Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italský Armagedon, či monetizace a pouhý pokles?

Italský Armagedon, či monetizace a pouhý pokles?

10.11.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud jste investorem, přišel okamžik pravdy. To, co se děje kolem Itálie, je něco naprosto výjimečného. Hra na neustálé posouvání problémů do budoucna pro eurozónu končí. Vývoj na každém trhu nyní závisí na tom, co eurozóna udělá v případě Itálie. Nastat mohou jen dvě možnosti.

Pokud Itálie zkolabuje, dojde k ekonomické depresi. Banky budou nesolventní, spustí se CDS, což položí celý systém, nastane odliv vkladů z bank a akciový trh se propadne. Výnosy vládních dluhopisů zemí, které mají věřitele poslední instance, klesnou na neuvěřitelně nízké úrovně. Pokud naopak Itálie přežije, dá se očekávat monstrózní rally dluhopisů periferie, akciových trhů i akcií bank. Eurozóna už ale je v recesi, takže ani tato rally nebude trvat dlouho.

Jádro problému spočívá v tom, že Itálie potřebuje dosáhnout primárního rozpočtového přebytku v přibližné výši 5 % HDP jen na to, aby při současných výnosech dluhopisů udržela poměr dluhu k HDP na stabilní úrovni. K tomu ale nikdy nedojde, takže výnosy musí klesnout, nebo bude tato země nesolventní. A Itálie pod tlakem znamená celou eurozónu pod tlakem a prohlubující se recesi, objevovaly by se další Dexie. Všichni přitom víme, že výnosy budou nadále růst. Minulý listopad jsme se bavili stejným způsobem o Irsku, jeho výnosy pak rychle vystoupaly na 9 % a země musela sáhnout po pomoci. Na takový krok je ale Itálie příliš velká.

Bez pochyb tak hledíme na scénář, který opravdu znamená Armagedon. A to je důvod, proč pochyby o solvenci Itálie nevyhnutelně vedou k monetizaci. Vedení eurozóny ví, že Itálie dluží německým bankám 116 miliard eur a že na pomoc je příliš velká. Bude tak reagovat. Malé nákupy dluhopisů stačit nebudou, věřitelé poslední instance, kteří chtějí být důvěryhodní, pracují s cenou, ne s objemy. U ECB nejde o samotné nákupy italských dluhopisů. Jde o jejich důvěryhodnou obranu monopolním dodavatelem rezerv se specifickým cenovým cílem.

Dokud ECB nepřikročí ke stanovení maximálního výnosu italských dluhopisů, či ke stanovení maximálního spreadu nad německými obligacemi, věci se budou jen zhoršovat. ECB bude váhat, protože vnitřní nesoulad v názorech je velký. Jsou tu tedy jen dvě možnosti – deprese, nebo pomalá reakce ECB, které bude předcházet chaos. Pak by přišla krátká euforie a po ní druhý pokles.

Autorem úvahy je Edward Harrison ze společnosti Global Macro Advisors.

(Zdroj: EconoMonitor, Bespoke)


Váš názor
  • analfabet na čt24
    10.11.2011 10:27

    Kalousek nyní. Poslechněte si jak tupě kecá a snaží se ohromit veřejnost amatérskými floskulemi o ekonomice :-)) neuvěřitelný blb !!!
    Jesse
    • Re: analfabet na čt24
      10.11.2011 10:52

      rikas.. chlap s floskulema?
      Azb
      •  
        10.11.2011 11:05

        :-)) Tím chlapem si nejsem jist :-))
        Jesse
  • vyzva ECB
    10.11.2011 10:23

    Chlapi neblbnete a uz zmacknete ten knoflik. At se poradne tiskne. Vzdyt staci natisknout jenom par bilionu eur a je na par let zase klid. Ze se ale potom nemecky duchodci nebudou moct valet celej rok na Kanarech je smutny ale doma v lednu u Baltu je taky pekne.
    bramborový knedlík
    • Re: vyzva ECB
      10.11.2011 10:29

      Tak tak, každý svému a své... nebo jak se to říká :-)) Němec ať si klidně líže svou zmrzlinu v zimě :-)))
      Jesse
  • ??
    10.11.2011 10:21

    Nechci nikoho urazit, ale z toho co se teď objevuje v médiích mi vychází, že ekonomie je pavěda. Každý ekonom má ten svůj správný názor, většinou diametrálně odlišný, od jediného správného názoru jiného ekonoma. Každý z ekonomů je přitom ověnčen tituli, tak důstojnými, že si tu důstojnost ani neumím představit a bere plat o kterém se mě ani nezdá (jsem technik takže mě trestají fyzikální zákony a většinou hned). Každý z těch ekonomických názorů (perel) je možné dokázat (ekonomicky a třeba i 'Nobelem') pouze to nějak nefunguje. Nestačila by přitom místo celé ekonomie prostá selská úvaha, že každý dluh je nutné zaplatit a pokud k tomu nedojde přijdu o vše? A je jedno jestli se jedná o jednotlivce nebo stát. To jen k současné hysterii. Nejlepší by asi bylo vypráskat všechny ekonomy spolu s politiky co dluhy nadělali a nedělat další. Plat politiků pevně navázat na ekonomický růst (ale na podle DPH, na to aby rostlo stačí inflace) a pokud nedodrží rozpočet tak mají osobní majetkovou odpovědnost. No to jsem napsal pěkné idealistické cancy. Je mi jasné že toho se nedožiju ani já ani nikdo další.
    pulec
  • Italská mafie a nenasytní řekové
    10.11.2011 10:00

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/250087-skutecnou-reckou-tragedii-jsou-nenasytni-oligarchove.html
    ZUZKA
  • Armagedon!?
    10.11.2011 9:41

    na to jaká je to zpráva a co se děje, tak mi připadá, že je vlastně klid. Čím to? Nebo je to rezignace?
    Marťanka
    • Re: Armagedon!?
      10.11.2011 10:08

      my na staru vždy pokulháváme :D ale jak se do toho pustime tak to pak stojí za to:D
      Deny:-)
      •  
        10.11.2011 10:15

        Trhy půl roku byly vybízeny ke sledování řecka a teď nuceně sledují itálii.Zas půl roku?Kdyby někomu bylo nucenu půl roku koukat na svém těle na jedno místo a myslet si,že tam tam naroste nádor, tak tam z 98% naroste.
        ?
  • Mediální masáž
    10.11.2011 9:28

    pokračuje, vždycky se nestačím divit co média dokáží vyprodukovat. A teď si položme otázku jestli je to objektivní, určitě není a vesměs šíří poplašné zprávy.Na druhou stranu se nedivím politikům, že s tím nechtějí nic dělat (kdo nic nedělá nic nepokazí), mají nahrábáno v ruzných měnách včetně jejich příbuzných. No a investorská pakáž z velkých bank, fondů atd. vesele šíří paniku, protože potřebují vydělat. A mimochodem, kdyby Itálie přikročila k odprodeji zlatých rezerv tak to bude dělat po tichu a hlvně po malých objemech nebo nám splaskne i zlatá bublina:-)
    Richard
    • Re: Mediální masáž
      10.11.2011 9:41

      Proč by měli prodávat své zlato. Kdo to odnese při vyhlášení bankrotu ? :)))
      UpDown
    • Re: Mediální masáž
      10.11.2011 9:34

      Ono je v podstatě jedno, jakým způsobem bude Itálie prodávat zlaté rezervy. Věc se má tak, že musí prodat. Kde jinde chtějí sehnat finance na zaplacení dlhů?
      Jesse
      •  
        10.11.2011 9:41

