a Francie chtěla za natištěné papírky zlato....Docela dobrej US joke :-)
    TOM
  • je to nesmysl...
    14.09.2011 15:31

    prosím ať mi někdo ukáže debila -někoho kdo hraje "monopoly"- business a má roli bankéře a navíc má tiskárničku na peníze, aby se dobrovolně vzdal své výhody......s vysvětlením, že to je pro jeho dobro....:-) Fakt k popukání....Saddám byl setnut asi 2 roky po tom co si dovolil mluvit, že ropu bude kotovat a prodávat v jiné měně.... Kdo ví co byl Brettonwood, tak nemá iluzi, že by se tohohle podrazu a nekonečné výhody co získali USA dobrovolně vzdali.... Dle mě jedině až 3-4 ostatní založí něco jiného a funkčního... tzn. druhého bankéře u stolu, tak to může USA začít řešit, do té doby je to iluze.... Nebo třeba Brettom wood otočit a získat od USa příslib, že vymění ty své papírky zase neomezeně az v pevném kursu za zlato!!! Návrh na nový článek magorií autora....
    TOM
  • Řešení x cíl
    14.09.2011 14:34

    ...USA mají řešení (tisknout dolary), ale nemají cíl (neví jestli dál kvantitativně uvolňovat=zadlužovat se, nebo začít šetřit) Evropa naopak má cíl (začít šetřit), ale zase nemá řešení...a na to celé kouká Čína (s pyramidou dolarů v kapse), které dochází levná pracovní síla :)
    XY
  •  
    14.09.2011 14:19

    Co je to za blbbost? Nechápu, proč se někdo diví, že USA nechtějí, aby dolar už nebyl dominantní měnou a ztratil roli, kterou dneska má. To by snad nechtěl nikdo, kdo by byl v takovym postavení jako je USA. Co by z toho asi tak měli, kdyby ztratili vliv? To autor originálního článku nemohl myslet vážně...no jo, dnes je těžké zaumout pozornost skvělou myšlenkou a tak je jednodužší dělat ze sebe absolutního blbce, aby si ho někdo všiml...
    Nyk Lísn
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data