Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elektřina od ledna zdraží o 6 až 8 procent. Mohlo být ale ještě hůř

Elektřina od ledna zdraží o 6 až 8 procent. Mohlo být ale ještě hůř

14.10.2011 8:46
Autor: IHNED.cz

V Česku příští rok stoupnou ceny elektřiny mírnějším tempem, než tomu bylo letos. Odhad vychází z vývoje nákupních cen a informací HN o regulovaných poplatcích, jež pro příští rok chystá Energetický regulační úřad (ERÚ). Pro firmy se ale cena elektřiny stává i tak neúnosně vysoká. Pro domácnosti stoupne cena nejvýše o šest, pro firmy zhruba o osm procent.

Pro zákaznickou cenu je určující především vývoj na energetických burzách. Letos se tam průměrná nákupní cena pohybovala kolem 54,5 eura za megawatthodinu, což představuje proti loňsku asi devítiprocentní růst.

Dále se do konečné ceny odrážejí regulované poplatky za služby. A také dotace na obnovitelné zdroje (sluneční, větrné, biomasové či bioplynové elektrárny), jejichž výši každoročně určuje ERÚ.

„Detailní výpočty poplatků ještě probíhají, známe už ale základní rámec,“ řekla HN předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, podle níž stoupnou regulované poplatky u elektřiny včetně dotace na obnovitelné zdroje v průměru o pět procent.

Největším oříškem pro určení cen jsou právě dotace na obnovitelné zdroje, jež v cenách platí spotřebitel. Loni stála podpora „zelené energetiky“ přes třicet miliard korun. Skoro 12 miliard z toho hradí stát, zbytek spotřebitelé. Domácnostem kvůli tomu přijde letos každá megawatthodina elektřiny dráž o 370 korun. Letos stoupne „zelený“ poplatek podle informací HN zhruba na 430 korun.

Zátěž ale mohla být i vyšší. „Zelených“ elektráren přibylo více, než úředníci z ERÚ očekávali, a jejich výkonnost také překročila očekávání. Státu tak roste dluh vůči distribučním firmám ČEZ a E.ON, jež povinně vykupují „zelenou“ elektřinu za zvýhodněnou cenu. Z loňska jim zůstala z těchto obchodů pětimiliardová ztráta, letos už v půli roku byly ve 3,5miliardovém minusu.

„Kdyby měl poplatek na obnovitelné zdroje v příštím roce plně pokrýt závazky k distributorům, stoupl by na 520 až 570 korun na MWh,“ říká Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Úředníkům se ale daří dohodnout s ČEZ a E.ON splátkový kalendář, takže se dluh vůči nim rozloží na delší období. To má zákazníky méně bolet. Zdražení brzdí i stát, který letos počítá se stejným příspěvkem do cen jako loni – tedy zhruba s 11,5 miliardy korun.

I tak ale růst ceny hlavně na firmy silně dolehne. Podle průzkumu, který v září provedla mezi 225 členy Unie malých a středních podniků, tvrdí 69?% těchto firem, že ceny elektřiny jsou už dnes na hranici únosnosti.

„Výsledky ankety potvrdily, že nemůžeme nad zvyšováním cen zavírat oči. Podnikatelé čekají na odpověď od energetických společností, které by měly vyslyšet volání českých podniků a upravit pro ně nabídku výhodněji,“ říká šéf unie David Šleich.

 

iHNed

Související články na IHNED.cz

Ceny elektřiny v Česku klesají. Energii zlevňují emisní povolenky

Kocourek se bojí bioplynu. Neřízený rozvoj stanic by mohl zdražit elektřinu

Zajistí vám "virtuální elektrárna" nižší ceny elektřiny? Odpovídal její ředitel


Váš názor
  •  
    14.10.2011 16:13

    naprostej souhlas..ja nestojim za dobre nebo nedobre dluhopisy..san jsem je nekoupil ale to neznamena ze jsou spatne a jen ja to delam lip.. nicmene vsadil bych se o tchyni ze to splatej.. nicmene mrzi me ale ta investicni gramotnost u nas..kdo to chtel tak to ma... jako zlate pruty za 1900 usd/unci...uz jsen slysel dotazy..kdy to zas bude aspon nakupka? jedem dal
    OPTIMISTA
  •  
    14.10.2011 15:33

    jesse to take ne..jen buh kalousek vi ze to tak bude..ale tak nejak stridmecez tu bude za 1000 kb za 4500 NWR za 450 Erste 930 ............ a jestli ne a budou sotva tretinove vyplati kalousek..tedy ten uz asi ne...h...o.. i ti pitomci nejchytrejsi ..slavni ministri..statni pokladny prosi vsechny bohy aby se ti zvedlo ve vsech segmentech trhu... a pokud se tak stane drzitele long akcii si prijdou na 30-50-60% ??? za tech predlouhych 5 let? zcela jiste...zakonite..
    OPTIMISTA
  •  
    14.10.2011 15:00

    sazet na 100% jistotu statnich dluhopisu z kterekoli zeme je stejne jako kdyz budu tvrdit ze za pet let neudelam nic jineho nez tri shorty s 10 % jistotou a jsem na tom na tutti lip..kecy stane se za tri roky malej zazrak a banky nabidnout 4-5 % rocne z toho poplatek 0,25%..zase moznost muj nazor..v dnestni dobe plne zvratu bych na pet let penize nedal.a kdyz si jen predstavim ze prevezmou nic komanci ze socanama..a Kalousek bude v tu dobu mozna na krizi..no ani ve snu.. jedine ty penize ktere opravdu ale opravdu jak rika Vaclav..nebudu pet let potrebovat
    OPTIMISTA
    • Marty
      14.10.2011 16:00

      Tak nikdo netvrdí,že jsou státní dluhopisy obecně stoprocentní u každého státu.Záleží na zadlužení státu a schopnosti splácet.U ČR vsadím sousedovu babičku,že na 99,68% zaplatí.Ano.Bingo.Nesmíš je pět let potřebovat.Podívej,já tak točím šest stavebek,aby každý rok jedni došlo,a měl jsem jistotu 170000 na každý rok,i kdyby mně ženské přestaly platit za sex.Což není moc peněz,ale je to jistota,že kdyby cokoliv,mám dům,pozemek a 14000 čistého,jistého,jako konzervativní složku./Mám kozervativních příjmů více,jen pro příklad smyslu těchto dluhopisů./Podívej,já je nekupuji,ale proč být za každou cenu negativní,Optimisto,že jo.Přátelé.Kdo z Vás jeoceněný nejlepší ministr financí?o)?Ptám se,kdo to má?/Asi,už je v dalším stadiu alkolismu.Po užití se pere na ulici a přehání viz.,dostal jsem jednu facku,dal jsem mu čtyři facky,abych ho vychoval..o)
      Velkamedvědice
    • bať
      14.10.2011 15:18

      to si mohu koupit rovnou jakoukoliv akcii, protože za 5 let se určitě dostane do plusu i ten největší shit :-))
      Jesse
      • Jesse
        14.10.2011 16:28

        Střílíš vždy bez míření??zeptej se v Japonsku,jestli platí pětiletá chyméra v plusu..
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          14.10.2011 16:45

          aby to mrcaseni u nas nebylo za 5 let v minusu... zaboha do krve jsem se na NWR hadal ze 275 je dobre dno..slevil jsem az na tusim 230 ale ted uz opravdu myslim jinak..vylecen.. antabus a Holcovice mu daly prohlednout jinak a jinam
          OPTIMISTA
  •  
    14.10.2011 11:50

    a co plyn ??? voda ??? popelnice...scitejte procenticka...jedno k druhemu ...drina to zde vydelat no a ve finele pekelne zdanit...prodlouzit casovy test...no ja to od nej cekal..jde na to velmi tvrde...ale nepredjimejme..on se mozna i ten stadeckovej cz stat najednou vynori a nafackuje velmi tvrde i tomuto hrdinovi co sbira jedno oceneni za druhym...
    OPTIMISTA
    •  
      14.10.2011 11:56

      Ten oslík není schopen pochopit, že odejdou i zahraniční investoři a výroba prudce klesne. Kdo by byl tak blbej a platil do státní kasy víc než 5 metrů za hranicemi našeho knedlolandu? Se seberou a odejdou minimálně na Slovensko, kde je pracovní síla levnější. A Oslík se pak bude divit, že nevybere na daních a tak je zase zvýší :-))) Znáš lepší kabaret?:-))) Chudáci majitelé dluhopisů, ti si budou rvát vlasy .-)))
      Jesse
      •  
        14.10.2011 13:02

        Jen pro zajímavost a Vaše poučení: na Slovensku je elektřina o 18% dražší, a to zejména kvůli příspěvku na "zelenou" elektřinu, silovka je zhruba stejná. Takže s tím útěkem na Slovensko to asi nebude zas tak horké!!!!
        CFO
        •  
          14.10.2011 13:11

          Děkuji za připomenutí, no, bral jsem Slovensko jako příklad střelbou od pasu. Mohou jít tedy jinam, kde uznají za vhodné. Států s levnější elektřinou je pořád ještě dost. Nezdá se mi, že by byla příští rok u nás elektřina, tedy i další náklady na výrobu nejlevnější na světě :-)) A když už nic, tak hrozba minimálně omezení výroby se zvyšuje. Stát, který drží nad vodou exportní politika si stěží může dovolit zdražování elektřiny. O to jde především. Za nechápavost Kalouska nenesu odpovědnost :-))
          Jesse
      •  
        14.10.2011 12:09

        MYSLIM ZE S TIM POCITALI... jako jiste dlouhe pekne vyhodne uroky...
        OPTIMISTA
        •  
          14.10.2011 12:15

          Za 5 let prodělají 20%. S tím u nákupu počítali?:-))
          Jesse
          •  
            14.10.2011 12:22

            ale presne tak...inflace a zdrazovani jako by nebylo...znam par lidi co koupili a dokoncene dva presvedcene duchodce..jeden z rodiny a ted pozor...jeden za mega a druhej za 800 000 s presvedcenim dobre jiste investice...jejich nazor ctim...myslim si ale sve.. treba my tady budem minus 80% :D
            OPTIMISTA
            •  
              14.10.2011 12:27

              Na Erstce jsi větší optimista :-))
              Jesse
              •  
                14.10.2011 12:35

                je a veri...je presvedcen...a to se vyplati Hors Fuchs
                OPTIMISTA
  • inflace
    14.10.2011 11:29

    poroste díky tomu o cca 4% ročně. No to je výhled panečku. Když jsem si ťukal na čelo v době prodeje Kalouskových dluhopisů, o kterých říkal že jsou pro občany nebývale výhodné, málem mi praskla bránice :-)) No a že se Kalousek v jedné větě vyjádří o katastrofální ekonomické negramotnosti jen dokazuje, jak je podvedl. Zdražování všeho je na pořadu dne. Ovšem 1% ročně z těchto dluhopisů, hmm... opravdu si z lidí udělal dobrý den. Slušností by bylo očekávanou inflaci vykompenzovat prémií, tedy aspoň 5% ročně... což neudělal a v mých očích se tím stal sprostým podvodníkem. Nevím, jestli se tak hulvátsky staví ke svým občanům jiní ministři financí v civilizované Evropě.
    Jesse
    • Jesse
      14.10.2011 12:42

      Někdy mám pocit,že to máš takové zjednodušené.Už jsem Ti to psal.Podívej se na zhodnocení amerických státních pětiletých dluhopisů a konkrétně napiš,o kolik jsou české míň výhodné.Chcešli vyšší zhodnocení,kup si řecké.
      Velkamedvědice
      • Re: Jesse
        14.10.2011 13:14

        Neznám americké dluhopisy, se kterými nesmí majitel obchodovat. Asi tak. Tady nějaké zůročení nelze porovnávat, protože nemožnost prodat takový dluhopis prémii zcela potlačí.
        Jesse
        • Jesse
          14.10.2011 13:21

          o))na USA vyděláš méně.Dobře.Který jiný termínovaný pětiletý vklad Ti vynese výrazně více,nebo prostě více,než 16% čistého zaručeného výnosu?
          Velkamedvědice
          • Re: Jesse
            14.10.2011 13:27

            Ale tenhle Kalouskův "ekonomicky gramotný" instrument má teoreticky vynést jen 6% a nikoliv 16%. A to jen v případě, že bude v ČR 5 let nulová inflace. Já furt nevím, proč mi nabízíš americké dluhopisy, když bych si jich většinu nekoupil :-))) Upozorňuji, nejsem expert na státní dluhopisy, jsem jen žrout na forexu :-)) Ale porovnat inflaci s výnosem ještě dovedu :-))
            Jesse
            • Jesse
              14.10.2011 14:03

              To není pravda!!!Netuším,jak si na to přišel??Ten výnos vychází 3,2% čistého krát pět let,pokud držíš pět let.Takže prosím,aspoň nemystifikuj.Takže by jsi měl vycházet s reality!!
              Velkamedvědice
              • medvěde
                14.10.2011 14:08

                pak ovšem máme každý jiné informace. Mluvíme stále o těch Kalouskových "ekonomicky gramotných" dluhopisech pro negramotné obyvatelstvo?:-) Já mám za to, že to jedno procento ročně dokonce Kalousek vyzdvihoval jako úspěch nebývalých rozměrů :-)) Fakt na tom trvám. Ještě teď ho slyším...
                Jesse
                • Re: medvěde
                  14.10.2011 14:13

                  To máš pomýlené.Jsou roční,kde okamžitě koupíš stoprocentní hodnotu za 98%,takže,zbytek je Tvůj výdělek co se nezdaňuje.Pak jsou ty pětileté,kde se úrok postupně zvyšuje,cílem je vydržet pět let,pak je nezdaněný asi 3,2% průměr,tedy 16% za pět let osvobozených díky korunové konstrukci od daně...
                  Velkamedvědice
                  •  
                    14.10.2011 14:16

                    Dobře, dám na tebe. Ale, až se budu někde hádat, tak to svedu na tebe :-))
                    Jesse
                    • :D
                      14.10.2011 16:23

                      http://www.penize.cz/dluhopisy/221879-kalouskovy-dluhopisy-nic-neni-zadarmo
                      Deny:-)
              • Re: Jesse
                14.10.2011 14:06

                všimněte si této foto http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/vlada/210878.aspx takové se budou množit po celém světě už za pár let.
                ?
                •  
                  14.10.2011 14:12

                  Tak to abychom se začali předzásobovat... rudí už zase zuří nad Kladnem :-))
                  Jesse
                  •  
                    14.10.2011 14:17

                    http://www.youtube.com/watch?v=JrCdPZ0tmec tohle už nikdo nezastaví a já jsem pro,jiná šance není
                    ?
              • Re: Jesse
                14.10.2011 14:05

                A nemíchej do toho demagogikcky inflaci.Ta ukrojí z každého vkladu nejen z každého dluhopisu na světě...o))
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m