Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Martin Roman končí v roli šéfa ČEZ, okolnosti zatím nejasné

Martin Roman končí v roli šéfa ČEZ, okolnosti zatím nejasné

15.09.2011 8:22, aktualizováno: 15.9. 13:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Nejvlivnější manažer ve službách státu včera večer oznámil, že na vlastní žádost skončí ve funkci generálního ředitele společnosti ČEZ. Od prvních zpráv však nebylo zřejmé, zda jej premiér Petr Nečas (ODS) odvolal, či zda odešel z funkce narychlo sám. Nahradit by jej v čele energetického gigantu měl současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Zprávu o Romanově odchodu z čela ČEZ přinesl s odkazem na zdroj z okolí premiéra server Lidovky.cz, který zveřejnil, že Romana odvolal premiér Petr Nečas. Sám Roman poté potvrdil, že končí v čele společnosti na vlastní žádost a přesune se do čela dozorčí rady. "Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal," řekl pro LN Martin Roman.

Na to, že podle Romanova tvrzení jde o měsíce připravovanou dohodu s premiérem, doprovází však její zveřejnění několik podivností, podotýká Mladá fronta Dnes (MfD). Včetně té, že premiérovo okolí tato zpráva velmi zaskočila. "Nic o tom nevím a silně o tom pochybuju," řekl deníku ve středu večer premiérův poradce Jiří Sezemský. Podle Hospodářských novin (HN) o tom nic nevěděl ani náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner, stejně jako další obvykle dobře informovaní lidé z oboru. "Nikdo nám o tom neřekl, budeme chtít vysvětlení," žádá předseda Věcí veřejných Radek John.

Lidové noviny připomínají, že vláda nyní řeší několik důležitých rozhodnutí, která mají na ČEZ a podle listu Romanovy blízké firmy - jako je plzeňská Škodovka nebo finanční skupina J&T - vliv. V úterý se otevřely obálky s nabídkami do ekotendru, kde je jedním z uchazečů právě tato skupina. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) také chystá na příští týden do vlády návrh na zpoplatnění emisních povolenek, což se výrazně dotkne především ČEZ, míní LN.

Podle MfD přišla překvapivá zpráva o Romanově konci v čele ČEZ ve stejné době, kdy deník prověřoval závažné informace o privatizaci plzeňské Škoda Holding a možném angažmá Martina Romana v této transakci.

Podle několika zdrojů blízkých premiérovi a elektrárenské firmě Romanovi podrazily nohy informace švýcarské prokuratury, jež se zabývá privatizací Mostecké uhelné společnosti a rozkryla také vlastnictví plzeňské Škody, napsaly HN.

Přestože se o napojení Romana na tuto firmu dlouho spekuluje, on sám to odmítá. "Nikdy jsem nebyl, přímo ani nepřímo, akcionářem, ani podílníkem, ani ovládající osobou Škoda Holding. Veškerý vztah k této firmě jsem ukončil před vstupem do ČEZ," stojí v prohlášení Martina Romana, které poslal MfD.

Mluvčí ČEZu Kříž uvedl, že firma vydá během dnešního dne oficiální prohlášení k nástupci Martina Romana na pozici CEO společnosti. Stát kontroluje v ČEZu zhruba 70 procent akcií. Firma realizuje proces výběru dodavatele na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín. Mezi uchazeči o projekt jsou francouzská Areva, americká Westinghouse Electric a rusko-české konsorcium Atomstrojexport. Hodnota kontaktu je odhadována na 12 miliard dolarů. Akcie ČEZ po krátkém úvodním růstu o více jak procento ztrácejí v řádu desetiny procenta.

Odpoledne přišla oficiální zpráva, že Martin Roman už není generálním ředitelem a předsedou představenstva energetické společnosti ČEZ. Podal rezignaci a dozorčí rada společnosti ji dnes přijala. Roman se poté stal novým šéfem dozorčí rady ČEZ. České televizi to řekl předchozí šéf dozorčí rady Martin Říman (ODS). Novým generálním ředitelem společnosti ČEZ by měl být zvolen zřejmě současný výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Zprávu považujeme pro ČEZ za negativní. Martin Roman byl na svém postu mezi investory všeobecně respektován a uznáván. Jeho strategie rozvoje společnosti se v průběhu let ukázala být úspěšná. Odchod výkonného ředitele by také mohl podnítit spekulace o rostoucích politických rizicích znesnadňujících řízení společnosti,“ píše ve zprávě pro investory Olga Kyrylenko, analytička KBC Securities.

