Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Česká ekonomika příští rok zpomalí na 1,6 %. Eurozóna je v

OECD: Česká ekonomika příští rok zpomalí na 1,6 %. Eurozóna je v "mírné recesi", podrazí tempo exportu a může vyvolat změkčení politiky ČNB

28.11.2011 11:27, aktualizováno: 28.11. 12:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tuzemská ekonomika po letošním růstu o 2,1 procenta příští rok zvolní na 1,6 procenta. Uvedla to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v novém výhledu. Zatímco v tuzemské ekonomice nevidí výraznější nerovnováhy, vývoj v eurozóně by dle OECD mohl Českou národní banku dotlačit k dalšímu změkčení měnové politiky. V květnu OECD předpovídala pro ČR letošní růst o 2,4 procenta a příští rok zrychlení růstu na 3,5 procenta. V roce 2013 by měla tuzemská ekonomika podle OECD stoupnout o tři procenta.

Vývoj v eurozóně se má viditelně podepsat na výkonu tuzemského exportu. Po letošním 9,2 % tempu má příští rok vývoj zvolnit na 3,9 %, dovoz pak zpomalit ze 7 % na 3,7 %. Celková domácí poptávka má po letošní stagnaci vykázat 1,3 % růst, z toho soukromá spotřeba po letošním záporném tempu v rozsahu -0,1 % růst o 0,6 %. Na podobné úrovni jako letos - 3,0 % po 2,9 % - mají zůstat hrubé investice. Po letošním poklesu o 1,3 % mají příští rok o 0,9 % vzrůst vládní výdaje.

"Vliv vnějšího vývoje na českou ekonomiku je seřazen jednoznačně na straně rizik. Pokud se ta v podobě horšího vývoje české ekonomiky naplní, měnová politika může být dále uvolněna," uvedla ve zprávě OECD. Guvernér ČNB Miroslav Singer nedávno uvedl, že nejbližší pohyb úrokových sazeb ze strany ČNB může nastat oběma směry.

Zatímco v květnové prognóze OECD ještě počítala s tím, že ekonomika eurozóny v příštím roce vzroste o celá dvě procenta, dnes již pro rok 2012 čeká zpomalení z letošních 1,6 procenta až na 0,2 procenta. Ekonomika eurozóny podle OECD je již v mírné recesi, jelikož zotavení světové ekonomiky došel dech. Skepse ohledně schopnosti evropských politiků ukončit krizi roste a je vidět ztráta důvěry v EMU, uvedl dnes hlavní ekonom organizace Pier Carlo Padoan. Evropská krize je podle něho "klíčovým rizikem" pro celou světovou ekonomiku.

OECD vyzvala globálně centrální banky, aby se vzhledem k výhledu vývoje ekonomiky připravily na další uvolňování měnové politiky. Organizace oznámila, že vzhledem k ohrožení ekonomického růstu, by měly ty země, které v minulosti přistoupily ke zpřísnění měnové politiky, ji opět začít uvolňovat. Centrální banky by si navíc pro případ ekonomických šoků měly připravit i "krizové plány", včetně nekonvenčních a nevyzkoušených řešení. Co se týká eurozóny, měla by Evropská centrální banka (ECB) ještě více stlačit úrokové sazby a snížit současnou hlavní úrokovou sazbu z úrovně 1,25 procenta. Na tuto úroveň přitom ECB úroky snížila jen nedávno, krátce po nástupu nového šéfa Maria Draghiho. "Slabé výhledy vývoje ekonomiky eurozóny a oslabující inflace jsou silnými argumenty pro rychlé další snížení úrokových sazeb," uvedla OECD ve své zprávě.

Evropská centrální banka by také měla zajistit dostatečné množství finanční likvidity, aby se snížily sazby na mezibankovním trhu na přibližně 0,35 procenta, což byla úroveň krátce po kolapsu americké banky Lehman Brother v září 2008.

Odhad letošního růstu hrubého domácího produktu hlavních světových ekonomik OECD snížila na 3,8 procenta, zatímco ve své květnové prognóze ještě počítala s růstem 4,2 procenta. Odhad na příští rok pak OECD snížila na 3,4 z dosavadních 4,6 procenta. V recesi by se mohla ocitnout rovněž americká ekonomika, které hrozí vedle dluhové krize v eurozóně i nejasný postoj ke snižování zadlužení. Američtí politici už několik měsíců hledají shodu ve výdajových škrtech, které umožní snížit během deseti let výdaje o 1,2 bilionu dolarů. Zpomalení hospodářského růstu se dle OECD nevyhne ani Čína.

Česká republika je podle tajemníka OECD Gurríi stabilní a úspěšnou ekonomikou s dobrým reformním programem. "Je zde zdravý finanční sektor. ČR získala lepší hodnocení od ratingových agentur, zatímco jiným zemím byl rating snížen. Jdete nahoru a jdete správnou cestou. Trhy i lidé si toho všímají," uvedl nedávno, ještě před publikováním finální zprávy. Česká koruna z ranních úrovní v dosahu 26 CZK/EUR posiluje na aktuálních 25,75 CZK/EUR, když maximum dne vytyčila na hladině 25,680 koruny k euru.

ČNB v nové prognóze zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta. Pro letošní rok centrální banka zhoršila odhad růstu na dvě procenta. Podle ministerstva financí by česká ekonomika měla v roce 2012 stoupnout o procento. Letos ekonomika podle nových odhadů ministerstva stoupne o 2,1 procenta. Podle Evropské komise letos ekomika ČR vzroste o 1,8 procenta. Příští rok Brusel očekává růst českého HDP jen o 0,7 procenta.

(Zdroj: OECD, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data