Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie prodala pětileté dluhopisy za 3 miliardy eur. Výnos na rekordu, přesto nižší než tržní

Itálie prodala pětileté dluhopisy za 3 miliardy eur. Výnos na rekordu, přesto nižší než tržní

14.11.2011 12:20, aktualizováno: 14.11. 14:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Italská vláda dnes prodala pětileté státní dluhopisy v plánovaném objemu 3 miliard eur. Výnos v aukci vystoupal na rekordních 6,29 procenta z 5,32 % v poslední aukci z 13. října, přesto se Římu podařilo umístit cenné papíry výhodněji, než je aktuální tržní cena, která se pohybovala kolem 6,4 % před aukcí, později začala narůstat.

Průměrný výnos v dnešní aukci byl nejvýše od června 1997, podobně jako tomu bylo v aukci z minulého týdne, kdy Itálie prodala jednoleté pokladniční poukázky za 5 mld. EUR při nejvyšším výnosu za posledních 14 let. Dnešní poptávka překročila 1,47násobně nabízený objem, byla tak relativně vyšší než v říjnu (bid-to-cover 1,34). Poptávka byla slušná, ačkoli investoři zůstávají ohledně vývoje v Itálii opatrní, komentoval výsledek ekonom Newedge Group. Země podle něj již svou kredibilitu ztratila a bude trvat, než jí trh začne opět věřit.

Bezprostředně po aukci začaly na sekundárním trhu znovu narůstat výnosy italských dluhopisů, na což podle obchodníků zareagovala Evropská centrální banka, která na trh opětovně vstoupila a nakupovala italský dluh. Výnos se aktuálně daří držet poblíž úrovně 6,6 % na desetiletém dluhu. Jeden obchodník řekl, že ECB nakupuje dluhopisy se splatností v roce 2018, ale i další s horizonty mezi 5 až 10 lety splatnosti.



Dnešní aukce státních dluhopisů byla první zkouškou důvěry v ekonoma a bývalého komisaře Evropské unie Maria Montiho. Toho italský prezident Giorgio Napolitano v neděli pověřil, aby se pokusil sestavit novou vládu, jejímž úkolem bude vyvést zemi z krize. Monti ve funkci nahradil dlouholetého premiéra Silvia Berlusconiho.

Itálie se potýká s vážnými finančními problémy, její zadlužení dosahuje asi 1,9 bilionu eur, což je více než součet dluhů zbylých zemí skupiny označované zkratkou PIIGS (Portugalsko, Irsko, Řecko, Španělsko). V poměru k hrubému domácímu produktu je to víc než 120 procent, což je po Řecku druhý nejhorší výsledek v eurozóně.

Dle stratégů UBS disponuje Itálie hotovostní rezervou zhruba 35 miliard eur, která by případně umožnila nějakou aukci ke konci roku vynechat. Bez financování trhu však země nemůže fungovat dlouho vzhledem k tomu, že v příštím roce končí splatnost dluhopisů a pokladničních poukázek celkem za více než 300 miliard eur, z toho asi 200 miliard eur bude třeba refinancovat už do konce dubna. Více než polovinu dluhopisů má Itálie umístěnou na domácím, tedy italském trhu.

Minulý týden se výnos desetiletého dluhopisu italské vlády vyšplhal až na 7,5 procenta, což je podle většiny expertů dlouhodobě neudržitelné. Italská ekonomika by totiž musela růst tempem čtyř procent ročně, aby tak vysoké úroky zvládla platit. Výnos pětiletého dluhopisu dokonce vystoupil až na 7,8 procenta. Z nervozity na trzích těží v současnosti především německé dluhopisy. Země, která je považována za nejspolehlivějšího dlužníka v rámci eurozóny, platí za emisi dluhu méně než dvě procenta ročně.

Nárůst výnosů nad sedmiprocentní hranici se stal osudný pro Řecko, Irsko a Portugalsko. Tyto tři země byly postupně nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnuly riziku platební neschopnosti. Všechny tak učinily krátce po tom, co výnosy jejich dluhopisů vzrostly nad sedm procent a zpět pod tuto hranici neklesly.


(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • nj
    14.11.2011 13:56

    Kupci projevili více toho evropanství :-))
    Jesse
  • :-)
    14.11.2011 13:49

    Tak italské bububu zkončilo a teď zase trochu toho španělského: 13:47 Výnos 10letého dluhopisu Španělska roste na 6% úroveň, poprvé od 5. srpna (Bloomberg) Pak je na řadě Portugalsko...
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data