Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draft EU: Ztráty bank místo daňových poplatníků ponesou dlouhodobí investoři, včetně nucené směny dluhu na akcie

Draft EU: Ztráty bank místo daňových poplatníků ponesou dlouhodobí investoři, včetně nucené směny dluhu na akcie

01.12.2011 14:59, aktualizováno: 1.12. 15:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská unie hodlá přijít s plánem, jak vyřešit ozdravění padlých bank bez toho, aby do nich v budoucnu plynuly prostředky daňových poplatníků. Podle návrhu, který má za úkol připravit eurokomisař pro měnové zálěžitosti Olli Rehn, by první na ráně, kdo ponese ztráty z problémových bank, byli investoři do dlouhodobého dluhu bank. Až jako poslední instance by regulátor mohl rozhodnout také o pokrácení věřitelů krátkodobého dluhu či dokonce u derivátů a to jen v případě, že by odpis dlouhodobého dluhu nestačil k navrácení banky na dostatečné kapitálové úrovně. Počítá s tím návrh, jehož kontury prozradily zdroje z jeho příprav.

Z těchto návrhů, které mají do budoucna donutit investory nést ztráty z případného bankrotu či jen vážných potíží bank, má být ale vyloučen dluh emitovaný před rokem 2013. To má nyní ochránit bankovní dluh od okamžitého růstu nákladů financování (úroků). Navrhovaná evropská legislativa bude vyžadovat schválení národních vlád a Evropského parlamentu.

Odpis dluhu má být možné aplikovat u bank, kterým hrozí již v blízké budoucnosti propad pod minimální stanovené kapitálové úrovně a bez tohoto poklesu neschopnost dostát závazkům vůči věřitelům. Regulátoři mají dostat pravomoc nuceně rozhodnout o směně bankovního dluhu za běžné akcie. Mají také moci nařídit bankám odprodej části nevýdělečného byznysu.

Evropští lídři minulý měsíc odsouhlasili bankám dočasné garance za jimi vydávaný dluh jako součást plánu, jak navrátit důvěru finančnímu sektoru. Včera pak ministři financí rozhodli o koordinaci tohoto programu v jednotlivých zemích, aby nedošlo k jeho roztříštění.

Evropská komise dnes prodloužila a rozšířila krizová pravidla upravující státní podporu bankám. "Mým záměrem bylo ukončit krizi režimu ... tento měsíc. Od posledního léta jsem byl nucen změnit svůj názor vzhledem k většímu napětí na trzích státních dluhopisů a přenosu tohoto napětí na mezibankovní trhy a na podmínky pro financování bank," uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Zvláštní pravidla pro státní podporu Evropská komise přijala během roku 2008 v reakci na finanční krizi a s tím spojené potíže bank, kterým musely pomoci vlády jejich zemí. Cílem je zabránit případným narušením pravidel hospodářské soutěže. "Zhoršení napětí na trzích se státními dluhopisy banky v Evropské unii dostalo pod obnovený tlak, což je důvodem prodloužení krizových pravidel," dodal Almunia.

Nová direktiva, která bude platit od 1. ledna, ulehčí vládám poskytnutí pomoci bankám v potížích, pokud by se země EU potýkaly s problémy zamrznutí úvěrového trhu, ztráty kapitálu a dluhové krize. "Poplatky, které budou banky platit za garance za své závazky, budou po úpravách reflektovat především vnitřní riziko banky před rizikem země nebo tržních podmínek," uvedla EK. Průměrná cena za garanci se bude pohybovat kolem jednoho procenta, přičemž minimální poplatek bude 0,4 procenta. Tyto podmínky budou použitelné pro dluhopisy se splatností jednoho roku až pěti let nebo pro sedmileté konvertibilní dluhopisy.

Evropská komise dále uvedla, že očekává, že náklady na garance klesnou díky této nové cenové politice o 0,2 procenta. EK dále očekává, že banky budou více využívat akcie než peníze při placení státu za jeho podporu. Almunia dodal, že by preferoval systém, kde by se státy dělily o garance poskytnuté bankám. Ale skupina ministrů financí EU, tzv. Ecofin, ve středu rozhodla, že nechá na jednotlivých členských státech, zda budou chtít zajistit jejich banky samostatně, přestože by tento zásah poskytl jen mírnou důvěru v upadající finanční systém v zemi, která je příliš slabá na to, aby tomuto finančnímu systému mohla pomoci.

Vlády EU podle údajů EK poskytly už 1,6 biliónu eur finančnímu sektoru prostřednictvím garancí, rekapitalizací a výkupů špatných aktiv a přes opatření dodávající finančnímu systému likviditu od října 2008 do prosince loňského roku.

(Zdroj: Bloomberg, AP, mediafax)


Váš názor
  • "euroživot" je samé prekvapenie...
    01.12.2011 16:43

    OD ROKU NULA "hypokrízy" čítam poprvýkrát vôbec niečo o EURODAŇOVÝCH poplatníkoch -ak sa tým myslí mlčiaca a platiaca EUROväčšina /až na neškodné štrajkovanie/ KTO zapríčinil euroglobálnu krízu?! KTO na nej najviac vyprofitoval?! Kto na tento krízokumulovaný podfuk najviac dopláca?! ČO BY celá enkláva EURORAJA 2011 robila, keby sa eurosektor radových daňových poplatníkov správal len za roky 2004-2011 ako euro i globlbankový sektor?! Kto by od OSN & KONGRESU USA ochraňoval či usa či eurodaňových poplatníkov, keby sme VEDOME & VEREJNE okrádali naše štátne i súkromné banky ,štátne rozpočty a BEZTRESTNE?! A ešte by sme do "našej hry" montovali "odputavacie euro i osnakcie vo svete?! JE TO NONSENS 2011 - ale bohužiaľ REALITA v nadobčianskom eurosektore!!!!! ČO a KTO a AKO chce dať akékoľvek GARANCIE na roky 2011-2031, že súčasní eurodaňoví poplatníci a ich deti či potomkovia búdú "ochránení" nejakým EURODRISTOM 2011?! ŠVEJKOVINA, ale nie na zasmiatie -vážení "eurozaklínači hadov 2011-2021" Takto sa VOALI "experti KSČ & RVHP" do roku 1985, ktorí vedeli že nevedeli a presne tak ako iní "tiežexperti 2011" -"prašťakouhoď"?! Janiga 1.12.2011
    turcan
Aktuální komentáře
16.04.2024
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m