Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz: Společné dluhopisy a zdanění finančních transakcí ano, vládní škrty ne

Stiglitz: Společné dluhopisy a zdanění finančních transakcí ano, vládní škrty ne

10.10.2011 9:56
Autor: ČTK

Společné evropské dluhopisy jsou důležité, umožní Evropě půjčovat si s nízkým úrokem a získanými penězi podpořit růst své ekonomiky, řekl včera v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce americký ekonom a laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz. Podpořil také zavedení daně z finančních transakcí, kterou plánuje Evropská komise.

"Pokud budete jednat společně, tak si budete půjčovat stejně dobře jako Spojené státy," uvedl Stiglitz. Úsporná opatření v Evropě a Spojených státech jsou podle něj obrovskou chybou. Investice do infrastruktury, technologií a vzdělávání, na které si státy mohou půjčit s nízkou úrokovou mírou, mohou podle něj mít návratnost 20 nebo 30 procent. To podpoří růst ekonomiky a zpětně povede k poklesu zadluženosti.

Slovenský ministr financí Ivan Mikloš Stiglitzovi oponoval, eurobondy podle něj nejsou řešením, protože by posilovaly motivaci chovat se nezodpovědně. Podobně se nedávno vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová, společné evropské dluhopisy podle ní nejsou vhodným prostředkem k řešení prohlubující se dluhové krize v eurozóně. Možnosti zavedení eurobondů nyní prověřuje Evropská komise.

Proti dalšímu zadlužování zemí eurozóny, z nichž některé se v posledních dvou letech dostaly do problémů s financováním svého dluhu, se postavil také ekonom Vladimír Dlouhý. Výrazná část státních výdajů v evropských zemích totiž podle něj na rozdíl od USA nepodpoří investice, nýbrž plyne do přebujelého sociálního systému.

Ekonom Jan Švejnar upozornil, že současné problémy eurozóny jsou dány tím, že má jen monetární, nikoli ale fiskální unii. Stiglitz poukázal na nejistotu kolem budoucího vývoje eura. "Cokoli se stane, nepůjde hladce. Myslím si, že evropští lídři chtějí ochránit euro, nicméně rychlost, se kterou se věci dějí, je nižší, než se kterou se pohybují finanční trhy," poznamenal.

Podle Mikloše je pro budoucnost eurozóny důležité zavedení jasně vymezených a tvrdě vynucovaných pravidel pro jednotlivé členské státy. Riziko jejich bankrotu by měli nést také investoři nakupující jejich dluhopisy, nejenom stát a jeho občané nucení posléze kvůli vysokému zadlužení k drastickým úsporám.

Daň z finančních transakcí, kterou prosazuje Evropská komise a proti níž se staví některé unijní státy včetně Česka, je podle Stiglitze dobrá myšlenka. Bleskové transakce na finančním trhu nevytvářejí skutečnou hodnotu, je to spíše "kasino", řekl. Poukázal na to, že daň by obohatila státní rozpočty a dopady jejího případného nezavedení mimo EU by bylo možné zmírnit. "Například tak, že daň uvalíte na rezidenty jednotlivých zemí, a ne podle toho, kde se transakce odehrála," popsal.

Stiglitz získal Nobelovu cenu za ekonomii v roce 2001 spolu s dalšími dvěma americkými ekonomy za to, že v 70. letech minulého století položili základy nové teorie trhů, podle níž někteří účastníci trhu mají lepší informace než jeho ostatní účastníci. Informace Stiglitze zajímají jako mocenský nástroj. Kritice v minulosti mimo jiné podrobil českou kupónovou privatizaci. Mezi jeho odpůrce tak patří i prezident Václav Klaus.


Váš názor
  •  
    10.10.2011 14:43

    VCERA NA CT1 MLUVIL TAK NEJAK JAKOZE TO MELO HLAVU A PATU.. me se libil..uvidime co se stane jak si s tim poradej ti manipulatori trhu.. budme ve strehu aby to nebolelo moc...
    OPTIMISTA
  • Jinými
    10.10.2011 10:53

    slovy, žádnou zkratkou se v Evropě k blahobytu nedopracujeme.Můžou za to politici a centrální bankéři, právě tím, že příliš zasahují do přirozeného tržního vývoje.Produkce-spotřeba,nákup-prodej, pracovní místa-zaměstnanost.Oni ani nechodí mezi normalní people, tak ani nemohou vědět, jak to chodí...Někdy několik vysokých škol v jednom lidském životě je také na škodu..Evropsští leadři mají velikou výhodu a mohou s vzít si příklad z toho, jaké američtí ekonomové dělali chyby při hypoteční krizi a nedělat stejné u krize dluhové..Obě krize jsou si dost podobné!
    ZUZKA
  • BLUD
    10.10.2011 10:35

    Společné evropské dluhopisy jsou důležité, umožní Evropě půjčovat si s nízkým úrokem a získanými penězi podpořit růst své ekonomiky, řekl včera v diskusním pořadu České televize === GRECKE BOLO PRIKLADOM "EUROBONDOV" (vstup pred a po do €-zony). Nič iné neradí len VIAC DLHU. Akú ekonomiku má EUROPA? nemá žiadnu, sú iba národné ekonomiky.
    Open_mind
    • Re: BLUD- nesouhlas
      10.10.2011 12:19

      Tohle je právě ten kočkopes. Němec nemůže žehrat, že se mu eventuelně zdraží EURO dluhopis, když současně využívá bezcelního a volného prostoru na vývozy.... Třeba se zeptat Siemense, zda dá přednost trochu dražšímu financování a současné možnosti operovat "celoevropsky" nebo levnějšímu SRNdluhopisu - tzn. levnějšímu financování, ale operacím přeshraničním třeba v drachmě a přes řecké celníky.... Každá mince má rub a líc a nelze brát jako autonatické obě výhody... Jinak Stiglitz je jeden z mála vrcholnejch ekonomů, který má ještě komplexní pohled a ne jen oborový lobbista....
      TOM
      •  
        10.10.2011 14:40

        Nevím, co má za logiku spojovat volný pohyb zboží v rámci EU s podvodnou řeckou politikou zakrývání skutečné finanční situace.Řecko mimo eurozonu neznamená celníky na hranicích, my taky nejsme v eurozóně a při obchodu v rámci EU se řidič nepotká s celníkem.
        AMOLADOS
Aktuální komentáře
29.04.2024
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y