Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros vyzývá ECB: Zastavte hon na dluhopisy

Soros vyzývá ECB: Zastavte hon na dluhopisy

22.11.2011 12:51
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Slavný miliardář George Soros, který se proslavil svými geniálními krátkodobými sázkami na finančních a kapitálových trzích, se obává, že dluhopisový trh eurozóny čelí podobné situaci jako bankovní systém v roce 2008. K zastavení sebenaplňující se krize důvěry je podle Sorose zapotřebí zásah ze strany Evropské centrální banky.

Šéf fondu Soros Fund Management napsal pro úterní Financial Times: „S tím, jak regulátoři stále zacházejí s vládními dluhopisy jako s bezpečným základem finančního systému, ohrožují stabilitu finančních institucí, a to nejen v eurozóně, ale i ve zbytku světa. Je to dokonalý bludný kruh.“

Vzhledem k tomu, že Angela Merkelová odmítá jednotný eurobond a evropský záchranný fond EFSF není vnímán investory jako dostatečně kredibilní mechanismus pro návrat důvěry na dluhopisové trhy, věří Soros, že jedinou institucí, která může vyřešit tuto krizi, je ECB. Soros k tomu uvedl: „Centrální banka musí zastavit tento hon na dluhopisy za každou cenu, protože to ohrožuje stabilitu jednotné měny. Nejlepší cestou, jak to v krátké době učinit, je nastavení stropů na výnosy dluhopisů zemí, které následují zodpovědnou fiskální politiku a nejsou předmětem záchranných programů“. Zafixování stropu dluhopisových výnosů na pěti procentech a poté tyto náklady financování postupně snižovat tak, jak umožní podmínky na trhu, by v praxi znamenalo, že ECB je připravena kupovat vládní dluhopisy v neomezeném množství, dokud trhy nepochopí, že centrální banka je připravena chránit tyto klíčové úrovně.

K tomu, že se jedná o mimořádnou situaci, Soros uvádí: „Obvykle centrální banky fixují pouze krátkodobé úrokové sazby, ale toto nejsou obvyklé časy. Vládní dluhopisy, které finanční instituce při jejich nákupu považovaly za bezrizikové, a vlády je za bezrizikové nadále považují, se změnily v nejrizikovější aktiva. Italské a španělské bondy jsou považovány za příliš riskantní se sedmi procentním výnosem, protože jsou vnímány jako toxické a výnos by klidně mohl vyšplhat i na deset procent. Avšak stejné bondy by byly atraktivní v dlouhodobém horizontu v současném deflačním prostředí, řekněme při čtyřech procentech, pokud by byl zaveden strop na pěti procentní úrokové sazby.“

Problémem je, že veškeré tyto plány blokuje německá Bundesbank a německá vláda. I Soros si samozřejmě uvědomuje, že neomezený nákup státních dluhopisů ze strany ECB by mohl znamenat ztrátu fiskální disciplíny, a říká: „Strop na úrokové sazby by měl být brán pouze jako opatření první pomoci. Ve střednědobém horizontu by totiž mohl podpořit politiky v opuštění přísné fiskální disciplíny.“

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  • seréš sóroš mokoš
    23.11.2011 15:14

    tzn. soros šokom reset
    bzz
  • Hon na dluhopisy?
    22.11.2011 23:11

    Jaký hon na dluhopisy? Situce je taková, že země PIIGS si chtějí půjčovat jako o závod, ale nikdo jim půjčit nechce. A to z důvodu, že ztratili důvěru v naplnění svých závazků. Jediný, kdo honí dluhopisy jsou země, které dluh přebíjí dalším dluhem (čili téměř všichni). Nabídka prostě převyšuje poptávku.
    THUD
  •  
    22.11.2011 21:41

    Je idiot kdo si půjčuje a není schopen to splatit a je ještě větší idiot ten kdo takovému dlužníkovi půjčuje. Jen ať si všichni v tom vymáchají hubu.
    Aleš Müller
  • nerozumím tomu maďarovi :-)
    22.11.2011 15:09

    ...vyzývá ECB: Zastavte hon na dluhopisy. A co jako mají politici dnes dělat? Vypustit dluhopisy ven z voliéry? A kdo je pochytá?:-)))) Mno, může mít ten maďar pavdu, ale za to si pak nikdo kafe nekoupí.
    Jesse
    • Re: nerozumím tomu maďarovi :-)
      22.11.2011 19:11

      Jo maďar :0) mezinárodní ... Zloděj křičí - nechytejte zloděje a ještě mu nasypte, nebo přijde znovu a ve dne... A co to má s ksichtem?
      mart
    • Re: nerozumím tomu maďarovi :-)
      22.11.2011 15:44

      já nerozumím nejen tomu maďarovi, ale ani autorovi - co je geniálního na tom, že si vsadím celou vejplatu na 13 a oni to na té ruletě natočí? Prostě byl ve správný čas na správném místě a trefil do černého - geniální by byl, kdyby to na jisto dokázal kdykoliv zopakovat;)
      koudelak
    • Re: nerozumím tomu maďarovi :-)
      22.11.2011 15:16

      To nelze pochopit.Každá země v evropě si chce chránit své zájmy-některá je i povyšuje nad ty druhé-a zároveň chtějí spolupracovat.To se prostě VYLUČUJE!!!!!!!!!!!!Tak to dál nejde.A víme proč.Ta banda nahoře-nevolených nezástupců-s max mocí jednoduše dotlačí situaci tam,kde se zoufalé země odhodlají zařvat do eteru!!!udělejte už konečně ty spojené státy evropské a jednu nadvládu a jedno min.financí. A baroso a ch.rumpuj si odškrtnou jeden bod v deníčku s názvem: zápis-15.9.1996 Sjednotit evropu za každou cenu. Celá situace je uměle doháněna k zoufalému konci a fin.trhy používají jako záminku k nastolení pol.moci.Oni chtějí ,aby fin.trhy klesaly a dělají z nich rukojmí.
      ?
    • Re: nerozumím tomu maďarovi :-)
      22.11.2011 15:15

      to nic neni. horsi je, ze v ecb radil toaletni zlodej a centralni banka nyni hleda svou roli.
      Azb
  • To uhodil hřebíček na hlavičku
    22.11.2011 15:02

    „Strop na úrokové sazby by měl být brán pouze jako opatření první pomoci. Ve střednědobém horizontu by totiž mohl podpořit politiky v opuštění přísné fiskální disciplíny.“ Má pravdu, ale v tom je přesně jádro problému. když to Angela ECB povolí, kdo pak zajistí, aby si jižani neoddechli a zase nebyla siesta a maňana?
    M
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů