Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nadchází nová krize, která překoná ty dosavadní. Jediným řešením je připustit bankrot, míní Rogers

Nadchází nová krize, která překoná ty dosavadní. Jediným řešením je připustit bankrot, míní Rogers

11.11.2011 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Svět se jistotou řítí do další finanční krize, jejíž základ představují problémy v Evropě, hodnotí současný stav věci investor Jim Rogers. „Svět je v potížích. Již několik desetiletí utrácí obrovské sumy peněz, které nemá, a nyní se mu to všechno vrací,“ uvedl pro CNBC investor. Příští krize bude podle jeho názoru mnohem horší než události roku 2008, protože zadlužení je dnes výrazně vyšší. Pro mnoho zemí jediným skutečným řešením je vyhlášení bankrotu, dodává jedním dechem.

„Naposledy došlo k tomu, že Amerika své zadlužení zvýšila na čtyřnásobek. Systém je dnes ale mnohem napjatější a zvýšit dluhy stejným způsobem již nejde. Ani Řecko už nemůže své dluhy zdvojnásobit. Takže další kolo bude mnohem horší,“ míní Rogers a dodává: „V roce 2002 to bylo zlé, v roce 2008 to bylo horší a v letech 2012 nebo 2013 to bude ještě horší. Buďte opatrní.“

Rogers se domnívá, že pokud Řecko opustí euro, bude se chovat tak jako v minulosti – začne tisknout peníze, nikdo mu ale nebude půjčovat, inflace prudce vzroste a ekonomika se ještě zhorší. „Řecku to neprospěje a nepomůže to ani zbytku světa. Bylo by lepší, pokud by se drželi eura a reorganizovali aktiva. Pak přijdou kompetentní lidé a začnou znovu od zdravého základu,“ radí investor. Jediné řešení totiž spatřuje v uvolnění cesty bankrotu a následné reorganizaci finančních rozvah – tedy začít od začátku.
 

Rogers zopakoval svou teorii, podle níž se v každém případě vyplatí sázka na komodity. „V případě, že se situace zlepší, na komoditách vydělám. A pokud ke zlepšení nedojde, vydělám rovněž, protože se budou tisknout další peníze a akcie půjdou silně dolů.“ Investor tvrdí, že navzdory špatné situaci všech hlavních světových měn stále očekává, že na nich vydělá. Vlastní euro, protože každý sází proti němu, ale i dolary.

Rogers se podělil i o svůj názor na vývoj v Číně. Nevěří tomu, že inflační tlaky v této zemi polevují. Vláda podle něho dělá dobře, když utahuje politiku a snaží se inflaci snížit. „Možná se poučili od demokratických zemí. Ty čekají, až se situace hodně zhorší a pak přijde nějaký vůdce, který ji na čas zlepší,“ přemítal investor. Pokud čínská vláda naopak politiku uvolní, dojde ke zhoršení: „Musí vydržet, nebo musí uvolnit měnový kurz,“ upřesnil Rogers. Klíčový pro další vývoj bude zejména vývoj cen potravin. Ty budou podle investora dále růst, efektivním nástrojem v boji s inflací na trhu potravin by bylo právě posílení renminbi.

(Zdroj: CNBC, Economic Times)


Váš názor
  • zdravim
    11.11.2011 10:15

    všechny trhy půjdou do kopru jak se potvrdí útok na iran a spekulace o ekonom krizi bude jen odvar.hlásá se že do dvou měsíců spojenci osvoboditelé pujdou bránit arabský lid .A jestli maji jaderné zbraně tak potěš pánbu.
    Deny:-)
    • Re: zdravim
      12.11.2011 0:15

      já bych nehodnotil něco na co nemám....sorry...
      UpDown
  • bude mazec
    11.11.2011 9:31

    To co se čas od času odehrává v USA je proti průseru v EU dětský čajíček. V USA dlají bankéře finančníci. V EU finančníky ze sebe dělají vymaštění politici. Tento rozdíl zaplatí evropské obyvatelstvo krví. A bude to trvat pěkně dlouho. Kdo nemá záhumenky a žije v zalidněných oblastech, ten si užije :-))
    Jesse
  • Rogers
    11.11.2011 9:25

    si vsadil na BANKROT a rád by aj nás poinformoval o svojich obchodoch ?
    Open_mind
    • Re: Rogers
      11.11.2011 9:54

      Přesně tak, prosím nezveřejňujte podobné názory lidí, kteří jsou významnými strůjci či spoluaktéry celé finanční,i bankovní či jakkoliv nazveme krizi státního hospodářství. Tito lidé již 3 roky přispívají významnou měrou současného stavu "blbé náladě" na trzích napříč světem..Přemýšlet třeba jest a mít svůj úsudek.."Investoři" se chovají jako stádo, které prodávají nebo kupují podle toho co řekne nějaký Rogers, Soros apod. Proboha proberme se...
      kritik
      •  
        11.11.2011 10:14

        Kteří investoři se nechají řídit názorama Sorosů, Rogersů a pod...? Jmenuj :-)) Aspoň vím, že mezi ně nepatřím a nejlepším vodítkem ke spekulacím jsou pro mne tupá rozhodnutí politiků. To se pak vydělává nejvíc :-)))
        Jesse
      • úplně vedle
        11.11.2011 10:12

        Tohle je úplná blbost, cos napsal. Když už chceš někoho konkrétního z krize obvinit, tak jmenuj politiky a banky. Nezávislí finančníci jako je Buffett, Soros nebo Rogers s tím nemaj nic společnýho. A úplně největší blbost, co si napsal, je to, že tihle finančníci ovlivňujou naše rozhodnutí. Naopak, oni jdou proti davu. Asi neumíš číst, ale když v srpnu všechny akcie padaly, tak Buffett nakupoval. Teď když všichni utíkají od eura, tak Rogers nakupuje...tohle fakt není známka manipulace, ale naopak čistě vlastního úsudku, který jde proti davu a nikoho tím neovlivňuje. Trochu se zamysli nad tím co napíšeš, než něco plácneš.
        Nyk Lísn
        • Re: úplně vedle
          11.11.2011 12:19

          aha, takže Buffett , zveřejní že bude kupovat a nic se nestane, ne on zveřejní koupil jsem (vy ovce mi to zvedněte), on skutečně vydělal v 80 letech jenže z poloviny, to nebylo o tom jaký měl čich na akcie, jen si uměl zařídit aby ten zisk měl, Tož že on nekupuje klasické akcie na trhu ale opce a předkupní práva či dokonce neobchodovatelné akcie si mnohdy ani nikdo neuvědomuje viz nákup BAC (nekupoval akcie na trhu, nýbrž akcie jež mají přesně stanoven divi rámec a mají tedy jistý výnos, nehledě na cenu akcie) tento pán své dokázal, jen si musíme také říci, kolikrát to bylo v rozporu s dnešním právem (ano tehdy se ničeho nedopouštěl zákon byl jiný, jen jej využil jako jiní finančníci, jenže zákony dělají politici mnohdy na přímou obednávku)
          chicko
          •  
            11.11.2011 23:27

            Hm,tak to jste úplně vedle.Buffett nikdy nekupuje opce,Buffett je vypisuje.A to je podstatný rozdíl.koupím akcii za 20 dolarů,inkasuji dividendu a zároveň vypíši opci na prodej akcie za 25 dolarů,inkasuji za to prémii,a čekám,pokud akcie vyleze na 25 do určité doby,pokud ano,jsem vyzván k dodání akcie a mám v kapse dividendu,premii,někdy (někdy třeba dolar na akcii za měsíc), pokud akcie nevyleze na 25 dolarů v určitou dobu,mám akcii, premii, a dividendu.a můžu znovu vypsat opci.do nekonečna.a na to se vydělavají peníze.opce kupují jen neználci,chytří lidé opce vypisují.já si vypisuji měnové opce na forex a inkasuji peníze.zkopírované z reálného účtu,doba držení do expirace,vypsáno 27.10.2011 a 2.11.2011,zisk asi 10500 NOK,35000 Kč za 25.stačí jen počkat na správné chvíle a máte 80% pravděpodobnost úspěchu.to máte jedno z tajemtví,jak vydělávají finančníci na Wall Streetu.všude mluví jen o nakupování,ale strana,která vždy vydělá,je ten,kdo opce vypisuje. USDNOK 136740INET3 5,3250 22-11-2011 18-11-2011 Sold Put 150 000 0,0356 0,0036 -540 4 800 NOK 852 89,89 % USDNOK 136740INET3 5,8000 22-11-2011 18-11-2011 Sold Call 150 000 0,0349 0,0117 -1 755 3 480 NOK 617 66,48 %
            Bubububu
          •  
            11.11.2011 12:24

            Když něco řekne Buffet, tak to slyší spekulantská veřejnost, ale když něco kvákne Sarkózy, tak to slyší celý svět !! nauč se rozlišovat sílu souvislostí. Pak je jasné, že stádo slyší na plitické proklamace a "odborníky" na spekulativní nákupy prostě nebere, protože jim většinou nerozumí. Ale politickýcm proklamacím rozumí všichni. A pak se svět nestačí divit. Opravdu si myslíš, že za veřejné finance nesou odpovědnost soukromí spekulanti?
            Jesse
            •  
              11.11.2011 12:37

              celá debata je o krizi a pokud vím, státy se dostali do obrátek během posledních 4 let, kdy zachraňovali soukromé banky, které do problémů dostali jejich management a mnohdy soukromí spekulanti (takže finančníci) krach LEH se dal zachránit cca 1/100 prostředků, jež bylo nakonec nutno vydat na řešení důsledků (vůbec se nebavím v co to nakonec přerostlo) samotný krach byl vyvolán spekulacemi když jedna investiční banka šla proti druhé, bohužel LEH ten souboj prohrála a prodělala, danou ztrátu již jinak odepsat nešlo a znárodnění bylo odmítnuto (dnes potvrzeno, že pokud nechají krachnout LEH nesmí zachraňovat jné, což Bernanke porušil a Pauhlson(SG) se s ním na tomto postupu předem domluvil, což bylo prokázáno taktéž, viz šetření kongresu)
              chicko
    • Re: Rogers
      11.11.2011 9:36

      i to je možné, ale více pravděpodobné je to, že konečně řekl, jak se věci mají (ovšem již neuvedl, že na tom má také svou vinu)
      chicko
      •  
        11.11.2011 9:42

        Mno, Rogers má vinu na čem? Plácáš nesmysly. Finančníci na rozhodnutích vypatlaných politiků nenesou vinu ani co se za nehet vejde. Oni pouze využívají volného prostoru k obchodování za své !! Na rozdíl od politiků, kteří obchodují za cizí !!! a ještě k tomu dělají dluhy, které by položily i ty nejsilnější hráče na finančním trhu.
        Jesse
        •  
          11.11.2011 12:05

          a co takhle na vytváření bublin, ujišťováním at lidé kupují, když sám prodává apod., ano tato krize se bude dávat za vinu politikům (ti ovčem jsou řízeni kým?) každá krize co v dějinách vznikla, byla zaviněna nenasytností (převážně finančníků), obcházení pravidel vždy vede ke stejnému konci, jenže tady to vždy pravidelně platí jiní než ti co jsou za to zodpovědni (podvody na trzích dělali jen finančníci a tím dovlolili krize), takže pánové sundejte si brýle finančníci jsou první kdo za danou situaci na trhu může, politická garnitůra je jen loutkou v jejich hře!
          chicko
          •  
            11.11.2011 12:09

            Takže když ty propadneš panice - prodáš na trhu ztrátové akcie a já si je na volném trhu od tebe koupím, tak za tvou ztrátu nesu odpovědnost já? Fajn, už jsem to pochopil :-))))
            Jesse
            •  
              11.11.2011 12:24

              netvrdím, že může za ztráty, ale za bubliny, jež jsou defakto podlkladem krize
              chicko
        • Jesse
          11.11.2011 10:59

          Máš jistě pravdu, ale přece jen snížení ratingu od S&P Francii, tak zvaným " omylem " byla čí práce co myslíš ? Sarkiho s Angelou ? :-)
          /eye/
          • Re: Jesse
            11.11.2011 11:56

            Rating byl dobře, jenom titulek byl špatně. Pokud čteš jenom titulky, tak to je tvůj problém.
            Hans
          • Re: Jesse
            11.11.2011 11:13

            S&P se včera omluvili, což jsem u politiků ještě NIKDY nezažil :-))) To by byl snad konec světa.
            Jesse
            • No jo ...
              11.11.2011 11:51

              Napřed Tě vybombardujem a pak se omluvíme. To je takový zvyk poslední dekády. :-)))
              /eye/
        •  
          11.11.2011 9:57

          Plácáš nesymsly ty Jesse - od kdy finančníci kupují za své?
          kritik
          •  
            11.11.2011 10:11

            Určitě častěji, než politici z daní svých voličů :-)))
            Jesse
            • jesse
              11.11.2011 12:10

              tak to nevím, když finančníci používají kapitál i států, tak to pak používají asi "své" a vic než ty státy samotné. No popírat to teda nebudu (myslím si své jen se nechci přít), jen je zde třeba myslet šířeji, než se dívat na to co se zveřejnuje v mediích:-)
              chicko
              • Re: jesse
                11.11.2011 12:17

                Tak média hrají v celém tom humbuku specifickou roli, to s tebou souhlasím. Ale nikdy netvrď, že finančníci sáhnou na veřejné finance. To nemyslíš vážně? A pokud ano, tak jedine s pověřením politiků, kteří za státní pokladny nesou odpovědnost. Vydávání (až po expirace) dluhopisů je záležitost pouze rozhodování vlád !!!
                Jesse
                •  
                  11.11.2011 12:27

                  ano s rozhodnutím politiků, pořád si myslíš , že to ti politici dělají sami? Už jsi konečně pochopil, že dnešní politici jsou řízení? Přesně o tom to je, máš pravdu jen se zastáváš ještě horší skupinky lidí, kteří jsou právě nad politiky!
                  chicko
                  •  
                    11.11.2011 12:31

                    A čí to je vina? Když má politik v popisu práce dělat politiku pro voliče, tak se proviní minimálne v tom, že neplní sliby a nechává se ovlivnit finančním trhem, protože je nenažraný a chamtivý kariérista. No, pak je takový politik finanční analfabet, protože nemá vlastní kompetence na finančním trhu uspět. Je to snad chyba spekulantů? Tady je jednoznačně odpovědný politik na 100% !!
                    Jesse
                    •  
                      11.11.2011 12:40

                      ano je odpovědný, jen není strůjce, tím je někdo jiný a těch se stále zastáváš, politici jsou "sebranka" jež pouze plní příkazy (mnohdy pokud nemají osobní ambice, což třeba malý Napolen má, co si budem nalhávat)
                      chicko
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university