Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Za krizi může zbabělost a populismus politiků, uklidnění trhů od nich nečekám

Kalousek: Za krizi může zbabělost a populismus politiků, uklidnění trhů od nich nečekám

29.11.2011 11:11, aktualizováno: 29.11. 12:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Za současnou dluhovou krizi může zbabělé, nezodpovědné a populistické chování politiků, nikoliv trhy, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že doba žití na dluh definitivně skončila a od reprezentace eurozóny neočekává razantní opatření, která by dokázala uklidnit trhy. Pro příští rok v tuzemské ekonomice připouští recesi, růst v řádu několika desetin procenta vidí jako optimistický scénář.

Podle Miroslava Kalouska nyní čelíme pádu mýtu o tom, že jsou vlády zodpovědné za trvalý růst životní úrovně. Finanční disciplína států se trvale zhoršuje s tím, jak vlády neodpovědně podléhaly tlaku voličů a financovaly stát z deficitů. „Nyní vidíme, že státní dluhopisy přestaly být nejbezpečnější investicí,“ řekl Kalousek.

Česká vláda podle Kalouska v současnosti nemá velký manévrovací prostor, domnívá se ministr financí. Cesta podle něj vede přes zvyšování efektivity a snižování nákladů státu. „Vláda může nést odpovědnost za skutečně hendikepované občany, ale těch nemůže být polovina národa,“ sdělil Kalousek.

Současně připomněl, že samotné politické reprezentace mají omezené možnosti. „Nejsem velkým optimistou. Nepředpokládám, že by evropský politický establishment dokázal provést opatření, která by zastavila krizi. Jedná se totiž o krizi důvěry,“ uvedl Kalousek. V rámci výhledu pro tuzemskou ekonomiku Kalousek připustil, že může dojít na recesi. „Růst v řádu desetin procenta je ten optimistický scénář, k recesi může dojít,“ uvedl Kalousek pro dnešní HN. Již dříve přitom připustil, že situace se může dále zhoršit. Podle ministra MF pracuje na třech scénářích (vývoje ekonomiky), z nichž chce do konce roku vybrat jeden. Připouští tak novelu zákona o státním rozpočtu na příští rok, protože jeho příjmy jsou samozřejmě podloženy očekáváním růstu tuzemské ekonomiky.

Kalousek neočekává, že na dnešním setkání ministrů financí eurozóny dojde k přijetí razantních protikrizových opatření, která by uklidnila finanční trhy. Schůzka bude projednávat, jak posílit "palebnou sílu" záchranného fondu eurozóny EFSF. Ta by měla podle dřívějších dohod stoupnout na zhruba bilion eur, jenže zatím je třeba doladit to, jak to provést. Situaci komplikují obavy, že původně slíbené navýšení je poměrně ambiciózní a že by síla fondu mohla být zvýšena o něco méně. To včera jasně připustil šéf fondu Regling, když směrem k německým zákonodárcům pronesl, že posílení EFSF prostřednictvím pákového efektu 4 až 5násobně již není kvůli podmínkám na trhu možné. Poslanec a parlamentní mluvčí kancléřky Merkelové pro rozpočtové otázky Norbert Barthle řekl před jednáním výboru novinářům, že výše pákového efektu bude ponechána na rozhodnutí analytiků trhu. „Když ale tyto nástroje přijdou na trh, jistě nedosáhnou původně očekávaného faktoru 5. Pákový faktor by mohl být 3 až 4násobný, pokud se dostaneme na úroveň zajištění 20 až 30 procent," citovala jeho slova agentura Reuters.

Ministři se také budou zabývat tím, zda uvolnit či neuvolnit další miliardy eur v půjčkách pro Řecko. Jde o osm miliard od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Jenže uvolnění této sumy partneři Řecka podmiňují písemnými závazky od tamních politických sil, že budou pokračovat v úsporách a reformách, ať už bude u moci kdokoli z nich. Volby se v Řecku konají v úvodu příštího roku.

Pesimisus vůči jednání politiků s Miroslavem Kalouskem sdílí i Miloš Zeman, který na XI. Fóru Zlaté koruny to řekl, že  čeští politici žijí pouze od jedněch parlamentních voleb k druhým, a dokud nás nezasáhne druhá, daleko tvrdší vlna ekonomické krize, není naděje na řešení.

„Za krizi částečně mohou daňoví neplatiči, jak jsme mohli vidět na případu Řecka. Velkou vinu ale nesou politici, kteří nebyli schopní přijmout zákon o prokazování příjmů,“ uvedl Zeman. Z toho, že tento zákon neexistuje, obvinil svou bývalou stranu ČSSD, která podle něj normu ve Sněmovně zablokovala, aby bývalý předseda sociální demokracie Stanislav Gross nemusel dokazovat původ svých příjmů.

