Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's snížila výhled pro český bankovní sektor na negativní, obává se dopadu krize na kvalitu aktiv a ziskovost i mateřských bank

Moody's snížila výhled pro český bankovní sektor na negativní, obává se dopadu krize na kvalitu aktiv a ziskovost i mateřských bank

02.12.2011 8:08, aktualizováno: 2.12. 9:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's snížila výhled pro český bankovní sektor ze "stabilního" na "negativní". Krok zdůvodnila ekonomickým útlumem v Evropě, který může vést k dalšímu snížení kvality aktiv bank a negativně promluvit do jejich ziskovosti.  Riziko pro české banky vidí také u vlastníků, které má většina velkých tuzemských bank v zemích eurozóny a jsou více zasaženi dluhovou krizí.

"Změna výhledu odráží v prvé řadě náš názor, že provozní prostředí bank se kvůli všeobecnému ekonomickému útlumu v EU zhorší," uvedla agentura. Potvrdila ale, že mají české banky tlusté kapitálové polštáře a stabilní základnu vkladů.

„I když obavy agentury Moody´s ohledně budoucího vývoje českého bankovního systému považujeme za oprávněné, jedná se o pokračování všeobecného trendu snižování ratingů kvůli zhoršujícímu se makroekonomickému výhledu. Moody´s nedávno snížila i výhled polského bankovního sektoru na stupeň „negativní“, a to z podobných důvodů jako v ČR, tedy kvůli očekávanému zhoršení provozních podmínek během následujících 12-18 měsíců. Očekáváme, že zpráva bude mít na dnešní obchodování negativní dopad,“ píše ve zprávě pro investory Marta Czajkowska, analytička KBC Securities.

Růst české ekonomiky podle Moody's letos zpomalí na 1,9 procenta a příští rok na 0,6 procenta. To povede k dalšímu zhoršování úvěrové kvality poté, co podíl nesplácených úvěrů vzrostl do konce června na zhruba šest procent z necelých tří procent na konci roku 2007.

Poslední zátěžové testy bankovního sektoru v Česku, které tento týden zveřejnila Česká národní banka, ukázaly jeho dostatečnou stabilitu vůči případným negativním šokům. Kapitálová vybavenost celého odvětví je lepší než v řadě zemí Evropské unie a české banky by vydržely i výrazně zátěžový scénář.

Mluvčí ČNB Marek Petruš upozornil, že kapitálová vybavenost celého odvětví by zůstala nad osmiprocentním regulatorním minimem i pro výrazně zátěžový scénář, který kombinuje negativní vývoj domácí i zahraniční ekonomiky a obnovenou nejistotu na finančních trzích vyvolanou eskalací fiskální krize zadlužených zemí eurozóny.

Moody's ale upozornila na rizika plynoucí z toho, že většina českých bank má vlastníky ze zemí eurozóny. "Kapitalizace českých bank se sice v minulých letech díky zadržování zisků zvyšovala, systém je však z většiny v zahraničním vlastnictví, což může v současném nejistém ekonomickém prostředí vyvolávat rizika," uvedla agentura. České banky podle ní mohou čelit tlakům na to, aby dodávaly svým západoevropským mateřským institucím potřebný kapitál.

"ČNB bedlivě hlídá celkové zdraví bankovního sektoru i tok peněz od českých dcer k jejich zahraničním mateřským bankám. Průměrná angažovanost českých bank vůči zahraničním mateřským bankovním skupinám se dlouhodobě pohybuje hluboko pod stanoveným 25procentním limitem," uvádí opakovaně centrální banky a i nyní zopakoval Petruš. Dodal, že vývoj této angažovanosti je dlouhodobě pod pečlivým dohledem ČNB a banky musí mimo jiné ČNB předem oznamovat takové plánované transakce, které by měly na angažovanost a likviditu významný vliv.

"Budeme úzce monitorovat výkonnost jednotlivých bank v příštích 12 až 18 měsících, protože toto období považujeme za značně obtížné," dodala Moody's.

(Zdroj: Moody's, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data