Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf KB Bonnet pro HN: Dividenda závisí na dluhu vlád a Basel III. Ekonomika hluboce zpomalí, recesi ale nečekám

Šéf KB Bonnet pro HN: Dividenda závisí na dluhu vlád a Basel III. Ekonomika hluboce zpomalí, recesi ale nečekám

13.10.2011 9:30, aktualizováno: 13.10. 9:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Po mimořádně vysoké dividendě vyplacené Komerční bankou ze zisku loňského roku bude letos dividendový výplatní poměr záviset především na tom, jak se vyvine situace kolem státních dluhů a jak se odrazí v uplatňování pravidel nové regulace Basel III, uvedl v rozhovoru pro dnešní HN šéf tuzemské Komerční banky Henri Bonnet. Podle něj se v příštím roce také musíme připravit na hluboké zpomalení tempa růstu tuzemské ekonomiky, o recesi ale jednoznačně přesvědčen není. Také KB ale podle něho pohne se svým výhledem ekonomiky směrem dolů.

„Co se týká letošního roku, tak otevřeně říkám, že nevím, jaký bude výplatní poměr dividendy na zisku. Platí ale, že vychází z požadavků našich akcionářů. Byť 60% je Societe Generale, dividendovou politiku sama neurčuje,“ uvedl Bonnet v rozhovoru.

Loňská vysoká dividenda podle Bonneta byla výsledkem odezvy na požadavky minoritních akcionářů na prezentacích ve Spojených státech či Velké Británii, kde opakovaně zaznívaly názory, že KB drží příliš vysokou úroveň kapitálu. „Loňský výdělek KB ve výši zhruba 430 milionů eur znamená, že SocGen dostala na dividendách kolem 250 milionů eur. Co to je proti jejímu likviditnímu polštáři u ECB, který dosahuje 80 až 90 miliard eur,“ vzkazuje šéf KB směrem ke spekulacím, že by Societe Generale mohla usilovat o odčerpávání hotovosti z Komerční banky.

K očekávanému vývoji ekonomiky Bonnet řekl, že v příštím roce můžeme očekávat velice hluboké zpomalení tempa hospodářského růstu, pokud se v Evropě během několika týdnu nepřijme nějaké zásadní rozhodnutí, které trhům naleje důvěru. „Očekáváme zpomalení růstu eurozóny, což zhorší výsledky exportu a dopadne na malou ochotu podniků investovat. Nízká domácí poptávka také růst hospodářství nepodpoří. Nevěřím ale, že ČR stojí na pokraji recese, pro příští rok čekám růst tak 1,3 až 1,5 procenta,“ uvedl Bonnet dále v rozhovoru. Nečeká ani další výrazné oslabováni u české koruny.

Komerční banka přinese před investory svá čísla za 3Q11 za několik týdnů. „I nyní pokračuje silná poptávka po hypotékách a v posledních měsících mírně ožil zájem o spotřebitelské půjčky. Také firmy si víc půjčují na provoz, ale nemají zájem o financování investic,“ uvádí zatím šéf KB Bonnet. Pokud jde o řecký bankrot, nečeká šéf Komerční banky velký dopad na stabilitu českých bank. „Musíme si říci, že v tuto chvíli nevíme, jak by měl v Řecku bankrot probíhat. Diskutuje se o tom, že by snad mělo dojít k odepsání řeckých dluhopisů z 50 procent. KB je z českých bank v Řecku nejvíce angažovaná, řecké státní dluhopisy má ještě ČSOB a UniCredit Bank. Takže ano, šlo by o nepříjemný dopad, ale nemělo by to žádný negativní vliv na stabilitu těchto bank a jejich schopnosti úvěrovat. A to z toho důvodu, že kapitalizace těchto bank je silná, poměr úvěrů ke vkladům je nízký, a tudíž mají k dispozici dostatek likvidity. Opravdu nevidím problém případný další odpis řeckých dluhopisů ze strany těchto bank absorbovat,“ poskytuje své vyjádření Bonnet.

Bankrot Řecka podle něj tedy není ani důvodem, aby úvěry v ČR zdražily. „To by nastalo, kdyby banky měly pocit, že je více ohrožena návratnost jejich úvěrů,“ dodal. Již dříve Bonnet uvedl, že KB sama započtení dalších ztrát vůči Řecku neplánujeme. „Bude-li ale požadováno po soukromém sektoru například 50% snížení hodnoty, budeme se muset přizpůsobit,“ říká nicméně.

(Zdroj: HN, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data