„Politici i v dobách ekonomické prosperity zvyšovali deficity státních rozpočtů,“ upozornil Zeman. „Jejich vina ale spočívá také v tom, že nezvyšují objem investic. Tím podle něj vzniká fascinace růstem HDP, aniž by to přinášelo skutečný růstový efekt.

„Politici musí dělat všechno proto, aby si znepřátelili společnost, musí se naučit sahat k nepopulárním opatřením. Neobracet se ke třiceti procentům pitomců, kteří se nechávají nachytat na třinácté platy a plenky bez daně, ale k sedmdesáti procentům, která mají zájem o slušný život a myslí do budoucnosti,“ dodal Zeman a vyzval k tomu, aby daňová progresivita více zasáhla především ty, kteří podle něj mnohdy pochybně zbohatli. Obyčejní daňoví poplatníci by měli odvádět méně.

(Zdroj: čtk, mediafax, HN)


Váš názor
  •  
    05.12.2011 21:53

    Za současnou situaci si můžeme všichni. Nejen politici, ale kdokoliv další kdo si přijde do práce, popije kávičku, povypráví s ostatními co a jak, je nešetrný k hodnotám firmy, státu a jenom na vše nadává. I na počasí. Pro takovéto lidi je těžké něco dělat. Každý by měl začít poctivě u sebe. Nemohou za vše jen politici. Můžeme si za to všichni včetně politiků. Je to národní mentalita.Bohužel. :-(
    Pavel Čech
  •  
    05.12.2011 0:02

    Tomuto odstavci snad nejde ani uvěřit... Vybráno: Podle Miroslava Kalouska nyní čelíme pádu mýtu o tom, že jsou vlády zodpovědné za trvalý růst životní úrovně a za co jsoutedy zodpovědny?nesestavují snad rozpočty?a kdo je tedy zodpovědný? a dál Finanční disciplína států se trvale zhoršuje s tím, jak vlády neodpovědně podléhaly tlaku voličů a financovaly stát z deficitů ...tak tytyty jeden voliči nezodpovědný...tlačíš na vládu,a ta chudinka neseká deficit.... a cituji „Nyní vidíme, že státní dluhopisy přestaly být nejbezpečnější investicí,“ řekl Kalousek. ...po rozprodání za 20mld dluhopisů...v čr
    simi
  • Milan Zelený
    29.11.2011 20:30

    právě na čt24 v Hyde parku. Blekotání o poučkách pro ekonomické analfabety nějakého opruzujícího Kalouska se nedají s erudicí a úvahami pana profesora vůbec srovnávat. To je PAN PROFESOR !! A ne ten kašpar na H... a na MF... a celá ta tlupa ve vedení státu, senátu a PS.
    Jesse
  • vraťme téma Kalousek
    29.11.2011 20:19

    Je to křivák !! Katolík a bývalý komunista v jedné osobě nemůže být nic jiného. Práci ministra vykoná kdejaký vládní úředník, takže i kdyby ministr nedělal nic než jen tupě žvanil, tak se stát nezastaví. Kdo si pamatuje na jeho excesy, ten ví o čem mluvím. I s komunisty chtěl být jednou ve vládě... jen aby mohl pokračovat se svými intrikami.
    Jesse
  • AKOBY ŠTĚPÁN "89?!
    29.11.2011 19:26