        Třeba odprodejem svých špičkových politiků od písmene B:-). Nemyslím, že je to tak žhavé s Itálií, ale někomu se to hodí do krámu.Jenže jsem pak zvědav kde vezmou na zaplacení svých dluhů Francie, Vel. Británie a nakonec i Německo, zkrátka všechny země jsou zadluženy.Pomohou reformy? Ne! Maximálně problém dočasně zametou. První věc co by pomohla je boj s korupcí, ovšem prozatím nereálné, pak by pomohly i reformy.
        Richard
        •  
          10.11.2011 9:48

          To už říkal jeden pupkatý "myslitel" z ČSSD - "dluhy se neplatí":-)) Prostě nikomu se nechce a bojí se reforem jak čert kříže. Ruku na srdce - ale tvrdím, že tento stav už žádná reforma, resp. dosud známý model reforem tento evropský zadlužený hnůj nenapraví. To je asi pravý důvod, proč každý zadlužený stát už splácet dluhy nechce, protože si chrání vlastní kasu a potenciál, který po krechu eurozóny bude potřebovat jako sůl.
          Jesse
          •  
            10.11.2011 10:00

            Paroubek je případ sám pro sebe:-). No ale ta smečka co je tam teď tak není o nic lepší, ti jenom tlachají o placení dluhů a místo toho se jim kouří od bankovních kont Vondra, Kocourek, Drobil, Kalousek, Palas a spousta další. Nezlobte se na mě proč já bych měl být sponzorem tšchto ubožáků.
            Richard
            •  
              10.11.2011 10:05

              Já se nezlobím. Osobně je taky nesponzoruju. Jedině se nelze vyhnout spotřební dani. Všechno ostatní jde, když se chce.
              Jesse
        • Vše
          10.11.2011 9:48

          toto je na dlouho, problém máme dnes a včera bylo pozdě...Jediná možnost je snažit se nevyvolávat paniku a neustále uklidňovat trhy, ale co dělají media v dnešním světě nikomu a nic neuteče, začarovaný kruh.
          UpDown
      •  
        10.11.2011 9:37

        ještě ,že to zlato vyhnali panikou uměle nahoru :DD
        Deny:-)
        • Denny
          10.11.2011 9:52

          Cena zlata dle mně není uměle vyhnána a dle mně se dočkáme do půl roku nových rekordů.Přepočteně je zlato levnější než za minulých velkých krizí.
          Velkamedvědice
          • Re: Denny
            10.11.2011 9:55

            uměle byla udělaná tato krize a to jediné pomohlo zlatu
            Deny:-)
            •  
              10.11.2011 9:57

              Uměle nevědomky - trefa.
              Jesse
              • +++ +++
                10.11.2011 10:04

                kdo rozehrál tuto hru v 2008 možná netušil co je v evropě za kostlivce anebo věděl a s tím záměrem do toho šel ekonomicky rozložit svět a destabilizovat
                Deny:-)
        •  
          10.11.2011 9:43

          I kdyby prodali všechno zlato za současné ceny pokryje to max. 10% dluhu. To při 7% úrocích absolutně nic neřeší.
          ..
          •  
            10.11.2011 10:04

            Nemluvě o tom,že zlato se jim bude hodit..o)
            Velkamedvědice
          • Denny
            10.11.2011 10:02

            Ani v tomto případě s Vámi nesouhlasím.Fakta ukazují,že tak velká zadluženost v Evropě ani v USA ještě nikdy nebyla,/proto růst zlata/.Je ohroženo euro,je ohrožena EU.EU byla stavěna pro potřeby německa a krátkozrace.Severní levné peníze nafoukli PIGS.Itálie fakt není malé Řecko.Co by jsi ještě tak ke krizi potřeboval,když pominu bezcenné dluhopisy,co drží banky a podobně,neřešení jen posouvání problémů.Hlasí se recese..
            Velkamedvědice
          •  
            10.11.2011 9:51

            Ale to přece není důvod k nesplácení dluhů? Mohou prodávat památky,... třeba... exekutor se obyčejného občana taky neptá "co chcete milostpane prodat"?:-))
            Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.