Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Růst ekonomiky ČR příští rok zpomalí na jedno procento

Kalousek: Růst ekonomiky ČR příští rok zpomalí na jedno procento

31.10.2011 8:30, aktualizováno: 31.10. 8:50
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ministerstvo financí dnes zveřejní novou makroekonomickou prognózu, která počítá pro příští rok se zpomalením růstu české ekonomiky na jedno procento.. V pořadu Otázky Václava Moravce to včera řekl ministr financí Miroslav Kalousek, který nevyloučil, že růst by mohl být ještě nižší. Červencový odhad ministerstva přitom počítal se zvýšením o 2,5 procenta. Novou prognózu ministerstvo zveřejní v pondělí.

"Víme již několik týdnů, že to (růst o 2,5 procenta) je prostě nereálné. Zpomalování ekonomiky v Evropě je mnohem rychlejší, než je běžná tvorba rozpočtové legislativy," řekl Kalousek. Ostatní makroekonomické údaje v říjnové prognóze budou "odpovídajícím způsobem" horší než ty z červencového výhledu. A to se bude zřejmě zhoršovat i dále. "Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová," dodal.

Říjnová prognóza bude podle Kalouska znamenat výpadek na straně příjmů státního rozpočtu na úrovni 17 až 18 miliard korun, což ještě lze vyřešit úsporami ve výdajích rozpočtu. "Letošní výpadek příjmů ve výši 20 miliard korun také dokážeme vykompenzovat na výdajích, aniž bychom museli dělat nějaká zcela mimořádná opatření. To exekutiva zvládne," podotkl.

Říjnová prognóza sice podle Kalouska stojí na seriózních základech, nicméně v následujících měsících bude muset být kvůli nejistému vývoji na zahraničních trzích zřejmě znovu upravena. Kdyby říjnová prognóza byla stabilní, tak by podle Kalouska stálo za to rozpočet na příští rok nyní přepracovat a opravený materiál předložit sněmovně. "Jestliže je ale významné riziko, že je to jenom trend a že lednová prognóza ukáže ještě horší výsledky, a jestliže nevíme, jak se eurozóna vyrovná s problémem bankovního sektoru, což bude mít zásadní dopad na další ekonomický vývoj v Evropě a u nás, tak nemá smysl předělávat rozpočet," uvedl.

Ministerstvo nyní připravuje zhruba tři scénáře vývoje. Zatímco optimistický scénář počítá pro příští rok s růstem tuzemské ekonomiky až o procento, další dva - krizový a katastrofický - berou v potaz její pokles. Při těchto variantách by vláda musela vypracovat "zásadní opatření" v rozpočtové legislativě především na straně výdajů a možná i příjmů, řekl ministr. Případná opatření nechtěl specifikovat.

Kalousek v souvislosti s předpokládaným propadem ekonomiky připustil možnost debaty o odložení startu důchodové reformy o rok na rok 2014. Jde o vznik takzvaného druhého pilíře, do kterého by si lidé mohli vyvést část peněz z průběžného pilíře za podmínky, že přispějí i ze svého. Kalousek ale současně zdůraznil, že vláda od reforem neustoupí, a trvá na tom, že změnami v důchodovém systému jako celku objem peněž vzroste.

Ministerstvo financí v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů ministerstva růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.


Váš názor
  • KALOUS,KLAUS apod. = ZLO ČR
    31.10.2011 10:19

    BOŽE KDY TATO LIDSKÁ SPODINA KONEČNĚ ZMIZÍ Z OČÍ NÁRODA.....
    Václav
  • hoďte na něj síť !!
    31.10.2011 10:03

    15 let systematicky umrtvují naši politici ekonomiku a dnes vítězoslavně jeden z nich konstatuje, že "vlivem slábnoucí ekonomiky" bude na příjmové stránce chybět v eráru 17 mld. To jsme věděli i bez nich. Co nás považují za idioty ??? Za 15 let i bez nich sledujeme, jak končí jedna firma za druhou.... a to kromě toho, že se šikana domácích drobných podnikatelů neustále zesiluje po všech stránkách. Tak proč ten Kalousek tak blbě prndá ?
    Jesse
  •  
    31.10.2011 9:03

    Bude nejspíš lepší, když se ten rozpočet pak předělá z aktuálnějších dat, než které máme nyní.
    Kája
    •  
      31.10.2011 9:52