    Naši chlapci v SSM&KSČ to v novembri "89 "obhajovali" "ĽAVOU ZADNOU" a tak to v koncovke aj dopadlo...Systémové zlyhanie a nielen vinou KREMĽA, ale aj našimi a po roku "85-výlučne našimi ČESKOSLOVENSKÝMI CHYBAMI s chybami pracujúcich a všetkých. A namiesto sebareflexie od Predsedníctva ÚV KSČ, ale aj ostatných ZLOŽIEK NF, včítane "triednych nepriateľov komunizmu" do konca roku 1989 - sa euforicky vyvolala celoštátna OF&VPN-mexická vlna a už sa to "VLNILO" ,že odborníći na východný blok z USA a Slobodnej Rurópy i Anglicka .. sa nestačili diviť RVHPnihilizmu bez diktátu Moskvy...a "JUDÁŠPARTAJ ÚV KSČ A FZ ČSSR" hodilicez palubu trištvrte milona držiteľov preukazov KSČ&KSS a ich rodinných príslušníkov a PYRHOVO VÍŤAZSTVO nad "komunizmom "89 bol na svete?! A ŠVEKOVSKOCÚRKOVSKY - komunizmus v ČSSR padol a "komunisti" na čele s ČALFOM & COMP v Prahe a Bratislave zostali....a s nimi aj "trochu GÁLLOVHO bolševizmu" A tak fraška 1948-1989 skončila "prvým eurodejstvom" a "DRUHÉ začalo hneď po ZVOLENÍ VACLAVA V. za prezidentodizidenta ČSSR?! ČO sa tým začalo a "pretransformovalo až do podoby jesene 2011 -to už v tejto chvíli ČAKÁ na nového ŠVEJKA "89...A "kalouskovia & zemanovia 2011" - to sú len "euroodvary kvázimetodiky" povedať niečo občanom, ale použiteľnosž takýchto breptov je možná /aj to nie všade/ na besedách zo stredoškolákmi - aj to z rizikom , že sa prednášatelia stanú predmetom týnedžerských KLAUSOSKEPTIKOV, lebo to sa terazky NOSÍ. Akoby to bolo "eurozaklínadlo" na SYSTÉMOVÝ ekonomický kolaps, ktorý je viacnásobne katastrofálnejší ako ideologický kolaps komunizmu "89. Ale to takí experti ako Kalousek a celá ČSLplejáda hejštátnikov SSM a následníckych "DRESOV v CZ & SR nevedeli a nevedia ani pomenovať v novembri 2011. ČO viac dodať, ako ,:bohužiaľ, je to tak?! Janiga 29.11.2011
  • AMR
    29.11.2011 16:59

    prý má nový slogan: Occupy us please (akcie padá o víc než 85%)
    Kalka.
  • Není teď důležitější,
    29.11.2011 15:08

    že AMR bankrotuje?
    Kalka.
    • Re: Není teď důležitější,
      29.11.2011 15:14

      Nevšimla jsem si, že to zelená parta už má...
      Kalka.
  • Reakce na pana Kalouska
    29.11.2011 15:07

    Za současnou situaci si můžeme všichni. Nejen politici, ale kdokoliv další kdo si přijde do práce, popije kávičku, povypráví s ostatními co a jak, je nešetrný k hodnotám firmy, státu a jenom na vše nadává. I na počasí. Pro takovéto lidi je těžké něco dělat. Každý by měl začít poctivě u sebe. Nemohou za vše jen politici. Můžeme si za to všichni včetně politiků. Je to národní mentalita.Bohužel. :-(
    • Pavel Čech
      29.11.2011 15:55

      Souhlas,zrovna jsem reagoval stejně níže ve vláknu.
      Velkamedvědice
      • Re: Pavel Čech
        29.11.2011 18:22

        Marxisto :-)) Spekulanty taky hážeš do jednoho pytle s línou úřednickou havětí ? :-)) To mám vyhodit compl z okna a jít zametat ulice, aby naše socialistická zahrádka vzkvétala? Jak si to představuješ to "všichni si musíme vyhrnout rukávy?:-)))
        Jesse
        • re Pavel Čech
          29.11.2011 19:33

          Jesse,Tobě přeskočilo?
          Velkamedvědice
          • nepřeskočilo grizlíku :-)
            29.11.2011 20:16

            Souhlasíš s Pavlem Čechem, který píše: "Za současnou situaci si můžeme všichni"... Takže se tě ptám: mají si udělat pořádek u sebe i ti pracovití, slušní a vzdělaní lidé, kteří nekradou, nepodvádí, chovají se demokraticky, jsou uznalí a pod...? Odpověz. Pak ti řeknu, jestli mi přeskočilo nebo ne :-)))
            Jesse
            • Re: nepřeskočilo grizlíku :-)
              29.11.2011 20:19

              A kde žijí tihle homodruláci?
              Velkamedvědice
              •  
                29.11.2011 20:22

                Proto jsem se ptal na mě. Já nekradu, nepodvádím, starám se o sebe seč mohu a nemluvím sprostě... Dokonce se už neperu, přestal jsem kouřit a piji střídmě :-))) Já si u sebe pořádek dělat nemusím :-)))
                Jesse
  •  
    29.11.2011 13:36

    Podnikatelé, ředitelé společností, živnostníci a další odpovědní za zdraví svého podnikání nesou hmatatelné následky za své rozhodování, ale i za rozhodnutí politiků. Politik se může ze všeho pouze vyžvanit, objevit to, co je lidem dávno zřejmé. Všehoschopný politik z toho prů...u , jehož byl sám účasten ještě dokáže vytřískat potřebné body. Ani nevím, jak bych se sám ze současné krize, bez toho našeho vševěda mimisterského, vyhrabal.
    mgp
    • velmi pikantní je
      29.11.2011 14:15

