Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogers: Doufejme, že přijde jen kontrolovatelná pohroma, čekám na největší short naší doby

Rogers: Doufejme, že přijde jen kontrolovatelná pohroma, čekám na největší short naší doby

23.09.2011 15:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Období mezi recesemi v USA trvá obvykle 4 – 6 let, dá se tedy čekat, že mezi koncem tohoto roku a rokem 2013 přijde další propad ekonomiky. Jeho příčinou může být cokoliv, v jádru problémů se nachází rostoucí dluh a tištění peněz Fedem. Americkou ekonomiku čeká ztracená dekáda podobná té v Japonsku. Touto „optimistickou“ notou začal Jim Rogers svůj rozhovor pro Reuters a v podobném duchu pokračoval dále. V Evropě podle něho neprobíhají žádné úsporné programy, vysoký dluh a výdaje se namísto toho řeší ještě větším zadlužením a výdaji.

Jediné, o co se podle investora hraje, je to, zda včas přijde „kontrolovatelná pohroma“, či zda trhy nakonec řeknou dost a přijde pohroma, kterou již vlády nebudou schopny zvládat. Pak by přišlo „něco mnohem horšího než v letech 2008 a 2009“. Důvodem je současné vyšší zadlužení a to, že Fed již nemůže tisknout takový objem peněz jako před dvěma lety. Nejde tak už posouvat řešení problému do budoucna, protože „již došly náboje“.

Kritice Fedu se investor věnoval s obvyklým zápalem. Poukázal na skutečnost, že na počátku srpna „vystřelil nahoru agregát M2“, což je podle něho důkazem manipulace trhu Fedem, která americké ekonomice nakonec jen uškodí. Dolary ale Rogers vlastní – sice jim nevěří jako většina na trhu, ale nyní je medvědí nálada u této měny tak rozšířená, že na ně vsadil. Ohledně amerických vládních dluhopisů se domnívá, že budou „jedním z největších shortů naší doby“, sám zde již několikrát tyto pozice otevřel, na trhu se však dále tvoří bublina. Načasování těchto pozic tak bylo chybné, uvedl investor s tím, že s dalším otevíráním krátkých pozic čeká na to, až výnosy vystřelí nahoru.

Rogers zopakoval svůj názor, že default Řecka by byl silným signálem pro nákup eura. To by se totiž stalo mnohem atraktivnější než dolar. I zde ale zůstává skeptický, protože „politici nerozumějí ekonomii a rozhodně nerozumějí měnovému trhu“. Určitým povzbuzením pro něj ale byla nedávná slova Angely Merkelové, která hovořila o tom, že Evropa si nemůže dovolit nekontrolovatelný kolaps. Je tak přece jen možné, že přijde „řízená restrukturalizace Řecka, Irska a pár dalších“.

Rogers nemění svůj pozitivní výhled na trh komodit, nezviklal ho ani cenový pokles posledních týdnů. Prodávat nechce ani zlato, při poklesu jeho ceny by uvažoval o dalších nákupech. Podobné je to se stříbrem, které považuje za ještě zajímavější než zlato, protože to stále nedosáhlo na svá absolutní maxima. Nejatraktivnější jsou ale zemědělské komodity. Naopak krátké pozice má nyní investor otevřené na asijských a evropských akciích a technologických titulech ve Spojených státech. Tím se jistí proti možnému negativnímu vývoji globální ekonomiky. O své komodity se naopak nebojí kvůli tomu, že pokud přijde recese, „budou zase tisknout peníze“.

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
  • sranda
    23.09.2011 16:16

    "Načasování těchto pozic tak bylo chybné, uvedl investor s tím, že s dalším otevíráním krátkých pozic čeká na to, až výnosy vystřelí nahoru. " no to kdo by to byl řekl, že :), to kdyby nedělal, tak by rovnou mohl převést peníze na účty cizím lidem u toho samého brokera a nemusel o ně přicházet na trhu :) pro ty, kteří prvním dvěma odstavcům nerozumí: výnosy dluhopisů jsou inverzní vůči jejich ceně, která nyní letí vzhůru jako raketa a výnosy tedy dolů (Fed se včerejším rozhodnutím rozhodl zdevastovat úvěrový trh v USA tím, že narovná výnosovou křivku tím, že začne prodávat krátké dluhopisy a nakupovat dlouhé, to sice donutí banky neúvěrovat,ale Fed doufá,že tak investory nažene do akcií, blázen, lidi se bojí a penzijní fondy přijdou o výnosy z fixed income/dluhopisů)....takže pokud by nečekal na růst výnosů, aby mohl jejich cenu shortovat, tak by vlastně shortoval prudce rostoucí trh a tím automaticky ztrácel hromadu peněz. Proto říkám, že by mohl rovnou ty své peníze někam převést (třeba mně) :)
    nicknamed
    • Re: sranda
      23.09.2011 17:16

      No asi to takovej blb, jak si myslíš, zase nebude. Když je přesvědčenej o tom, že jsou US dluhopisy bublinou, tak by přeci byl vůl, kdyby je vědomě nakupoval s tím, že by věřil, že nějakej ještě větší vůl to od něho koupí výš. Je bezpečnější a rozumější si počkat, až to praskne a svést se na prodejní lavině. Je tam potom i lepší poměr rizika a výnosu, protože v současný chvíli už ZB ani ZN nemá skoro žádnej růstovej potenciál...
      paf
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m