Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vysoké bankovní poplatky: První móda, která z Česka doráží do USA

Vysoké bankovní poplatky: První móda, která z Česka doráží do USA

19.10.2011 15:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Snad každý, kdo má nějakého známého v tuzemské bance, už tuhle historku slyšel. Domácí finanční ústavy své klienty ždímají na poplatcích, které potom po miliardách odvádějí těžce zadluženým a prodělečným zahraničním matkám. Ty na pokraj bankrotu přivedl odpis značné části toxických finančních derivátů a nyní budou muset možná škrtnout až polovinu řeckých dluhopisů. A vzhledem k zatím neuspokojivým výsledkům amerického i evropského bankovního sektoru se zdá, že i budoucnost bankovnictví na Západě bude ve znamení vysokých poplatků.

Bankám se evidentně příliš nedaří vydělávat peníze tradičním způsobem, tedy půjčováním peněz podnikům a domácnostem. Hlavním důvodem jsou extrémně nízké úrokové sazby, které znemožňují uvalení vyšších sazeb na hypotéky, úvěry či kreditní karty. Nově přijaté zákony, přijaté se záměrem ulehčit předluženým domácnostem, navíc americkým bankám znemožnily vybírat poplatky, které byly dlouhá léta tradičním a spolehlivým zdrojem příjmů v řádech miliard USD. Jde třeba o poplatky za využívání či přečerpání kontokorentu, nebo za opožděné platby na vyrovnání bilance na kreditní kartě.

Mnoho bank se proto snaží ušlý příjem nahradit poplatky, které zatím regulace nepostihla. Bank of America vyvolala bouři nevole ohlášeným záměrem vybírat 5 USD měsíčně za používání debetní karty. Se svojí porcí kritiky si přisadil i prezident Barack Obama, který si ovšem takovou příležitost nechá ujít jen zřídka. Spotřebitelský svaz klienty banky vyzval, aby přešli ke konkurenci.

Jenže i ta začíná přicházet s „aktualizovanými schématy ceníků bankovních služeb“, jak je zdražování a vytváření nových poplatků v oficiálních prohlášeních popisováno. Citibank bude od prosince vybírat 20 USD od zákazníků, kteří nebudou mít na všech svých účtech (spořicích, úvěrových, běžných atd.) alespoň 15 000 USD. Wells Fargo začala opatrně testovat měsíční poplatek 3 USD za debetní karty v Novém Mexiku, Nevadě, Oregonu a dalších vybraných státech unie. JPMorgan Chase ten samý poplatek zkouší od února na obyvatele Wisconsinu a Georgie.

Podle samotných bankéřů bylo poslední kolo zavedených poplatků zapříčiněno novým federálním zákonem, jenž omezuje částku, kterou mohou banky vybírat od obchodníků za používání debetních karet, a to na 24 centů (z původních 44 centů). Opatření vstoupilo v platnost letos v říjnu a podle bank je bude čtvrtletně stát 250-300 mil. USD. Ušlý příjem musí nějak nahradit, jelikož očekávání akcionářů jsou stále nastavena vysoko.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Váš názor
  •  
    20.10.2011 9:07

    ja taky uz nechci platit marze obchodnikum,reznikum...chci se jen flakat po ulicich a provolavat hesla...aspon neni nuda,ne?
    Vata
  •  
    19.10.2011 16:39

    Bankovnictvi je sluzba jako kazda jina. Takze poplatek v bance se rovna poplatek za sluzbu. Je na lidech, zda si zvoli bezpoplatkovou banku s nizsimi, mene kvalitnimi sluzbami a "strachem" o sve uspory nebo banku, kde bude platit platbu za sluzby. Beztak, kdyz to srovnam v ramci mesicnich vydaju, tak je to naprosto zanedbatelna polozka (co treba vydaje na telefon?).
    VSE LIMITED
    • Nesouhlasím.
      20.10.2011 8:51

      Je to sice služba, ale zároveň je to de fakto půjčka peněz bance a místo, aby Ti za zapůjčení peněz platila banka, platíš Ty jí. To mi nepřijde férové, nehledě na to, jaké úroky Ti banka poskytuje. To je asi stejné, jako kdybys pronajímal byt a ještě nájemníkovi platil, že tam vůbec bydlí. Takže Tvůj příměr o výdaji za telefon je mírně řečeno mimo mísu :-)
      oh171
      • Re: Nesouhlasím.
        20.10.2011 9:06

        No tak peníze bance nedávej. Nikdo tě přece nenutí. A argument: "někde účet na platby mít musím" ani neříkej. Protože banka ti tyhle služby zadarmo dělat nebude, proč by to asi dělala, není charita. To je totiž pak stejný příměr jako s tím bytem, cos uvedl.
        Mart
        • to Mart
          20.10.2011 9:31

          Hmm, to snad ani nemá cenu komentovat. Co takhle nějaký příklad nebo fakta? Uložím si u banky na 10 let 10 000 Kč, ona je půjčí např. za cca 5% a mně naúčtuje poplatky za vedení účtu ... ve výši cca 1000 Kč/rok a po těch 10 letech bance nakonec ještě dlužím - tomu říkám byznys :-) Přijde Ti to normální? A nezkoušej argumentovat s FIO či MBank. Proč se třeba platí 6 Kč za zijštění stavu účtu z bankomatu?
          oh171
  •  
    19.10.2011 16:01

    Bankovní poplatky jsou jedním z největších svinstev.
    Homo
  •  
    19.10.2011 15:50

    Bohužel musím souhlasit :-((
    Chudas
  •  
    19.10.2011 15:29

    "Hlavním důvodem jsou extrémně nízké úrokové sazby, které znemožňují uvalení vyšších sazeb na hypotéky, úvěry či kreditní karty." Pochlubte se, jaký máte úrok na hypo někomu v Rakousku a ti se vám vysmějí - v průměru jsou o více než 1% pod naší úrokovou sazbou. Český spotřebitel je v porovnání s evropským spotřebitelem obecně dojná kráva (ceny telekomunikací, ceny a aktuálnost oděvů, kvalita a složení potravin), neplatí to jen v bankovních službách.
    Berounskej
    • Mobilní operátoři
      20.10.2011 0:58

      Máte vysoké platby za mobil? Není nic snažšího, než zavolat na operátora a říci, že chcete odejít k jinému a co všechno to obnáší (zběžně se na konkureční nabídky podívejte, ať máte aspoň nějaký argument. Do 24 hodin se Vám ozve jejich retenční oddělení a nabídne slevu 25-50% na Váš tarif, případně nabídne vyšší se slevou a dvojnásobkem volných minut. Minulý rok jsem nám v domácnosti takto upravil tři paušály a cleková úspora za 7 měsíců, co jedeme na slevu jsme ušetřili 5.400. Ročně to vychází na cca 9.000. Nic mě to nestálo, jen úhrnně asi hodinu vyřizování a dobrý pocit. Za cca 1400 měsíčně se dá už ukecat i unlimited tarif včetně internetu. Takže si tohle slepě nečtěte a JEDNEJTE!!! http://bit.ly/nFcDUr
      Lind
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m