Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská Dagong po Itálii srazila rating Francii. Slabé ekonomiky nemají sílu snížit dluh a schodek, rizikem vnější financování

Čínská Dagong po Itálii srazila rating Francii. Slabé ekonomiky nemají sílu snížit dluh a schodek, rizikem vnější financování

08.12.2011 15:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínská ratingová agentura Dagong dnes opětovně snížila rating jedné z klíčových ekonomik eurozóny, Francie. Včera zasáhla vůči Itálii, v obou případech s nadále negativním výhledem. Zdůrazňuje slabost ekonomik, v případě Francie ohrožující plány na snížení dluhu, u Itálie umocněnou závislostí na vnějším financování v prostředí rostoucích úroků.

„Francouzská vláda kvůli slabému ekonomickému růstu a negativním dopadům dluhové krize v eurozóně nebude schopna splnit vytyčený plán snížení rozpočtového deficitu, uvedl Dagong mimo jiné ve zdůvodnění sražení ratingu Francie na „A+“ z dosavadní známky „AA-„. Negativní výhled znamená perspektivu dalšího snížení. Francie trpí dle Dagong slabým růstem, zvýšeným státním dluhem a dopady dluhové krize v eurozóně na vládní úvěrové náklady, jiným slovy růst úroků. Ratingová agentura předpovídá Francii pro příští rok zpomalení růstu na 0,3 procenta. Francouzská vláda naproti tomu založila návrh rozpočtu na předpovědi jednoprocentního růstu a plánuje snížit rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu.
Ve středu Dagong srazila rating Itálie na „BBB“ z dřívějšího „A-„, rovněž s negativním výhledem. „Výnosy italského dluhu pokračují v růstu a zhoršují už tak špatný výhled ekonomiky a finanční podmínky. To je zničující pro závislost Itálie na externím financování,“ uvedla Dagong.

Ratingy čínské agentury se mimo Čínu příliš nesledují. Je přitom jedinou agenturou ve velmoci východu, která pokrývá vládními ratingy cca 50 světových ekonomik. Dagong opakovaně uvádí, že chce prolomit monopol vedoucí trojice S&P – Moody’s – Fitch a přinést pohled, který více akcentuje dlouhodobou sílu a zodpovědnost ekonomik, včetně jejich reálného postavení ve světovém měřítku a obchodě.

Všechny tři hlavní západní ratingové agentury zatím zachovávají francouzský rating na nejvyšším možném stupni AAA, třebaže Francie má veřejné finance ve zřetelně horším stavu než ostatních pět zemí eurozóny s nejvyššími ratingy. Pro francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy je udržení prestižního ratingu před nadcházejícími volbami nejvyšší prioritou. Paříž tak vystupuje agresivně proti jakémukoli náznaku takového kroku.

Moody’s snížila rating Itálie na „A2“ z „Aa2“ dva měsíce zpět, S&P drží rating „A“. I ona ale má u Itálie stanoven negativní výhled.

Agentura Standard & Poor's tento týden signalizovala, že by mohla snížit rating Francie, avšak společně se známkami všech dalších zemí s nejvyšším ratingy i s většinou ostatních členských zemí. S&P je připravena své ratingy skutečně snížit, pokud po nadcházejícím klíčovém summitu EU zjistí, že Evropa není schopna své problémy důsledně řešit.

Není bez zajímavosti, že v listopadu podepsalo s agenturou Dagong smlouvu o krytí ratingem Bělorusko poté, co mu byl opakovaně sražen rating západní trojicí.

Již v srpnu Dagong shoršila rating Spojeným státům o několik stupňů a zařadila je po bok Španělska, Estonska či Jihoafrické republiky.

(Zdroj: Dagong Global Credit Rating, CNBC, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data