Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Policie začíná vyšetřovat, kdo a za co privatizoval Škodu. Stín podezření padá i na manažery ČEZ

Policie začíná vyšetřovat, kdo a za co privatizoval Škodu. Stín podezření padá i na manažery ČEZ

20.09.2011 9:23
Autor: mediafax

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality začal zkoumat okolnosti, za kterých přešla v letech 2002 a 2003 Škoda Holding do rukou investorů skrytých za skupinou Appian. Obchod byl tehdy financován z prostředků původně pocházejících z Mostecké uhelné společnosti, informuje úterní MF Dnes.

Podle dokumentů, s nimiž se seznámila MF Dnes, v některých firmách, přes které tekly prostředky na nákup Škody, figurovali i tehdejší manažeři Škody v čele s Martinem Romanem. Ti to ústy Romana popírají a platnost dokumentů, které vypluly na povrch při vyšetřování ve Švýcarsku, zpochybňují.

Česká policie se dosud zabývala zejména okolnostmi, za nichž byla z peněz pocházejících z Mostecké uhelné koupena sama Mostecká uhelná společnost. Nyní se rozhodli rozšířit vyšetřování také na to, jak probíhala privatizace Škody, i na to, kdo ji nakonec ovládl. Obě kauzy spolu totiž souvisejí.

Mezi firmami, které v poměrně komplikované majetkové struktuře kolem Škody figurovaly, jsou podle dokumentů, jež zkoumala MF DNES, i subjekty spojené se čtveřicí manažerů Škody. Jedná se například o The California Trust, který jako své tzv. beneficienty (příjemce profitu) uváděl manažery Romana, Krska, Koreckého a Zapletala.

Ministr financí Kalousek, který spravuje státní podíl v ČEZ, už o víkendu řekl, že pokud se prokáže propojení mezi ČEZ a Škodou, půjde o "naprosto nepřijatelný střet zájmů".

O prodeji Škody rozhodovala sociálnědemokratická vláda pod vedením Vladimíra Špidly. Převedení podílu státu na firmu Appian definitivně schválil 9. prosince 2002. Ve vládě tehdy seděl jako ministr financí nynější předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Právě on také v dubnu 2004 jmenoval Martina Romana na post generálního ředitele ČEZ.

Sobotka deníku řekl, že vláda tehdy nezjišťovala, kdo za firmou Appian stojí. "V té době nikdo nevznášel téma struktury vlastnictví. Ve společenské diskusi to nebyla priorita, jako to je dnes," řekl Sobotka.

Martin Roman opustil vedení ČEZ minulý týden po dohodě s premiérem Petrem Nečasem. Roman tvrdí, že jeho odchod neměl s případem kolem privatizace plzeňské Škodovky souvislost. Nečas se omezil na neurčité konstatování, že jako předseda vlády má "přístup k mnoha informacím, které samozřejmě bere v potaz ve svém rozhodování".


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data