Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vysoká nezaměstnanost mladých: společnost bude provázet desetiletí

Vysoká nezaměstnanost mladých: společnost bude provázet desetiletí

13.09.2011 14:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V dnešním světě vysoké nezaměstnanosti na tom mladí lidé v rozvinutých ekonomikách na první pohled nejsou tak špatně. Mohou se déle vzdělávat a stát za ně platí pojištění, nemají děti, o něž by se museli starat, nesužují je nemoci spojené se stárnutím a často se mohou spolehnout na pomoc rodičů. Bližší pohled ale naznačuje, že nástup do pracovního života poznamenaný dlouholetou nečinností má trvale nepříznivé následky - pro jednotlivce i společnost.

Za posledních pět let vzrostl počet mladých bez práce ve všech zemích OECD. Každý pátý člověk v EU ve věku 15-25 let, který nestuduje, je nezaměstnaný, přičemž v jižních státech statistiky poukazují na daleko horší situaci. Třeba ve Španělsku je na úřadech práce zaregistrováno 46,2 % mladé populace, zatímco ve Spojených státech je to něco přes 18 %. Zhoubný trend následují i země s jinak nízkými čísly typu Švýcarska (3-4 % všeobecná nezaměstnanost).

Vysvětlení se nabízí řada. Kohorta těchto zaměstnanců je za horší hospodářské situace nejvíc „na ráně“ kvůli své relativní nezkušenosti, nevytrénovaným dovednostem a nezřídka i horším smluvním podmínkám. Pro šéfy snažící se ušetřit jsou tak snadným cílem, i když jejich nízké mzdy nemusí být pro firmu největší zátěží. Ve většině států OECD je míra nezaměstnanosti u lidí do 25 let dvakrát vyšší než v celkové populaci. Velká Británie, Itálie, Norsko a Nový Zéland mají tento poměr nastaven na víc než 3:1, ve Švédsku je bez práce v porovnání s lidmi mezi 25. a 54. rokem čtyřikrát víc mladých. Při zotavení ekonomiky se sice na mladší adepty práce dostává nejdříve, jenže současná situace na trhu práce je výjimečně zlá. Ne nadarmo je slabý růst posledních dvou let označován za „jobless recovery“ (volně přeloženo: zotavení bez nových pracovních míst).

Ani vyšší vzdělání už není spásným řešením. Odhlédneme-li od tristního stavu vysokých škol v některých zemích (30 000 Řeků studuje raději v zahraničí) a neustálého zvyšování počtu absolventů i univerzit (mezi lety 1990 a 2007 se počet studujících vysokoškoláků v Evropě zvýšil o 144 %), naráží absolventi na tři hlavní problémy – automatizaci, globalizaci a deregulaci. Proč si najímat účetního s vysokoškolským diplomem, když softwarový balík Turbotax udělá stejnou práci za zlomek ceny? Instalatéra či řidiče kamionu outsourcovat do Indie nejde, vystudovaného programátora celkem snadno. Ani právníci a lékaři už nejsou za přísně střeženými branami svých komor v takovém bezpečí. Firmy typu Blackstone Discovery, které se specializují na vyhledávání informací a dokumentů k právním případům, efektivně zastoupí desítky koncipientů i asistentů. Pacienti si rozmyslí čekání v dlouhých frontách v klasické ordinaci, když své problémy rychleji, pohodlněji a levněji vyřeší v nových zdravotnických centrech Walmartu.

Cena za nezaměstnanost mladých může být vysoká. Jednak přicházejí v úvahu klasické přímé náklady jako u zbytku obyvatelstva: dávky, ztracené daně z příjmu, promrhaný potenciál. Nepřímé náklady u mladších lidí mohou být vyšší. Příkladem je emigrace. Ambiciózní absolventi s mizernými vyhlídkami doma mají většinou nejmenší zábrany při hledání pracovních příležitostí v zahraničí. V Portugalsku o tom uvažuje 44 % lidí mezi 18 a 30 lety. Itálie trpí odlivem mozků léta. Vystěhovalectví začíná sužovat i kdysi prosperující Irsko. Od roku 2005 tam došlo k zdvojnásobení emigrace, přičemž většině dotyčných je 20 až 35 let. Dalším nákladem může být kriminalita. Stačí si připomenout nedávné události z Londýna a dalších větších britských měst.

Dopady na jednotlivce jsou možná největší. Krom psychických a emocionálních problémů je prokázán i vliv na budoucí zaměstnání a plat. Mladý Brit, který před 23. rokem stráví pouhé tři měsíce bez práce, bude mezi 28. a 33. rokem života v průměru o 1,3 měsíce déle na podpoře, oproti svému bez přestání zaměstnanému kolegovi. Druhé delší období bez práce věci ještě zhorší. Výzkum ve Spojených státech ukázal, že nezaměstnanost v mládí může ovlivnit mzdové ohodnocení až do středního věku. Pokud vezmeme dva muže se stejným vzděláním, IQ, bydlištěm, vzděláním rodičů a identickými výsledky při testech a jednoho z nich necháme před 23. rokem 12 měsíců na úřadu práce, bude za deset let vydělávat o 23 % méně než jeho šťastnější „dvojče“. U žen činí rozdíl 16 %. Stejný vliv má ale i recese na nově zaměstnané absolventy. Američané nastupující do práce na začátku 80. let minulého století se museli smířit s 6-7 % nižší mzdou za každé procento, o které tehdy vzrostla nezaměstnanost. Stejný trend je patrný i dnes.

(Economist, Chronicle of Higher Education, CNBC)


Váš názor
  •  
    13.09.2011 17:07

    Už několikrát jsem tu psala (u p. Soustružníka) o nutném přesunu služeb atd. od mladých ke starým (pod vedením baby-boomers ve S.S.). Stejně je celá tahle nezaměstnanost mladých jen posunutím od devadesátých let. Tehdy se řešila na Západě nezaměstnanost mladých (hlavně v Německu) tím, že se poslali něco studovat a po absolvování třeba znovu. V době růstu to procházelo, vždycky měli dost emigrantů a pendlerů na řemeslnou práci. A u nás se po převratu chytili toho, že máme ve srovnání s Němci málo univerzitně vzdělaných (přičemž na západě se za vš. studium považovalo i dvouleté bakalářské a různé nástavby, což u nás tehdy vůbec neexistovalo). Tak se otevřely vysoké školy málem v každém větším městě, aby teď odborník z Nervu řekl, že si neuvědomili, že je taky třeba dbát na kvalitu. A zřejmě si tehdy neuvědomili ani to, že rušit mateřské školky i učňáky nemusí být to pravé ořechové...
    Kalka.
  •  
    13.09.2011 15:02

    To je popis stavu... a teď co s tím??
    Bo
    •  
      13.09.2011 15:15

      Deregulovat. Pokud zaměstnance přijímám "doživotně", tak si hodně rozmyslím, než někoho přijmu.
      Hans
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y