Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zisky Evropy smazány, euro na dosah 1,33 USD/EUR. Merkelová proti posílení role ECB a společným dluhopisům

Zisky Evropy smazány, euro na dosah 1,33 USD/EUR. Merkelová proti posílení role ECB a společným dluhopisům

24.11.2011 16:17, aktualizováno: 24.11. 16:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropské burzy smazaly zisky a zanořily se do červených čísel po výstupu ze schůzky tria Merkelová – Monti – Sarkozy, která zjevně nepřinesla sblížení postojů k řešení evropské dluhové krize. Německá kancléřka potvrdila odmítavý postoj ke společným evropským dluhopisům, stejně jako posílení role Evropské centrální banky při řešení krize. Zatímco evropský index Eurofirst 300 přidával procento, po výrocích Merkelové jej smazal. Po podobném růstu se naopak do zhruba jednoprocentní ztráty noří německý DAX , ztrácejí také francouzský CAC a britský FTSE. Zmizela tak naděje na zotavení po pěti ztrátových dnech v řadě.

Americké burzy dnes zůstávají z důvodu Dne díkůvzdání uzavřeny, jejich futures ale propadly rovněž do mírných ztrát.

Německá kancléřka na společné tiskové konferenci po schůzce s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a novým italským premiérem Mariem Montim uvedla, že postup směrem k fiskální unii v eurozóně neznamená, že by odsouhlasila vydáním společných dluhopisů či souhlasila se změnou role Evropské centrální banky. Na obé tlačí zejména Francie. „Společnými dluhopisy bychom vyslali zcela chybný signál a vrátily by nás na začátek krize,“ uvedla Merkelová.

"Když učiníme první krok směrem k fiskální unii, například tím, že přes zavedení automatických sankcí posílíme Pakt stability a růstu, tak to bude krok vpřed. Pro mě to ale nebude důvod k tomu, abych změnila názor, který jsem měla včera," řekla Merkelová. Kancléřka ve středu v německém parlamentu uvedla, že je velmi nevhodné, aby Evropská komise v této fázi navrhovala emisi společných dluhopisů. Řekla také, že je pevně přesvědčena, že se nesmí měnit ani mandát Evropské centrální banky (ECB).

Ke stažení Evropy do ztrát přispívá také snížení ratingu Portugalska od agentury Fitch do neinvestičního pásma – kvůli výhledu ekonomiky, vysokému zadlužení napříč sektory a napjatému rozpočtu. Portugalské dluhopisy zareagovaly růstem výnosu o více jak 80 bps nad 12,1 procenta. Euro k americkému dolaru zareagovalo dalším ústupem až ke hladině 1,3315 USD/EUR a aktuálně se drží na dosah 1,3325 při maximu dne až na hladině 1,3411 dolaru k euru.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):

Trh dluhopisů začíná postoj Německa komentovat výroky o "vstupence na Titanic". Počet německých dluhopisů pokrytých kontakty CDS totiž za poslední rok, výrazně ve zcela poslední době, vzrostl o 40 % ke 20 miliardách dolarů a obchodní objemy s německými CDS jsou blízko překonání těch na italských dluh. To je situace po "etalon dluhopisového trhu" dosud nevídaná.
 
Desetileté italské dluhopisy setrvávají blízko 7% výnosu, španělské nad 6,5 %. CDS na dluh Španělska, Belgie a Francie jsou na novém rekordu. Výnos na 10letém německém dluhopisu vystoupal nad 2,2 % z úrovní nad 1,6 % v září, německé CDS jsou od úrovní u 70 bazických bodů z konce září poblíž 110 bps.

Některé země, například Francie, chtějí prosadit, aby se z ECB stal takzvaný věřitel poslední instance. V takovém případě by ECB mohla prakticky bez omezení nakupovat státní dluhopisy členských zemí eurozóny. Tím by možná pomohla vyřešit nynější dluhovou krizi, vytvořila by ale také podmínky pro růst inflace. Merkelová zopakovala, že společné dluhopisy za celou eurozónu by nedonutily zadlužené členské státy, aby zlepšily svou fiskální disciplinu. Společné dluhopisy by jim totiž zlevnily úvěry, naopak fiskálně zodpovědné země jako je Německo, by platily víc.


Váš názor
  • rozpor
    24.11.2011 19:33

    konglomerátu zvaného EU se rýsuje stále zřetelneji - antagonistický rozpor. dluhové problémy se vždy v historii vyřešily inflací, k tomuto směřuje vydání eurodluhopisů a posílení role ECB, která by si - v souladu s výrokem bena bernankeho, když nastupoval po alanovi /VLÁDA MÁ K DISPOZICI JEDINEČNÝ NÁSTROJ, TOTIŽ TISKAŘSKÝ LIS, KTERÝ UMOŽNÍ NATISKNOUT TOLIK DOLARŮ, KOLIK JICH BUDE POTŘEBA , A TO S MINIMÁLNÍMI NÁKLADY/ k jejich nákupu vytiskla eura. to ovšem silně vadí německu - a zcela oprávněně. takže? ....tento stav nemá řešení a ke slovu by se měly dostat základní ekonomické zákony, činností bruselu odsunuté do pozadí, ale stále číhající a vědící, že nakonec budou mít pravdu...a bude podle nich...
    keris
  •  
    24.11.2011 16:27

    Jaxe tyhle šašci sejdou, trhy upalujou na jih.
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.