Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trojka: 8 mld. EUR pro Řecko nejspíš na začátku listopadu. Eurogroup čeká odpisy nad 60 %

Trojka: 8 mld. EUR pro Řecko nejspíš na začátku listopadu. Eurogroup čeká odpisy nad 60 %

11.10.2011 14:19, aktualizováno: 11.10. 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko šestou tranši záchranného balíčku v objemu osmi miliard eur dostane, třebaže cíle ve snižování rozpočtového deficitu v letošním roce nesplní. Uvedli to na závěr své mise v Řecku inspektoři "trojky" mezinárodních věřitelů. K samotné platbě by mělo dojít na začátku listopadu, po té co ministři financí eurozóny (Eurogroup) a Mezinárodní měnový fond (MMF) zprávu inspektorů schválí.

Zpráva mise zkoumající plnění podmínek úvěrové linky od trojice mezinárodních věřitelů dospěla k závěru, že letošní rozpočtový cíl Řecka jistě nedosažitelný a příjmy z oznámené privatizace státních aktiv zaostanou za očekáváním. Řecká vláda by ale měla být schopná dostát svému cíli na příští rok.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes mezinárodním věřitelům slíbil, že vláda dostojí svým závazkům, prohloubí škrty v oblasti důchodové a mzdové politiky a zasadí se o schválení rozpočtu pro příští rok v navrhované podobě obsahující nové mzdové tabulky a možnost propuštění 30 tisíc pracovníky státní sféry. „Co je nutné učinit z naší strany je dostát do konce října tomu, co jsme říkali, že uděláme,“ shrnul Venizelos v řecké televizi Mega TV.

Inspektoři dále uvedli, že další úsporná opatření budou v letech 2013 a 2014 v zemi nutná. Ze zprávy trojky dále vyplývá, že hospodářská recese v zemi bude hlubší, než se očekávalo v červnu. Atény zaznamenají oživení až v roce 2013. Trojka proto vyzvala řeckou vládu k většímu důrazu na strukturální reformy, které by podpořily růst.

Řecko se přesto prozatím zřejmě může těšit na oddálení problému platební neschopnosti. K 8miliadové záplatě pro řecký dluh totiž již schází pouze souhlas MMF a ministrů financí eurozóny, který by měl podle zprávy inspektorů padnout z kraje příštího měsíce.

Inspektoři nyní v Bruselu a Washingtonu připraví zprávy pro ministry financí eurozóny a výkonnou radu MMF. Ti na jejich základě rozhodnou o uvolnění peněz, bez nichž by zřejmě musela země příští měsíc vyhlásit bankrot.

„Jakmile Eurogroup a výkonná rada MMF schválí výsledky páté prověrky, další tranše v objemu osmi miliard eur (tedy 5,8 miliardy eur od eurozóny a 2,2 miliardy eur od MMF) bude k dispozici, a to s největší pravděpodobností na začátku listopadu,“ píše se v prohlášení.

Náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis sice v polovině září uvedl, že řecká státní kasa má dostatek finančních prostředků na provoz země jen do října. Před týdnem však Šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker uvedl, že jej zástupci Atén ujistili, že Řecko bude schopno do dalšího jednání ministru financí eurozóny s financemi vydržet. "Řecko nám řeklo, že fondy budou muset být zpřístupněny během druhého týdne listopadu," podotkl belgický ministr financí Didier Reynders. "Není potřeba o tom rozhodovat nyní," dodal.

Banky a další soukromí věřitelé Řecka však nejspíš budou asi muset obětovat přes 60 procent řeckých dlužních pohledávek. O takové výši nyní jednají ministři financí eurozóny, řekl rakouské vysílací společnosti ORF šéf euroskupiny ministrů financí a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Euroskupina "mluví ještě o vyšším poměru" řekl Juncker včera večer na dotaz ORF, zda se uvažuje, že Řecku se odpustí 50 až 60 procent dluhů. ORF jeho vyjádření dnes zveřejnila na své webové stránce.

„Úspěšnost (záchranného) programu nadále záleží na mobilizaci dostatečného objemu financování ze zapojení soukromého sektoru,“ přiznává i dnešní zpráva inspektorů trojky, která završuje několikatýdenní hloubkovou prověrku hospodaření řecké vlády.

Šéfové zemí eurozóny se 21. července dohodli na druhém záchranném balíku pro Řecko. Jeho součástí je zapojení soukromých věřitelů, jejichž příspěvek měl zahrnovat odpuštění 21 procent dluhů. Horšící se situace Řecka však nutí přijmout radikálnější řešení, což však vyvolává obavy o ohrožení evropských bank. Takové riziko nyní evropští politikové řeší intenzivním jednáním o koordinovaném posílení jejich kapitálu.

Řecko a jeho věřitelé jsou nyní podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka ve složité situaci a drží se vzájemně v šachu. "Řecko potřebuje záchranné úvěry. Věřitelé zase potřebují donutit Řecko, aby se umravnilo, snižovalo své rozpočtové deficity a zároveň, aby jednostranně nevyhlásilo bankrot. Proto nejsou nastavené parametry dogmatem a uvolňování záchranného úvěru doprovází složité vyjednávání," uvedl.

Nyní je podle Marka již zřejmé, že Řecko postihne částečný bankrot. "V červenci byla dohodnuta restrukturalizace řeckého dluhu, která představuje zhruba 20procentní snížení hodnoty dluhopisů. Ovšem smysl dává pouze tehdy, pokud to bude 50 a více procent, jinak to řeckou dluhovou situaci neřeší. Na to ale musí být připraveny všechny systémově důležité evropské banky," dodal.

(Zdroj: Bloomberg, MediaFax, ČTK, ORF)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m