Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Evropa si obsahem dohody chystá skutečnou katastrofu

FT: Evropa si obsahem dohody chystá skutečnou katastrofu

24.10.2011 13:08, aktualizováno: 24.10. 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pravděpodobnost, že eurozóna nevydrží ve své současné podobě, je velmi vysoká. Ne ale proto, že bych předpovídal neschopnost evropských lídrů na něčem se dohodnout. Právě naopak: věřím, že se dohodnou. Mé obavy neplynou z toho, že se nic nedohodne, ale právě z toho, co ta dohoda přinese, uvedl v listu Financial Times jeho komentátor Wolfgang Münchau.

Münchau se zaměřil na jednání, která lídři eurozóny a celé Evropské unie o víkendu vedli v Bruselu. Respektive na tu část, která se týkala Evropského fondu finanční stability (EFSF). Politici zvažují, že by tento záchranný fond eurozóny disponoval takzvaným pákovým efektem a že by jej případně doplnily nové nástroje Mezinárodního měnového fondu.

"EFSF s pákovým efektem je pro politiky atraktivní z toho samého důvodu, jako se kdysi zdály dlužníkům atraktivní rizikové hypotéky. Taková páka může mít různé ekonomické funkce, v těchto případech ale jen kryje fakt, že chybí peníze," píše Münchau a naráží na myšlenku, že fond EFSF by se měl přeměnit na firmu, která poskytuje úvěrové zajištění pro státní dluhopisy. Odborně takzvaný "monoline pojistitel".

"Je dobré si vzpomenout, že úlohou takových 'monolines' v průběhu existence bubliny, tedy nadhodnocení aktiv na trzích, bylo pojistit toxické úvěrové produkty. Nakonec ale zafungovaly jako zesilovače krize," upozorňuje autor na nedávné období na začátku globální finanční krize.

Technicky by EFSF v roli takového 'monoline' pojistitele poskytoval zajištění proti ztrátě plynoucí z nesplacení státních dluhopisů, a to do určité, předem stanovené procentní výše. To sice může vypadat jako dobrá myšlenka, ale jen do té doby, než si příjemci pojištění uvědomí, že se z jejích státních dluhopisů mezitím staly dost těžko ocenitelné strukturované produkty.
 
Jedním z faktorů, kvůli kterým bude obtížné státní dluhopisy ocenit, je jen těžko změřitelná pravděpodobnost, že Francie by u některé z ratingových agentur mohla ztratit nejvyšší úvěrový rating. "V takovém případě by o svůj nejvyšší rating automaticky přišel i fond EFSF. Rating EFSF se totiž odvíjí od ratingu ručitelů," poznamenává autor.

Münchau, působící pro Euroitelligence, také poznamenává, že s novým modelem EFSF masívně roste pravděpodobnost ztrát nejvyšších ratingů dalších věřitelů. V případě, že cílový příjemce pomoci z EFSF podnikne relativně umírněný odpis dluhu, například 20 procent, krok dopadne na celý EFSF i jeho věřitele. Podle současného modelu státy přitom mohou ztratit "pouze" (a jsou ohroženy pouze skrze) svůj podíl na pomoci. "Vysvětlení, proč pro současnou krizi neexistuje žádné rychlé řešení, je její politický důvod. Země hodnoceny ratingem "AAA" budou ochotny podporovat systém, ale do určitého bodu a já se domnívám, že jsme za tímto bodem (jak například ukazuje posilování role německého parlamentu proti kancléřce Merkelové, která musí nejprve v tamním rozpočtovém výboru vysvětlovat kroky, které chce prosadit v Bruselu). Pokud se například Německo rozhodne proti nárůstu závazků, monetizaci dluhu skrze ECB či eurobondy, pak se celý systém hroutí," míní Münchau.

Pokud by skutečně došlo na scénář, který Münchau nastínil ve svém komentáři, klesla by hodnota EFSF a s ní by naopak vzrostly úroky, které musí záchranný fond platit. "Hodnota pojištění by se tím výrazně snížila a celá konstrukce by se tak mohla úplně zhroutit," napsal Münchau. Riziko, že Francie o svůj ceněný "tříáčkový" rating přijde, je přitom docela vysoké. Teprve před týdnem na takovou možnost upozornila agentura Moody's.


