Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Berlusconi prosadil tlustou čáru za loňským rozpočtem, přišel však o parlamentní většinu

Berlusconi prosadil tlustou čáru za loňským rozpočtem, přišel však o parlamentní většinu

08.11.2011 16:38, aktualizováno: 8.11. 17:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Obavy z možného pádu italské vlády v důsledku neúspěchu dnešního hlasování o závěrečném účtu Itálie za loňský rok se nenaplnily. Silvio Berlusconi však stále nemá své křeslo jisté. Rozpočet za loňský rok prošel dolní komorou italského parlamentu bez absolutní většiny – pro bylo 308 hlasů v rámci 630členného sněmovny. Opozice se hlasování zdržela. Hlasy volající po odchodu kontroverzního šéfa italské vlády ale neutichly ani po dnešní důležitém souhlasu poslanců s hospodařením země za loňský rok.

Krátce před odpoledním hlasování italského parlamentu o státním závěrečném účtu za rok 2010 vyzval šéf italské populistické Ligy severu Umberto Bossi Berlusconiho k demisi. Bossi byl přitom dosud jeho hlavní koaliční spojenec. Berlusconi podobné výzvy dosud vždy odmítl, nyní se nevyjádřil.

Bezprostředně po hlasování lídr Ligy severu uvedl, že Itálie bude v nadcházejících dnech čelit vážnému riziku ztráty přístupu na finanční trhy a Silvio Berlusconi nemůže nadále ignorovat ztrátu parlamentní většiny. „Znovu vyzýváme premiéra z demisi. Pokud tak neučiní, podnikneme další kroky,“ uvedl Bossi. Země je podle opozičních politiků vystavena "reálnému nebezpečí", že na finanční trhy ztratí přístup.

Dnes dopoledne výnos italských 10letých státních dluhopisů vystoupal na 6,74 procenta, na nové maximum od roku 1997. Nyní po hlasování se pohybuje na 6,65 procenta. Dále se tak ale přiblížil sedmiprocentní úrovni, která je podle analytiků z hlediska nákladů na půjčky považována za neudržitelnou. Je to hranice, nad níž Řecko, Irsko a Portugalsko požádaly o mezinárodní finanční pomoc.

Pro Itálii by to podle analytika Neila Unmacka z Reuters BreakingViews byla naprosto logická volba: pokud by totiž Itálie měla celý svůj dluh financovat nákladem sedm procent ročně, musel by nominální růst její ekonomiky činit 3,9 procenta. Vláda ale počítá s růstem pouze 2,5 procenta a i to řada analytiků označuje za optimistický předpoklad. Průměrná splatnost italských dluhopisů se však pohybuje kolem sedmi let, což zemi dává určitou šanci. Za tu dobu se mohou výnosy snížit. Je ale otázkou, zda budou investoři ochotni italské dluhopisy dál nakupovat, nebo o ně ztratí zájem, jak někteří dnes tvrdí.

Podle rakouské ministryně financí Marie Fekterové, kterou citovala AFP, je italská ekonomika příliš velká na to, aby tato země mohla využít záchranného plánu v případě bankrotu. "Itálie ví, že vzhledem k velikosti země, nemůže doufat ve vnější pomoc. To je důvod, proč Itálie v tuto chvíli vynakládá takové úsilí," řekla při příjezdu Fekterová.

Nehledě na rozpouštějící se vládní většinu v parlamentu zatím Berlusconi vytrvale odmítá spekulace, že brzy odstoupí. I někteří představitelé vládní koalice přiznávají, že Berlusconi v současnosti "čelí značným potížím". Pokud ale v hlasování o státním závěrečném účtu za 2010 uspěje, "přejde v několika směrech do politické ofenzivy" naznačil jeden z předáků vládního seskupení Fabrizio Cicchitto. Podle agentury AFP tak narážel na možné rozšíření koalice o centristy (Svaz středu).

Eurokomisař Olli Rehn uvedl, že očekává odpovědi k implementaci reforem v Itálii do konce tohoto týdne, první skupina dohledu na reformami složená ze zástupců EU a MMF je očekávána v Itálii dnes či zítra. „Je nezbytné se v tuto chvíli přesvědčit, že Itálie dostojí sjednaným fiskálním cílům a zajistí naplnění strukturálních reforem,“ uvedl Rehn.

Dalšímu krizovému hlasování má kabinet čelit příští týden v Senátu, který bude hlasovat o vládním právě balíčku protikrizových opatření. Přestože koalice mezi Berlusconiho PDL a Severní Ligou podle nynějších očekávání ustojí hlasování v Senátu i bezprostředně následující hlasování o vyslovení důvěry kabinetu, pozice Berlusconiho je i podle členů jeho vlastní strany dosud nejvíce otřesena a ke konci listopadu pak bude totéž znovu schvalovat Poslanecká sněmovna.

(Zdroj: Bloomberg, BusinessInsider, ČTK, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů