Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Eurozóna podporou krizových zemí marně bojuje proti realitě

FT: Eurozóna podporou krizových zemí marně bojuje proti realitě

26.10.2011 12:25
Autor: ČTK

Nynější problémy eurozóny mají čistě lokální charakter a celoevropskými je neudělaly finanční trhy, ale kontraproduktivní zásahy členských zemí na podporu předlužených zemí. Napsal to dnes komentátor britského listu Financial Times John Kay. Válku proti trhům podle něj evropští politici prohrají, protože ve skutečnosti nebojují proti trhům, ale proti realitě.

Kay odmítá převažující názor evropských činovníků, že pro fungování měnové unie je nezbytná jednotná rozpočtová politika. Ta ve skutečnosti nutná není, jak ukazují příklady jiných měnových unií jako například dlouhého období zlatého standardu nebo faktické unie mezi USA a zeměmi jako Čína, které svázaly své měny s dolarem.

Jednotná fiskální politika není ale pro účely jejích zastánců dostatečná, protože "ani Evropská komise ani německá vláda nemohou poslat do ulic Atén tanky", které by prosadily plnění dohodnuté politiky, píše Kay. Jedinou možností, jak může EU fiskální disciplínu prosadit, je hrozit odmítnutím dalších převodů peněz, což se zatím dělalo, ale bez větších úspěchů.

Měnová unie znamená, že oblasti s horšími ekonomickými podmínkami si už nemohou obnovovat klesající konkurenceschopnost devalvacemi a musí ji získávat svou vlastní mzdovou, daňovou a fiskální politikou. K tomu jsou však zapotřebí silné místní instituce a ty v řadě zemí eurozóny nejsou, protože kvůli přehnané ambicióznosti tvůrců eura šly do eurozóny i země, které disciplínu nejsou schopny prosadit.

Těžkým důsledkům své nedisciplinovanosti země jako Řecko v eurozóně unikaly státními a soukromými půjčkami. Jestliže budou věřitelé přesvědčeni, že se jim peníze vrátí, budou to Řecko a ostatní moci dělat dál, zejména pokud lídři EU prosadí plány na rozšíření role stabilizačního fondu EFSF. "Dávat zemím více zdrojů na boj proti trhům situaci nezlepší, ale zhorší," napsal Kay.

Absence silných lokálních institucí zplodila problémy jako divoké spekulace na realitních trzích v Irsku a Španělsku, neschopnost vládnout v Itálii, ekonomickou stagnaci v Portugalsku či přebujelý státní sektor v Řecku. Z nich se pak podle komentátora vinou zásahů evropských politiků staly zbytečně problémy celé EU.

Kay upozorňuje na řadu zájmů, jejichž vinou se lokální problémy staly celoevropskými. Elita v Bruselu a dalších metropolích má tendenci využít jakéhokoli problému k požadavkům na "více Evropy". Další motivací je záliba politiků v pořádání krizových zasedání, kde se náležitě zviditelní. Pro sanace krizových zemí horují finanční trhy a ministr financí USA Tim Geithner svými výzvami k důraznému řešení krize působí jako vyslanec amerických investičních bank, uvádí komentátor.

Jelikož ale nynější problémy eurozóny lze vyřešit jen lokálně, bere na sebe Evropa zodpovědnost za něco, kde nemá pravomoci, a tím riskuje ztrátu věrohodnosti. "Evropští lídři válku s trhy prohrají ne proto, že nenajdou dostatek zdrojů k jejich porážce, ale proto, že ve skutečnosti bojují s realitou," uzavírá Kay.


Váš názor
  •  
    26.10.2011 13:26

    ...samozřejmě má pravdu....to co se dnes děje je státní dirigismus bývalé epochy povýšený na celou evropu - kam to státem řízená ekonomika přivedla, všichni víme. základní ekonomické zákonitosti prostě nejdou potlačit. slavný brusel nás postupně přivede k tomu, že namísto aby zbankrotovaly jednotlivé země, které prostě dlouhodobě utrácely více než byly schopny na toto utrácení získat, přijdeme na buben všichni. pane prezidente, vy jste to věděl, říkal a všichni se vám smáli....
    keris
  •  
    26.10.2011 12:46

    tak kdy už bude ten dolar za 20 jak tady říkaly??
    radimf007
  • bingo
    26.10.2011 12:43

    Ten to vystihl naprosto přesně.
    rené
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data