      úzkostlivá starost o finance např. VZP, jakožto spadá pod MF i MZ. Kalousek zde veřejné finance dozoruje takovým způsobem, že pod jeho dohledem vesele soudruzi sponzorují atlety roku, slavíky, hokejisty, fotbalisty a pod... Sponzorské aktivity instituce, kam si pojištěnci ukládají peníze se víc než na platy zdravotníků přelévají do kapes národním umělcům. Viz poslední ukázka zločinu: za 4 minuty kvákání Karla Gotta playbackem vyplatila VZP našemu slavíkovi 300.000,- A to vše pod dohledem Kalouska, který nám to kdykoliv vysvětlí :-((( Jdu blejt.
      Jesse
      • Re: velmi pikantní je
        29.11.2011 14:36

        Ke změně povede pouze to, že dobře vychováme naše děti. Na zdi ve škole nebude pověšen obraz politika, ale moudré osobnosti atd. Protesty a změny uskutečněné u voleb jsou vždy jen nepatrným, ale také nutným posunem. Jenom si nejsem jistý kam se vlastně posouváme...
        mgp
        • LS
          29.11.2011 15:03

          Přesně. Je to jo výchově a prostředí,v kterém jedinec vyrůstal..
          Velkamedvědice
          • Re: VM
            29.11.2011 16:05

            Minulý týden porodila 17 ti letá feťačka v nedaleké nemocnici 3 dítě. Podepsat se neuměla a dle sdělení se narodila v měsíci, když padá lupení. Za 14 let bude mít vnoučata. Tyhle myši se rodí aritmetickou řadou a jednou tady budou chytří lidé v kritické menšině.Na řešení následných problémů už bude výchova, prostředí i demokracie krátká.
            Jaco
  •  
    29.11.2011 13:14

    Zeman spolu s Klausem rozpoutal neskutečnou vlnu korupčního jednání, protože Opoziční smlouva byl ve skutečnosti pakt o neútočení a k zahlazování všech podvodů privatizace. Kalousek je v této době pokračovatelem a nositelem korupční ideologie a z ministerstva financí vytvořil hlavu korupční chobotnice. Svoji stébackou vyšetřovací skupinu zapujuje pouze v případech kdy potřebuje zlikvidovat politického protivníka. Ostatní korupční případy naopak kryje. Příkladem je např. 12 mld Kč ve Švýcarsku.
    juniper
    • Opoziční smlouva
      29.11.2011 15:00

      je největší ČR tunel. Je to jákási oficiální legalizace nekalého byznysu v politice!!!
      Velkamedvědice
      • Re: Opoziční smlouva
        29.11.2011 15:21

        Jj, že je to dávno, co vznikla. A paměť je krátká. Zato propaganda má dlouhé ruce - hlavně na dlouhé vedení ;-)
        Kalka.
        • K
          29.11.2011 15:25

          Mluvím o počátku,současný stav je už jen následek kořenů ,vzniklé kooperací politiků a požehnáním z místa nejvyššího,viz. špinavé peníze neexistují..
          Velkamedvědice
          • Re: K
            29.11.2011 15:31

            Výjimečně se musím Klauna zastat. Neříkal, že neexistují špinavé prachy. Řekl, cituji přesně: ..."neznám metodu, jak od sebe odlišit špinavé a čisté peníze"... Mluvil o metodě !! Jak jistě víš, ani ty to nevíš :-))
            Jesse
            • Rere: K
              29.11.2011 15:41

              Dával těch interview víc!!! A skutečně to řek', ne že metoda... To, co se doneslo k tobě, je fikaný image. Pak že jsou imagemakers k ničemu - jó historie, to je pole pro kreativitu ;-)
              Kalka.
    • konečně
      29.11.2011 13:18

      někdo, kdo se tady dnes trefil do černého.!!!
      Jesse
  •  
    29.11.2011 13:02

    Je tu někdo, kdo si myslí, že Tlustý nebo Sobotka byli lepší ministři financí? Ministr může být jen někdo z toho hnoje napříč politickými stranami. Takže jako realista jsem s Kalouskem celkem spokojen.
    ..
    • D
      29.11.2011 13:06

      Tak já tedy myslím, že Sobotka byl lepší finmin než Kalousek (ještě si ho pamatuju, ne jen současnou modrou propagandu ;-))
      Kalka.
      • Re: D
        29.11.2011 14:51

        Sobotka byl ministrem v době obrovkého boomu české ekonomiky a přesto měl historicky jeden z nejvyšších deficitů. Taky "výhodně" zprivatizoval OKD. Ale chápu, že pro sympatizanty levice může být taková figura atraktivnější než Kalousek. Co nechápu je, jak může někdo aktivní s nadprůměrným IQ být sympatizantem levice.
        ..
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m