(Zdroj: čtk, MfD, LN, Bloomberg, ČEZ)


Váš názor
  •  
    15.09.2011 13:28

    Pochybuji, že na Romana vyšly najevo informace, které by poškozovly ČEZ. To by totiž nebyl přesunut do vedení DR.
    juniper
  • zatím
    15.09.2011 11:43

    bych to nehodnotil. Nevíme přesný důvod. Já bych roli Romana v Čezu nepřeceňoval. Všeobecně se říká, že nejlépe lze nahradit v každé firmě generální ředitel :-)))).
    tk69
  • politická rizika
    15.09.2011 11:26

    Odvolání Romana je dle mého názoru silně negativní zpráva (pokud by se ukázalo že neodešel sám, nebo že odešel pod tlakem). Kromě toho že je Roman schopný manager a má výborné konexe (což je v českém koruptstánu ještě důležitější) tak je natolik bohatý a nezávislý že neměl potřebu riskovat tunelování čezu. Navíc jakékoli zásahy diletantů z vrcholové politiky do řízení čezu budou jen změna k horšímu.
  • NEJASNOSTI A SPEKULACE
    15.09.2011 11:03

    Kolem odvolání Romana mohou poslat ČEZ ke strátě hodnoty akcií. Záměr státních ůředníků může být různý, proto se dá spekulovat i o pokus vytunelování ČEZu. Privatizace, ale spíše restrukturizace tohoto giganta se dá předpokládat. Jeho současné zisky asi nedávají spát řadě "politiků." Privatizace podniků v Česku vlastně převedla řadu z nich do zahraničí i se zisky..Záměr Německa zrušit atomovky to by přineslo ČEZu zisky ale také podražilo cenu elek.energe nejen v Německu..Výpadek u atomovek by cenu el,energie nezvýšil, kdyby ČEZ přešel do rukou E.O.Nu a pod..Není přeci možné,aby Česko na tom vydělalo..A o tom to je..! Ti co by se na prosazení záměru podíleli a prosadili privatizaci ČEZu by jistě nepřišli zkrátka.. Restrukturizace by umožnila koupení ČEZu i meším firmám..než je EON. a nebilo by to do očí...
    seul
    • Re: NEJASNOSTI A SPEKULACE
      15.09.2011 11:57

      Jáj, a Temelín bude dostavovať E.On, však :)) Veď to už je vedľa ČEZu iba firmička s menšiou tržnou kapitalizáciou. Čítal si novú vládnu energetickú koncepciu? Cieľ - viac ako 80% podiel výroby elektriny z jadra. A túto koncepciu bude riadiť z pozície výsostne politickej funkcie sám Romanko. Terazky si tento mocný bohatier len uvolnil ruky pre politickú vysokú hru. Jáj, dobre to mal Romanko vymyslené, veru hej.
      Šaňo
    • Re: NEJASNOSTI A SPEKULACE
      15.09.2011 11:40

      Nedá se než souhlasit..! Ke své úvaze bych dodal,že propad ceny akcií by výrazně změnilo cenu ČEZu pro privatizaci, která se odvodí od ceny akcií...
      seul
  • zase nespravedlivé...
    15.09.2011 9:55

    běžní smrtelníci dostávají v tomto případě leda podporu v nezaměstnanosti...ale pan Roman místo v dozorčí radě...A co na to daňový poplatník ? ..nic..?
    Karl von Bahnhof
  • Hmm
    15.09.2011 9:30

    V dozorčí radě bude kontrolovat transakce, které realizoval jako generální ředitel, pěkné...
    PV
  •  
    15.09.2011 9:21

    A což teprve kdybycom se dověděli o výkupu solárních elektráren. Ale to švýcaři vyšetřovat nebudou. Nebo se mýlím.
    Homo
    •  
      15.09.2011 9:29

      Ty rozkrádačky v ČEZ už byly natolik neúnosné, že nějaká personální změna byla vynucena.
      Jesse
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m