Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA prudce zvyšují těžbu ropy, za pár let mohou předčit Saúdskou Arábii

USA prudce zvyšují těžbu ropy, za pár let mohou předčit Saúdskou Arábii

27.09.2011 10:52
Autor: ČTK

Spojené státy v poslední době zažívají prudký růst těžby ropy. Mohou za to nové technologie, které surovinu umožňují získávat z dříve málo myslitelných míst, byť podle ekologů nejsou zcela bez rizik. Někteří odborníci si myslí, že USA právě díky těmto novým postupům do několika let předčí Saúdskou Arábii a stanou se největším producentem ropy na světě. Informovala o tom rozhlasová stanice NPR.

Ještě před dvěma lety Spojené státy dovážely dvě třetiny své spotřeby ropy. V současnosti je to ale méně než polovina. V roce 2017 by pak podle investiční banky Goldman Sachs měly USA těžit nejvíce ropy na světě.

Za rozmachem jsou novinky v těžebním průmyslu, díky kterým je možná těžba i tam, kde by to dříve bylo moc drahé. Využívá se takzvané frakování, kdy se stlačenou kapalinou vytváří nové pukliny v břidlicových horninách zvyšující možnosti těžby, a také technologie horizontálních vrtů.

"Mnoho let jsme věděli, že tu je ropa, ale nebyla k dispozici technologie, která by ji dostala ven," podotkl starosta Willistonu v Severní Dakotě Ward Koeser. Město je jedním z center současného amerického ropného boomu. Další jsou v Texasu, Louisianě a Coloradu.

Williston tak má v době, kdy se americké ekonomice nedaří, jen dvouprocentní nezaměstnanost. Město kvůli přílivu lidí pracujících v těžebním průmyslu praská ve švech. V obchodech jsou dlouhé fronty a nedostává se bytů. A pokud jsou, platí se za ně vysoké nájmy. Dělníci proto často raději bydlí v rozsáhlých společných ubytovnách, které jim poskytují zaměstnavatelé.

Lokální boom ve Willistonu a dalších městech by přitom za několik let mohl mít globální dopad. Spojené státy a Kanada by se spolu s Jižní Amerikou mohly stát gravitačním centrem světových dodávek energie, a nahradit tak Střední východ a Rusko.

Amy Myersová Jaffeová z Riceovy univerzity v Houstonu upozornila, že ve Spojených státech mohou být k dispozici dva biliony barelů ropy, v Jižní Americe dva biliony a v Kanadě 2,4 bilionu. Na Středním východě a v severní Africe je to přitom pouze 1,2 bilionu barelů ropy. "Někteří lidé nyní říkají, že za pět či deset let budeme hlavním regionem těžícím ropu," uvedla.

Již nyní je podle Jaffeové cítit nárůst těžby plynu ve Spojených státech. Evropa si může kupovat zkapalněný plyn, který již USA nepotřebují, a snižuje tak prý svou závislost na Rusku. "Rusko tak bude v roce 2030 uspokojovat jen deset procent evropské poptávky po plynu. Znamená to, že Rusové už nebudou mocní," uvedla vědkyně.

Prudký růst těžby ale není bez rizik. Podle některých názorů nové technologie představují hrozbu pro životní prostředí, když například ohrožují podzemní vody. "Nebezpečí je v tom, že budujeme moc vrtů," uvedl odborník na energetické a minerální zdroje z Texaské univerzity Charles Groat. "Roste tak možnost, že při těžbě nastanou ekologické nebo technické problémy. A to ještě nebereme v úvahu otázku skleníkových plynů a oxidu uhličitého při prohlubování naší závislosti na uhlovodících," dodal.


Váš názor
  •  
    27.09.2011 12:46

    Článek nezmiňuje kolik ropy resp. plynu se těží v nových nalezištích, kolik je to % spotřeby USA atd. Spíše promo pro potenciální investory.
    Accountant
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů