Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na dluh...

Na dluh...

07.11.2011 18:03

Se železnou pravidelností se jako protiváha jednoho extrému objevuje okamžitě extrém druhý. V bláhové snaze něco napravit tak používáme polo-omyly a polo-pravdy s opačným nábojem. Nyní bych mohl navázat seznamem, tento úvod ale patřil úvahám o životě na dluh.

Dluh hrdina

Na ostrově žije Pepa s Frantou, každý něco dělá, za peníze jim slouží mušle. Celková poptávka v této miniekonomice je 100, produkt 100. Nejdříve si každý utrácí své, pak ale chce Pepa zainvestovat do nové banánové plantáže a od Franty si půjčí. Franta tak rok spotřebovává méně než dříve, Pepa spotřebovává – investuje více než dříve, produkt je stále 100. Po letech je produkt 150, protože najíždí produkce z nové banánové plantáže, velká část nadbytečné produkce jde Frantovi jako splátka půjčky. Pokud maximalizujeme produkt, život na dluh byl v tomto případě ideální.

Dluh možná hrdina

Na ostrově zase žije Pepa s Frantou, každý něco dělá, za peníze jim slouží mušle. Nejdříve každý utrácí to, co vydělá, pak se ale oba najednou rozhodnou, že budou spořit. Mušle se hromadí pod polštářem, každý dělá pro sebe, ale odpadla část poptávky „Franta od Pepy a naopak“. Oba tak chtějí pracovat, chtějí spotřebovávat, či produktivně spořit (spořit s výnosem jako v prvním případě), produkt ale klesá na 50 a práce není.

Jsou to ale koumáci a řeknou si, že mušle dají z pod polštáře do společného fondu a rozhodnou se, co si za tento společný fond koupí. Rozhodli se, že si koupí svou produkci a mušle/poptávku tak v ekonomice znovu rozhýbají. Měli totiž úspory - „pohledávku“ za fondem (tedy ekvivalentem státu), poptávka v ekonomice ale díky nákupům fondu (státu) neklesla a oba mohli pracovat. V ideálním případě pak fond investoval do banánové plantáže jako v případě prvním. Jeho zřízení tak jen efektivně eliminovalo nárůst potřeby po bezpečných aktivech v ekonomice (mušlích).

Samozřejmě, že zde se ohledně využitelnosti dluhu dostáváme na mnohem tenčí led, protože množství potenciálních kurvítek, či možností přímého zneužití, je tu nezanedbatelné.

Dluh jako padouch

A na ostrově žije opět Pepa s Frantou, nejdříve si každý utrácí své, pak ale Pepa bude předstírat, že chce zainvestovat do nové banánové plantáže a od Franty si půjčí. Franta tak rok spotřebovává méně než dříve, pracuje ale stejně, Pepa spotřebovává více – i plody Frantovy práce. Druhý rok se Franta začne dožadovat splátky, zjistí ale, že nová plantáž neexistuje, Pepa zlenivěl a škemrá o druhou půjčku, která by ho nyní možná již skutečnou investicí do banánů dostala z problémů. Ani zde ale přesně řečeno nevidíme dluh jako padoucha, ale naší neschopnost s ním pracovat (mimochodem jak na straně dlužníka, tak na straně věřitele, což je důležité).

Výše popsaných scénářů bychom dali dohromady ještě více, je snad ale jasné, že paušální (!) odsudky dluhu nemají s racionální ekonomickou úvahou mnoho co do činění. Jsou podle mého spíše extrémní reakcí na jiný extrém, pokusem o sofistikované moralizování, či prostou snahou zjednodušit si relativně složitou věc. Sám dluhy nedělám, myslím si, že často existuje přímá úměra mezi dluhy, velikostí státu, neefektivitou a korupcí (já vím, ten sever...). Vidím, že dluhy jsou často synonymem nezodpovědnosti a množství kurvítek s každou další snahou o užití dluhu k dobré věci roste exponenciálně. Nazývejme ale věci pravými jmény – když si podpálíme barák, budeme pak nadávat, že nám ho spálil oheň? Vlastně budeme…


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university