Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co já se těžkých břemen nanosím: Sindibád námořník a příjmová nerovnost

Co já se těžkých břemen nanosím: Sindibád námořník a příjmová nerovnost

27.10.2011 17:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

„Jsme oněch 99 %“ je asi nejčastější a nejznámější heslo, které lze spatřit na transparentech demonstrantů obléhajících už několik týdnů řadu měst po celém světě. Požadavky protestujících se místo od místa liší a kvůli jejich vágnosti se často dají jen stěží přesněji definovat, jejich manichejské dělení populace - na 1% menšinu a zbytek - má nicméně podklad v reálné ekonomice.

Nová zpráva Rozpočtového úřadu amerického Kongresu zkoumající změny v rozdělení příjmů domácností za posledních zhruba 30 let považuje prudký růst průměrného reálného příjmu 1 % nejbohatších Američanů za „podstatný důvod zvyšování nerovnosti v rozdělení příjmů domácností mezi lety 1979 a 2007“. Od začátku sledovaného období se inkriminovanému hornímu procentu celkový reálný příjem zvýšil o 275 %. Nejchudším 20 % Američanů ve stejné době reálný příjem vzrostl o 18 %.

Rychlejší bohatnutí v nejvyšších patrech příjmové pyramidy vedlo k značnému posunu v relativní distribuci příjmů amerických domácností. Jak je patrné z grafu, který dělí domácnosti na kvantily (po 20 %), nejzámožnější pětina zvýšila svůj podíl na celkových příjmech po zdanění ze 43 % na téměř 53 %. U ostatních skupin došlo k relativnímu poklesu příjmů. Na zbylých 80 % domácností tedy dohromady připadá méně, než vydělává nejbohatších 20 % obyvatel v zemi.

Income US

Autoři zprávy identifikují dvě příčiny rozvírání příjmových nůžek ve Spojených státech. Zaprvé podle nich došlo v posledním čtvrtstoletí k růstu koncentrace zdrojů jednotlivých složek příjmu (ten se ve zprávě skládá z mezd, příjmů z podnikatelské činnosti, kapitálových výnosů a kapitálových příjmů). Laicky řečeno to třeba znamená, že stále větší počet akcií, obligací a jiných cenných papírů drží čím dál užší skupina lidí. Z nedávného průzkumu Zaida Jilaniho z think tanku ThinkProgress.org plyne, že jedna setina amerických občanů (zhruba 3 miliony lidí) vlastní polovinu všech akcií, obligací a podílových fondů. Většina dividend a zhodnocení akcií tak připadá jen na mizivý podíl populace. Stejná situace panuje ve vzdělání, kde elitní univerzity, jejichž školné roste raketovým tempem (kolem 50 000 USD semestr) a jež otevírají cestu ke skvěle placeným místům, zůstávají výsadou velmi dobře zaopatřených dětí.

Dalším důvodem rostoucí příjmové nerovnosti je změna složení celkového příjmu obyvatelstva. Zatímco mzdy jsou dnes rovnoměrněji rozptýlené než kapitálové příjmy a příjmy z podnikatelské činnosti, zcela nejvíc k nerovnosti přispívají kapitálové výnosy (do těch se počítá pouze prodej, tedy (v případě růstu hodnoty) realizované zhodnocení aktiv; dividendy a úroky patří do kapitálových příjmů). Za posledních třicet let vzrostl podíl příjmů z podnikatelské činnosti a kapitálových výnosů, zatímco u mezd a kapitálových příjmů podíl na celkovém příjmu populace klesl. Co z toho plyne pro rozvášněné davy před Wall Street? Že byznysmeni a spekulanti se mají nejlépe.

Rozpočtový úřad se nebál podívat na zoubek i nejbohatšímu procentu a pokusit se osvětlit příčiny toho, proč se za posledních 30 let jeho podíl na celkových příjmech obyvatelstva zvýšil z 10 na 20 %. Částečnou vypovídací hodnotu má skutečnost, že podílově nejvíc v celkových příjmech horního procenta populace rostly mzdy a příjmy z podnikatelské činnosti. Jinými slovy, na vrchol se dnes nedostávají zazobaní dědicové s balíky akcií, lány polí a kupou nemovitostí, ale spíše podnikaví workoholici, kteří se vyšvihli díky vlastní píli, nebo geniálním nápadům. Ne každý může být Mark Zuckerberg (zakladatel Facebooku, nejbohatší člověk pod 30 let) - nebo vymyslet Harvardské fondy či tajemnou a „renomovanými zahraničními investory“ zaštítěnou skupinu Appian…

Jinak je ale zpráva ohledně hlubších příčin rostoucí nerovnosti rezervovaná. „Přesné důvody rychlého vzestupu příjmů v nejvyšších patrech nejsou příliš dobře známy, “ píší autoři. Možná by si místo grafů a čísel lépe posloužili starou básní z Tisíce a jedné noci:

„Co já se těžkých břemen nanosím, co já se o kus chleba naprosím a jiný ani pírko nezvedne a má vše, všechno, nač jen pohlédne. Je jiný než já, a přece není jiný, jsme totiž oba z téže prosté hlíny a oba stejně umřeme nakonec. Kdo rozsoudí tu jednoduchou věc? Jak to, že já se stále mám jen dřít, a on má dům a dobré jídlo, klid?“

(Zdroj: CBO, Bloomberg)


Váš názor
  • kruh
    27.10.2011 23:38

    Vždy se budeme pohybovat v kruhu? Nejdříve si budeme myslet, že bohatství patří všem. Pak to obrátíme do druhého extrému. A to až tak, že většina lidí si myslí, že jsou otroci toho 1% nejbohatších. Bohatí lidé si myslí, že každý má v demokracii stejné šance. Chudí lidé si myslí, že si bohatí ty peníze stejně nakradli. Přitom dědictví chudoby začíná být současná realita. Všechno nakonec zase změní nějaká ta revoluce. Jsem-li bohatý, mám větší odpovědnost za společnost, ve které žiji. Z přehlížení, arogance a nadřazenosti nikdy nic dobrého nevzniklo.
    magnus
    • Darwin: přirozený výběr
      28.10.2011 12:39

      Neandrtálci a Homo sapiens byli také jen s prosté hlíny a také museli nakonec umřít. Lišili se jen tím, že Homo sapiens měl efektivnější mozek. Přirozený výběr pak způsobil, že Zemi ovládl Homo sapiens. Pokud chce naše sociální západní společnost potlačit přirozený výběr, pak je to cesta jen ke stagnaci a poklesu. Je pozoruhodné, jak čínské vedení otevřelo beze skrupulí cestu přirozenému výběru a jak se selektuje a obohacuje vrstva těch schopných a inovativních. Samozřejmě na úkor těch méně schopných. Ale tak to přece funguje v celé přírodě. Bez toho by nebyl další pokrok. Kdo se byl na jaře podívat v Muzeu na výstavu o Zemi, tak mohl vidět, že za ten úžasný vývoj můžeme vděčit jen katastrofám, po nichž přežívaly a dále se vyvíjely jen ty neschopnější druhy živočichů i rostlin.
      Lam
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data