Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): Maďarská vláda je nepřátelská, investoři se odvrátí do okolních zemí včetně ČR

Treichl (Erste): Maďarská vláda je nepřátelská, investoři se odvrátí do okolních zemí včetně ČR

23.09.2011 15:08, aktualizováno: 23.9. 15:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank nemá v úmyslu stáhnout se z maďarského trhu, i když hospodářskou politiku tamní vlády považuje za nepřátelskou. Kapitál na další rozvoj podnikání budou Rakušané investovat jinde. Podle maďarského serveru napi.hu to dnes řekl šéf banky Andreas Treichl.

"Nedopustíme, aby nás vyhnala nepřátelská hospodářská politika, která Maďarsko vážně poškozuje," řekl podle serveru Treichl. Investoři se podle něj od Maďarska odvrátí a budou raději investovat v okolních zemích, mimo jiné v České republice, Rumunsku nebo na Slovensku.

Maďarská vláda v tomto týdnu protlačila parlamentem zákon, umožňující předčasné splacení cizoměnových hypoték za administrativních směnných kurzů - podstatně výhodnějších proti tržnímu úroku. Ztráty u dlužníků, kteří nového zákona využití, ale ponesou banky. Proti kroku se již dříve ohradilo oficiální cestou Rakousko, zejména za Erste a Raiffeisen.

Erste Bank (407,9 CZK, -8,15%) drží v Maďarsku hypoteční portfolio v CHF v objemu 3 miliardy eur, v EUR pak v objemu 0,5 miliardy eur. Tyto sumy zahrnují také hypotéky, které jsou 90 a více dní po splatnosti a které byly uzavřeny za tržních měnových kurzů vyšších, než je zákonem stanovený směnný kurz.

Erste Bank podle Andrease Treichla sice poskytne své maďarské divizi dostatek kapitálu, aby plnila požadavky na minimální kapitálovou přiměřenost a na likviditu. Nad tento minimální rámec ale bude investice odklánět do jiných zemí, uvedl šéf bankovní skupiny pro maďarský portál.


Váš názor
  •  
    23.09.2011 17:19

    bezte lamentovat na mobilni operatory tam je to petkrat vetsi hnus nez poplatek za neco co muzes odnest sam v batohu.. bank mate na vyber mraky..vyberte tu pravou..operatory jen tri a ti zdimou jako nejvetsi pijavice na zemi..u nas
    OPTIMISTA
  • Fatální selhání
    23.09.2011 16:41

    risk managementu maďarských bank v kombinaci s nenažraností akcionářů (trh si to žádá, tak to dostane). Kde byl bankovní dozor? Nebo se to hodilo, protože to podpořilo růst ekonomiky? Banky mohou být rády, že nenásledují znárodněné penzijní fondy... zatím. Anebo že jim nenařídili přijmout předčasné splacení hypoték v kurzech z doby uzavření "velevýhodných" hypoték. Investoři, kteří investovali do maďarských cenných papírů si nic jiného než ztrátu nezaslouží.
    Pedro
  • :D
    23.09.2011 15:19

    silná slova a jsště bude erstka ráda že tam může zůstat kde půjdou do asie :D
    Deny:-)
    • Re: :D
      23.09.2011 15:44

      Je třeba jim pustit žilou. Lidi tady nejsou proto aby krmili nenažrané banky a vylepšovali jim grafy. Z jejich zisků mají hovno. Když se jim to nelíbí ať táhnou k čertu. Jak je vidět Maďaři se s tím neserou.
      oldab
      •  
        23.09.2011 16:49

        presne tak! Mohli bychom si konecne vzit z madaru priklad, treba zavest bankovni dan. Za statni jsme sanovali CS, kterou si zahy za pakatel koupila Erste, aby pak zacala zdimat nesmyslnyma poplatkama tu hloupou vetsinu nasi populace.
        VSE LIMITED
        •  
          23.09.2011 17:32

          Taky nechápu ty neustávající stesky, jaká to bude katastrofa, když ty banky nebudou moct fungovat (tedy odsávat) a jak se nesmí nechat zkrachovat a musí se jim pomoct... Nejhorší je, že to říkají celkem normální lidi... Akciovka má zakládaní kapitál min. 2mil. kdyby se u nás založilo za 2 mld. 1000 akciovek, který se zabývají vývojem, vědou, patentama a podobně, tak letí ČR nahoru a průměrná mzda je 2x vyšší... Takhle to musí dělat schopný lidi navzdory chytrákům ve vládě, kteří ani neví co schvalují... Obdivuju lidi třeba z oblasti medicíny, kteří jsou uznáváni po celém světě, ale kvůli patriotismu nepostaví centrum v USA, ale u nás... A nahoře se raději budou plánovat montovny na auta, protože "se aspoň lidi naučí pracovat" jak řekl svého času jeden nejvrcholnější představitel...
          ICL
          •  
            23.09.2011 17:48

            bohuzel souhlasim s TIM ze nas vedou minimalne z 80% hloupi potentati kteri delat klas bussines tak chcipnou hlady jako vetsina VIP hercu a podobnych nadlidi..Viz VIP zpravy na Prime...
            OPTIMISTA
        • Hloupa vetsina
          23.09.2011 17:14

          je urcena ke zdimani vsude. I na burze. Na tom se snad snazis vydelat i ty. K cemu jinemu je jinak hloupa vetsina dobra, ze?
          hm
          • Re: Hloupa vetsina
            23.09.2011 17:24

            mas recht, myslel jsem ten jejich amoralni zpusob podnikani u nas/v madarsku, ktery by si doma nedovolily. A jeste budou drzkovat neco o nepratelske politice statu. Bankovni dan na ne...
            VSE LIMITED
            • VSE LIMITED
              23.09.2011 17:50

              snad cim vyssi zisky bank, tim vyssi kurz akcii nebo snad ne? Bankovni poplatky ze slusnyho zisku na akciich rad zaplatim. Ale cim vic stat zere ze zisku bank, tim hur pro investora, ne?
              hm
              • Re: VSE LIMITED
                23.09.2011 18:56

                A co kdyby sis uvedomill, ze v poslednim roce Erste dala jeden z nejvyssich zisku, a presto jeji akcie ja na cca 40%?
                VSE LIMITED
              • Re: VSE LIMITED
                23.09.2011 18:29

                To je pravda. Až na to , že ne všichni jsou akcionáři. :-) Akcionářům (vlastníkům) samozřejmě vyhovuje ždímání stádečka , ale něco jiného je přiměřený zisk a něco jiného je dělat si z lidí otroky. (mobilní operátory nevyjímaje , jak někdo uváděl výše). Pokud se to přežene a nenechají stádečko dýchat ale utahují obojky co to jde tak se to dřív nebo později obrátí proti nim. A jak je vidět , v Maďarsku se rozhodli radši poslechnout hlas lidu , který by je mohl rozdupat než pár rozezlených bankéřů. Nebo by mělo celé Maďarsko držet hubu a plnit kasu Erste a platit hypotéky , které by v důsledku slabého kurzu platili ještě několik generací? V Maďarsku mají momentálně velkou výhodu , že jsou schopni protlačit v parlamentu cokoli , protože opozice nemá dost hlasů. Takže nemusí řešit kompromisy a co si umanou to schválí. Není to ideální , ale v době ohrožení je diktátor na místě. Amen
                oldab
      • přesně tak
        23.09.2011 15:53

        a tak by se měli chovat i lidé kteří remcají to je darhé.Nekup to a zítra to bude levnější a splaskne zisk i těm kolsům co první cenou převálcovali drobase a teď si diktují ceny,marže a regálné a td.
        Deny:-)
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university