Váš názor
  • Evropa si obsahem dohody chystá skutečnou katastrofu
    25.10.2011 11:24

    stačí si jen přečist pročíst hlášky za posledni dny Camerona,Berlusconiho,Sarkozyho a porovnoat je s tim vyjadřením dohody - nedohody ! Papandrea již do toho netahám.Staši oni tři zmiňovaní pánové .Oni se nám již postarají o " hladký průběh neodvolatelného akreditivu " - vystaveného za nový titanic EVROPA.
    AMN
  • Mega průšvih na obzoru
    25.10.2011 10:31

    Odpis 60% dluhu Řecka? Ano to je praktická ukázka jak se vyplatí lhát a podvádět a žít si nad poměry na dluh. Pákované odkupy italských nebo španělských dluhopisů? To je stejné jako odkupovat dluhopisy od bezdomovce nebo Řeka. Jsou to jen bezcenné cáry papíry dobré snad jen na WC nebo balení svačiny. Všichni přece ví , že ty dluhy jsou nesplatitelné. A co pak až to "zjistí" i ti idioti v Bruselu?? Od ECB ty dluhopisy odkoupí Kosmická konsolidační agentura? Jestli tohle projde je pro mne EU mrtvá instituce a považuji to za další potvrzení jejího rozkladu (bohužel). Jenže ti politici dělají v měřítku EU to samé na co jsou zvyklí ze svých zemí. Otevřeně podporují líné a nezodpovědné.
    nugisek
  • EHS
    25.10.2011 8:46

    Celá Evropa by se měla vrátit do stavu EHS - čili jen volný obchod a pohyb. Blbiny jako parlament, prezident, byrokracie, dotace, nařízení úplně zrušit.
    Carlos
    • Re: EHS
      25.10.2011 9:16

      Trefa !! EHS bylo ale uskupení, které nedalo marxistům a maoistům spát, právě proto, že dokonale fungovalo bez jejich účasti. Možná by stálo za to si něco o historii přečíst, jak se socani neustále proti tomuto modelu bouřili, protože i oni chtěli být u koryta. No, dostali se tam. Zbořili všechno co se zbořit dalo, ukázali že nic neumí zvládat a z toho důvodu po vzoru CCCP začali budovat neproniknutelnou byrokracii. Naklonili si na svou stranu bankovní systém a podvedená společnost jim na to skočila. Srovnal bych to směle ke kolektivizaci v padesátých letech u nás. Z obou systémů profitovaly jen angažované a preferované skupiny obyvatelstva a politici. Když se rozpadlo RVHP, žádné škody nevznikly. Stejně tak není nutné věřit poťouchlým eurofanatikům, že v případě rozpadu EU nastane doba ledová. Strašit obyvatelstvo - to je jediné, co tito političtí analfabeti dovedou !!!
      Jesse
  • Jak v RVHP
    24.10.2011 23:26

    Přátelé, nechci malovat čerta na zeď, ale velmi to připomíná "poslední tažení" RVHP. Jenomže to má dva háčky. RVHP měla vlastní měny a alternativu v podobě EHS. EU má jednu měnu a žádnou alternativu a je až po uši ve s....... Představa, že to vyřeší Rumpluj a další hurvínci je jako věřit, že Černěnko zachrání Sovětský svaz. Jdu si koupit Chuany, budou se hodit.
    Skeptik
    • Re: Jak v RVHP
      25.10.2011 11:16

      Yuan je výborná volba.Ale má jednu vadu. Musiš je utratit na jejich území.Zatim je nelze oficiálně vyvezt.Ale samozřejmě jsoui jiné cesty, ale pak je musiš nejdříve zdanit.Ale souhlasim s tebou .Ja tuto měnu preferuji již dlouho.
      AMN
  • dohonou se
    24.10.2011 14:56

    Nejsem si jist . je-li se na čem dohodnout. Že se to v evropské unii nějak podělalo je naprosto jasné a maximálně se mohou dohodnout na tom , že se dohodnout nelze , protože je tzv. vymalováno. To asi Anžela nepřizná a Šárkzy taky ne a ONI DVA jsou přeci EU. Možná , že by mohl poradit Špidlík, ten tomu rozumí. Ano , bude to asi hodně bolet ale po "dotační" politice EU nemůže zůstat nic jiného než dluhy , nesmyslné "pomníky" z dotací pořízené a tisíce zbytečných eurolidí , kteří v Bruselu přijdou o korýtka. Čím dřív to bude , tím dřív se může přemýšlet o tom nejde-li v Evropě popstavit společenství na jiném základě a sjinými pravidly. Špatně postavený dům je lepší zbořit a postavit nový. Kéž už by se na ničem dalším nedohodli .
    karel
    • Re: dohonou se
      25.10.2011 11:38

      Souhlasím. To se snad ani nedá vyčíslit kolik nesmyslných projektů Unie financovala a stále ještě financuje. Co kdyby také trochu pořešila vlastní plýtvání
      berta
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m