      Jak řekl, je to dlouhý legislativní proces. To je pravda. Dál už jenom mlží... Když letos už "několik týdnů" je jasné, že 2,5 jsou nereálná... a obává se, že lednová prognóza bude výrazně horší, měl by už dnes prosazovat rozpočet podle katastrofické verze. Udělá to? V 2008 Klaus mluvil o chřipce, která odejde za 14 dnů a Kalousek tehdy obhajoval rozpočet založený na růstu skoro 5% do roztrhání těla a trhy byly t.č. v panice déle než několik týdnů... Chyběla zkušenost, navíc dárek "za prosazování prorůstových daňových změn a zlepšování stavu veřejných financí" zdál se být zavazující. Před několika týdny při obdržení druhého dárku prohlásil: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/137412-kalousek-varuje-pokud-se-zhorsi-ekonomika-zeme-zavedeme-ostre-skrty/ ... Co tedy ten člověk teď udělá, když už má zkušenost? Dárky jsou taky zavazující...
      Mudrc
      • Mudrc
        31.10.2011 10:08

        všimni si, kdo z politiků používá věty typu - "je to běh na dlouhou trať"... Říkají to všichni ti, kteří neumí rozhodovat, brát za rozhodnutí odpovědnost a nebo prostě NIC neumí a myslí si, že jim to volební období vydrží... Takže pro jistotu všichni většinou říkají, že je ten "jejich problém" běh na dlouhou trať, aby nemuseli nést odpovědnost. Když sem přišel Hitler a řekl, že se začne jezdit po pravé straně, tak se tak jezdilo hned druhý den... TEČKA. Líná a nanažraná hovada, která jsou dnes u moci, nic takového prostě neumí !!
        Jesse
        • Re: Mudrc
          31.10.2011 10:41

          Všimněte si, jak lidé v argumentaci používají jednoduché laciné úderné věty typu "Hitler rozkázal, druhý den tak bylo". Přitom i na této větě lze ukázat, že je chybná, či minimálně sporná (např zde: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/tomas-sokol.php?itemid=5601 ). Nezjednodušujte složitější věci, vyhněte se laciným argumentům. Děkuji
          Jirik
          •  
            31.10.2011 10:48

            to nebyl laciny priklad...to byl fakt kterej se cti dodnes..a me se vpravo jezdi dobre :D
            OPTIMISTA
          •  
            31.10.2011 10:45

            To nebyl laciný argument, ale příklad, který zafungoval a je historicky doložitelný. Větší akcent jsem přesto kladl na neschopnost a alibizmus našich politiků. Klidně bych se bez Hitlera obešel a napsal něco příkladného např. o Rooseweltovi.
            Jesse
            •  
              31.10.2011 10:48

              Já jsem právě zpochybňoval odkazem právě onu "historickou doložitelnost" Vámi uvedené věty....
              Jirik
              •  
                31.10.2011 11:02

                Mám o Sokolovi naprosto stejné mínění jako o politicích. Hodně obkecat a vysoudit pravdu jen tomu, kdo víc zaplatí... asi tak.
                Jesse
              •  
                31.10.2011 10:49

                A ZROVNA sOKOL JAKO PRIKLAD BEZCHYBNE PRAVDY JE TAKY FAJN...ten je blankytne cistej...
                OPTIMISTA
        • Re: Mudrc
          31.10.2011 10:41

          Běžně jsou " běžci" voleni na čtyři roky, když se do toho času se svým záměrem nevejdou, byl jejich plán špatný. Je potřeba zvolit dalšího, čerstvého " běžce". Je to hodně zjednodušené. Ale odpoovídá to čtyřletému mandátu. Nebo změňme systém na desetiletý mandát, ale i to je v případě tohoto politika málo neboť už mnoho let přesluhuje.
          mgp
        • Re: Mudrc
          31.10.2011 10:19

          JESSE ZE TAM SEDI VETSINA BLBECKU volenych z lidu je fakt kterej vi kazdej..tedy skorokazdej... fiasko za nase penize...smutny pohled.. nicmene nejen u nas...tady se topi statu vic...a nektere i hur nez ten nas..
          OPTIMISTA
          • optíku
            31.10.2011 10:34

            Myslím, že není na místě argument, že když se topí soused, tak skočím do vody a utopím se taky :-))) Šak mi rozumíš, ne?
            Jesse
            • Re: optíku
              31.10.2011 10:37

              nicmene stojim si za tim ze sledovat praci VETSINY radoby politiku...volenych lidemje pohled udesny...
              OPTIMISTA
              •  
                31.10.2011 10:40

                To samé platí u mě. Zlatej Breivik, zlááátej Breivik :-))
                Jesse
            • Re: optíku
              31.10.2011 10:36

              jasne ..ale kdyz potrebuje pomoc skocim...asi jo :D
              OPTIMISTA
              •  
                31.10.2011 10:42

                Nedej na řeči jiných politiků. Chtějí tě stádnout ke dnu sebou, protože vědí předem, že je z vody nevytáhneš :-))
                Jesse
      •  
        31.10.2011 10:00

        Udělá to co bude výhodné pro pár tisíc těch vyvolených, v jejihž žoldu pracuje.
        Homo
        •  
          31.10.2011 10:04

          Pro pár tisíc? Ale deže... pro pár desítek vyvolených.
          Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data