Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kapitál nesmí růst na úkor práce, varuje PIMCO a čeká přinejlepším „Nový normál“

Kapitál nesmí růst na úkor práce, varuje PIMCO a čeká přinejlepším „Nový normál“

03.10.2011 19:12

Na obzoru nejsou žádné dvojciferné růsty výnosů, vzkazuje aktuálně zainvestovaným šéf největšího dluhopisového fondu na světě s tím, že nulové sazby a slabý růst činí nadhodnocenými dluhopisy, akcie i nemovitosti. Zakladatel a současný ředitel PIMCO William H. Gross svoje tvrzení podkládá „muskulaturou“ světové ekonomiky, která ochabla v posledních dekádách, a poukazuje na nezdravé napěti mezi výrobními faktory - upřednostňování kapitálu před prací. Na obzoru dalších let je podle něho v nejlepším případě „Nový normál“ se slabším růstem pro celosvětovou ekonomiku, v nejhorším případě potom globální recese.

Základní problémy, na které Gross i El-Erian upozorňují již delší dobu, by šlo shrnout následovně: 1) Globalizace udělala z trhů práce vyspělých ekonomik pouze prázdnou skořápku, 2) technologie shodila do propadliště dějin celá odvětví upřednostňující „fyzično“ před „virtálnem“ (Gross dává jako příklad takových dinosaurů poštovní psaní, DVD, ale i knihy), 3) stárnoucí demografie nyní v naprosté většině vyspělého světa upřednostňuje úspory před spotřebou.

Právě kombinace těchto tří postupně rostoucích strukturálních bariér stojí podle Grosse za postupným ochabováním muskulatury americké ekonomiky. „Globalizace a technologická inovace dopadly extrémně negativně na naše mzdy a zaměstnanost,“ uvádí šéf největšího dluhopisového fondu světa. Schumpeterova „kreativní destrukce“ podle něho byla destruktivní vůči produktu a odvisle i vůči trhu práce, a navíc sama ve svém průběhu nedokázala ve vyspělém světě nová pracovní místa opětovně vytvářet.


Další problém Gross vidí v dlouhodobé stimulaci ekonomiky klesajícími úrokovými sazbami, nižšími daněmi a dále v deregulaci a finanční inovaci, které společně skrze očekávané budoucí zisky a sílu výdajů nafoukly internetovou i realitní bublinu. „Rozvinuté ekonomiky se nyní podobají 110librové padavce spíš než postavě Charlese Atlase nebo mnohem mladšího Arnolda Schwarzeneggera,“ popisuje s nadsázkou.

Viditelný zádrhel potom spatřuje v nerovnováze mezi využíváním práce a kapitálu při tvorbě produkce země. Podíl zisků firem před zdaněním na hrubém národním produktu Spojených států se podle něho dostal za poslední tři roky (i tři desítky let – viz graf) z 8 na 13 procent a stal se tak, na rozdíl od práce, vítězem v odvěkém zápolení. Gross sice neříká, že by politici měli bezvýhradně podporovat práci na úkor kapitálu, ale tvrdí, že z dlouhodobého pohledu není možné, aby tyto dvě složky nešly ruku v ruce. „Dlouhodobé zisky nemohou růst do nekonečna, pokud je nedoprovází téměř stejný benefit pro práci,“ shrnuje svůj názor.

PIMCO

V poslední době sledovaný růst Gross přikládá především výše popsané stimulaci např. skrze nízké sazby, které zvyšují ziskové marže. V dlouhodobém horizontu však prý nelze čekat, že kapitál neutrpí stejně jako práce. Domácnosti podle něho totiž ve strachu z dalšího propouštění a nedosažitelnosti úvěrů odmítnou hrát svou roli spotřebitelského motoru v kapitalistickém systému.

Tuto realitu by si podle šéfa PIMCO měli uvědomit politici v USA, Německu, Británii, ale i v Číně a měli by společně usilovat o obnovení rovnováhy ve světové ekonomice. Místo cyklických finančních řešení svět podle Grosse potřebuje politiku směřující k strukturálním změnám. Jen tak může být nastolen „Nový normál“ a odvrácena globální recese. Z konkrétních kroků doporučuje Gross USA například silnější politiku Buy American” na podporu spotřeby domácího zboží a služeb, která tak podpoří i domácí trh práce.

Gross začíná svůj dnešní sloupek na webu PIMCO postěžováním si na to, že jeho tloustnoucí břicho již zdaleka nepřipomíná 6balení plechovek od piva (six-pack) a na svou úvahu navazuje i v závěru. „Moderní Budweiser pijící Karl Marx by dnes svou tezi podal takto: "Proletáři všech zemí spojte se – můžete přijít jen o svoje six-packy" A možná by také dodal: "Investoři/politici probuďte se – zabíjíte husu proletariátu, která snáší vaše zlatá vejce.“

(Zdroj: PIMCO, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data