Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zátěžové testy ČNB: Stabilita bankovního sektoru trvá, v nejhorším scénáři by bankám chybělo 13,6 mld. Kč

Zátěžové testy ČNB: Stabilita bankovního sektoru trvá, v nejhorším scénáři by bankám chybělo 13,6 mld. Kč

29.11.2011 10:38, aktualizováno: 29.11. 11:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zátěžové testy bankovního sektoru v ČR potvrdily dostatečnou stabilitu bankovního sektoru vůči případným negativním šokům. Kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala nad osmiprocentním regulatorním minimem i pro výrazně zátěžový scénář testů, které provedla Česká národní banka na datech ke konci třetího kvartálu. Nejhorší scénář kombinuje negativní vývoj domácí i zahraniční ekonomiky a obnovenou nejistotu na finančních trzích vyvolanou eskalací fiskální krize zadlužených zemí eurozóny. Pro některé české banky by znamenal nutnost navýšit kapitál celkem o 13,6 miliardy korun, což ČNB nepovažuje za významnou hodnotu, která by mohla ohrozit stabilitu sektoru.

Přes poměrně vysoké úvěrové i tržní ztráty a oslabené provozní zisky zůstává bankovní sektor jako celek stabilní v obou scénářích. "Jeho agregovaná kapitálová přiměřenost se pohybuje nejen nad regulatorním minimem osm procent, ale neklesá ani pod 11 procent," uvedla ČNB. Podle centrálních bankéřů to představuje dobrý základ pro udržení dostatečné odolnosti vůči ztrátám, které potenciálně nastanou i za dvouletým horizontem testu. Základem stability bankovního sektoru je i nadále jeho vysoká kapitálová přiměřenost, ke konci září činila 15,7 procenta.

"Výsledky stress testů především znamenají, že české banky jsou nadále schopny úvěrovat českou ekonomiku. To v některých jiných zemích není zcela samozřejmé a dává to českému hospodářství významnou komparativní výhodu v době pokračují dluhové krize," uvedl náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Zároveň stabilita bankovního sektoru přispívá k důvěryhodnosti a udržitelnosti fiskální politiky české vlády, dodal.

Základní scénář odpovídá listopadové makroekonomické prognóze ČNB zveřejněné ve zprávě o inflaci. Předpokládá výraznější zpomalení ekonomiky počátkem příštího roku, které bude ve druhé polovině roku 2012 vystřídáno opětovným oživením. Celková inflace se v průběhu roku 2012 přiblíží ke 3 % z důvodu zvýšení DPH, měnový kurz bude od počátku následujícího roku posilovat a krátkodobé úrokové sazby mírně klesnou a zůstanou stabilní do přelomu let 2012 a 2013, kdy začnou opět pozvolna růst.

Zátěžový scénář ("Double Dip" - tzv. recese s dvojitým dnem) je založen na výrazně nepříznivém ekonomickém vývoji v Evropské unii. Prudký pokles ekonomické aktivity hlavních obchodních partnerů ČR a zpřísněná fiskální konsolidace by se projevily citelným snížením ekonomické aktivity a růstem nezaměstnanosti i v ČR. „Zvýšená nejistota ohledně dalšího vývoje domácí ekonomiky by se odrazila ve ztrátě důvěry investorů a růstem jejich rizikové averze. To by se projevilo značným znehodnocením měnového kurzu,“ doplňuje obrázek negativního scénáře ČNB.

Předpoklady alternativních scénářů

předpoklady

Zatímco základní scénář předpokládá mírný pokles tvorby provozního zisku meziročně vždy zhruba o pět procent z důvodu rostoucí konkurence na trhu depozit, v zátěžovém scénáři se uvažuje s razantním snížením provozních zisků. Ty by poklesly oproti očekávaným hodnotám letošního roku o 20 až 35 procent. Při současném zvýšení rizikových nákladů bank by se tak řada bank v případě zátěžového scénáře dostala do situace celkové ztráty z hospodaření, což by snížilo výši jejich regulatorního kapitálu.

Za účelem dorovnání kapitálové přiměřenosti všech bank se sídlem v ČR, tedy bez poboček zahraničních bank, do regulatorního minima osm procent by banky ke konci testovaného období musely navýšit regulatorní kapitál o 13,6 miliardy korun. Centrální banka uvedla, že z hlediska velikosti bankovního sektoru nejde o významnou hodnotu, která by mohla ohrozit jeho stabilitu.

kapitál.jpg 

Dominantním rizikem v českém bankovním sektoru je úvěrové riziko, které lze kvantifikovat vývojem podílu úvěrů v selhání na úvěrech celkem. Tento podíl v sektoru nefinančních podniků v Základním scénáři na dvouletém horizontu mírně roste a dosahuje hodnot 8,9 procenta, ale ve scénáři recese s dvojitým dnem roste nad 13 procent.

špatné úvěry.jpg

(Zdroj: ČNB, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.