Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje prozradily 5 bodů k vyřešení dluhové krize v Evropě a 7 cest, co s EFSF

Zdroje prozradily 5 bodů k vyřešení dluhové krize v Evropě a 7 cest, co s EFSF

14.10.2011 18:18, aktualizováno: 17.10. 9:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jednání o ukončení vleklých problémů eurozóny sice mají trvat ještě týden, ale na povrch již stejně unikly dílčí kroky, na nichž by mělo „evropské řešení“ stát. Vyřešení situace v Řecku, posílení evropského záchranného fondu (EFSF), nový kapitál pro banky, další podpora konkurenceschopnosti a zvážení dodatků evropských smluv zajištující užší provázanost hospodářské politiky v rámci eurozóny – to je podle zdrojů agentury Bloomberg pětice klíčových politických opatření, o nichž evropské politické špičky nyní diskutují. Překážky bránící dohodě by mohly být odstraněny v rámci summitu evropských lídrů, který se uskuteční v neděli 23. října v Bruselu. Ten ministři financí zemí G20 stanovili jako konečné datum pro finální návrh, jak vyřešit dluhovou krizi v Evropě.

V rámci řešení dluhového problému Řecka se, podle zdrojů, zvažují až 50% odpisy závazků země. Ve hře je však stále i 21. července dohodnutá účast soukromých věřitelů, jejichž příspěvek měl zahrnovat odpuštění pouze 21 procent dluhů Řecka. Tu tlačí zejména Německo. Odpisy by podle zdrojů měly být doprovozeny pomocí pro banky a pokračujícími nákupy dluhopisů zemí eurozóny ze strany Evropské centrální banky (ECB).

Možností je ale i možná záruka ze strany eurozóny, že po restrukturalizaci řeckého dluhu nedojde ke stejnému vývoji v ostatních zemích, které již požádaly o finanční pomoc. Jinými slovy by šlo o slib, že nedojde k bankrotu Portugalska či Irska, což by mělo obnovit důvěru investorů.

V rámci návrhu, který patří k agresívnějším, by investoři směnili řecké dluhopisy za nový dluh s nižší face value, kolaterizovaný záchranným fondem eurozóny s ratingem „AAA“. Poslední možností je restrukturalizace řeckého dluhu bez zajištění kolaterálem, tedy čistý odpis.

V rámci pomoci bankám je dle zdrojů na stole návrh, podle kterého by EFSF mohl kapitalizovat banky ze svých zdrojů. To by se mělo realizovat buď cestou nabývání přímých akciových podílů v určité bance, nebo cestou poskytnutí záruk za její závazky. Tyto ideje jsou ale značně kontroverzní pro Německo, které tlačí na rekapitalizaci bank z národních zdrojů (jednotlivými vládami).

Podle zdrojů představitelé eurozóny diskutují celkem sedm cest, jak využít posílené pravomoci dočasného záchranného fondu EFSF. Dají se rozdělit do dvou hlavních větví úvah: a) umožnění fondu EFSF si půjčovat od Evropské centrální banky (nepravděpodobné) a b) jeho využití k zajištění dluhopisů (pravděpodobné).

b) U zajištění dluhopisů skrze EFSF zdroje uvolňují informace v tomto týdnu již opakovaně. Ve čtvrtek Financial Times napsaly, že fond by mohl z části pojišťovat ztráty investorů z nákupů státních dluhopisů zemí ohrožených dluhovou krizí. Jeho nepřímé zdroje by tak mohly dosáhnout jednoho bilionu až 2,9 bilionu eur, uvedly FT. Finanční představitelé eurozóny pokládají plán pojistit dluhopisy záchranným fondem údajně za právně a politicky nejschůdnější způsob, jak zvýšit finanční sílu EFSF.

Zdroje z příprav plánu uvedly, že pojistky prodávaných dluhopisů vlád dluhovou krzí zasažených zemí Evropy by se měly pohybovat  v rozmezí 20 až 30 procent hodnoty vydávaných dluhopisů. Souběžně počítají s tím, že Evropská centrální banka do počátku fungování nového nástroje nepřestane vládní dluh nakupovat. To v podstatě potvrdil šéf ECB Trichet, když na víkendovém jednání G20 uvedl, že doufá, že ECB bude moci přestat nakupovat dluhopisy, jakmile bude možné převzetí této role ze strany EFSF.

a) Možnost udělat z něj banku pravidla EU nepřipouštějí a plán, podle něhož by se EFSF financoval u Evropské centrální banky (ECB), tato instituce odmítá, což dnes Jean-Claude Trichet znovu potvrdil. Ministři financí eurozóny tak tyto alternativy podle jejich předsedajícího Jeana-Clauda Junckera prakticky vyloučili.

Podle zdrojů se rýsuje také přesnější podoba nového záchranného mechanismu ESM, se kterým bylo počítáno od července 2013. Diskuse v posledním týdnu jeho start dle zdrojů posunují o rok dříve, to je do července 2012. Zahrnovat má potřebnou míru shody procentem hlasovacích práv k rozhodnutí o uvolnění pomoci z něj. Dle zdrojů se bude pohybovat na 95 či 85 procentech. Revize hlasovacích práv má do budoucna vyloučit možnost, aby drobné země blokovaly rozhodnutí nezbytná na úrovni Německa či Francie. Důvod je zřejmý – eurozóna se chce vyhnout další budoucí zkušenosti ala odmítnutí bilaterální pomoci Řecku ze strany Slovenska, nebo tříměsíční debata kolem pomoci ze strany Finska, vyžadujícího proti pomoci od Řeků kolaterál.

(Zdroj: Bloomberg, Financial Times)


Váš názor
  • Věřila jsem donedávna
    15.10.2011 22:53

    že Roman z Čezu je náš nejlepší manager a jedinej člověk na top postu, co nekrade a nezajímá se o výhody kamarádství s politiky.Jak veliké je moje zklamání,když čtu novinky, že i on se vycpával na úkor státní kasy, neumím ani popsat..Navrhuji proto, aby Nečas vypsal tříměsíční Balíček a do toho by tři měsíce mohli ukládat miliony a miliardy lidé, o kterých je známo, že je mají z toho, že "ždímali" pro vlastní účely státní kasu....Po třech měsících si myslím, že bychom nejenom vyrovnali státní dluh, ale kasa by byla na několik let naplněná a dluhová krize by se naší republice vyhnula obloukem!
    ZUZKA
    • Re: Věřila jsem donedávna
      15.10.2011 23:37

      Já nevěřil.Lidé už nevěří politiků,volbám ani budoucnosti.Budoucnost?Pro většinu lidí zhoršení ekon.situace a pro mladé nárust frustrace z budoucnosti.A kde není naděje není ani snaha být lepším.
      ?
    • Re: Věřila jsem donedávna
      15.10.2011 23:24

      Občané, mobilizujme! http://www.youtube.com/watch?v=XNZduRp1dbA&feature=related
      chamtil
  • CO TAKHLE
    14.10.2011 21:14

    -změna demografie a nastartování porodnosti -zdanění bank a jejich rizika nechat na nich -oddlužení domácností a podpora spotřeby -strop na odměny manažerů -těžka cla na odvod peněz mimo ČR,zvzhodnění těch kdo nechá zisk uložen u Nás -cla na dovoz levného zboží/tabulkové ceny/ -povinna dan za držení hotovosti víc jak xy u strategických firem,teplarny,vodarny,cez,banky,atd s velkým vlivem na oběh likvidity u obyvatelstva -devalvace měny -danove prazdniny pro zivnostniky co začínají po dobu xy -lepší prace ůřady co do cen energii zisk + něco jinak těžká dan z drahoty. -uvolnění ,možnost brat více cizinců do země a rozjezd stavby bytů,misto dnešní šikany -zvažení jednorázové emise /rozdaní/nově vydaných peněz CNB pro rodiny s dětmi cca 15000 na dítě,za předpokladu odpracovaných 2 let matky. -zmena struktury stanich dluhopisu na domací -zakaz prodeje statních firem,snaha o znovu nabití firem se surovinovým zakladem,těžbou -pomale ukončení nárokove společnosti,přechod k samostatnosti a planovaní samotných občanů s podporou státu -tvrdé tresty za korupci,volná ruka pro policii na urcité období
    prorok
    • Re: CO TAKHLE
      15.10.2011 14:27

      a ted nam napis jakej bolsevickej bic sis upletl sam na sebe..? presnej..na miru
      OPTIMISTA
      •  
        15.10.2011 22:23

        zda se ti snad, ze ti soucasna situace pripada spravna?
        VSE LIMITED
        •  
          16.10.2011 11:29

          to jsem nikde nenapsal..spravna..ale reseni viz vyse uz tu bylo...a jinde take...co takhle puc..vydrancovat..vsem zabrat ..sebrat..a zas bude penez jako slupek..kdyby tu demonstranti vcera vybrali vsechny banky cestou a pak to rozdali bylo bt zas lip,ne?aspon chvilku... kdokoli ridi nebo by chtel ridit druheho vicemene nasilnou cestou je spatne... recko pruser..tam konkretne ti hajzlove potrebuji opasek stahnout tak ze by se meli zacit dusit..
          OPTIMISTA
    • Re: CO TAKHLE
      14.10.2011 22:29

      a co takhle Stalina, ty bolševiku??
      db
      • Souhlas
        15.10.2011 11:28

        s většinou uvedeného, snad bych ještě připoměl majetková přiznání politiků a všech jejich rodinných příslušníků. Za dvacet let politici rozkradli obnos, rovnající se našemu zadlužení !!!
        Jára
        • Re: Souhlas
          16.10.2011 15:56

          ...jak jim asi je, když se takhle o nich mluví..Nikdy bych si nechtěla číst o mým tátovi nebo mámě, že naše rodinné peníze jsou z rozkrádání státní kasy..
          ZUZKA
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data