Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faberovi se líbí zlato a americké akcie, Doll vidí odtrhávání USA od Evropy

Faberovi se líbí zlato a americké akcie, Doll vidí odtrhávání USA od Evropy

09.12.2011 18:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Marc Faber pro Bloomberg uvedl, že globální akciové trhy mají v současné době korelaci v takové výši, „jakou za posledních čtyřicet let neviděl“. Americké akcie podle něho nyní nejsou „nijak hrozně předražené“ a na čas si tak mohou vést lépe než jiná aktiva. Trh se dnes pohybuje v neutrálním teritoriu, index S&P 500 by se mohl dostat do pásma 1.280 - 1.350 bodů. Pokud ale začnou přicházet dobré zprávy z Evropy, akcie by mohly posílit víc. Těmi dobrými zprávami by ale bylo jen to, že se „problém odsune do budoucna a přijde nějaký druh tištění peněz“. Ne, že by šlo o vyloženě dobré zprávy, podle Fabera je to ale lepší, než kdyby se euro rozpadlo.

Investor se domnívá, že euro přežije, otázkou spíše je, jakou bude mít formu. Může to být bez slabších zemí, nebo jako měna doplňující národní měny jednotlivých evropských zemí. „Stejně jako mohu cestovat po celém světě a platit dolary, mohl bych po Evropě platit eury,“ vysvětlil Faber. Dotaz, zda by momentálně raději vlastnil eura či dolary, ho pobavil, moderátorovi dal investiční radu, která má symbol „GOLD“. Poté doplnil, že dolar i euro jsou „nežádoucí měny, platí to zejména v USA, kde panují nulové sazby“. Akcie se do určité míry staly měnou, protože zachovávají hodnotu. To samé platí o obrazech či známkách, domnívá se Faber.

Investor poukázal na skutečnost, že americký trh si tento rok vedl mnohem lépe než trhy ve zbytku světa. Tento trend by mohl ještě nějaký čas pokračovat. Rozvíjející se trhy jsou sice přeprodanější, platí to zejména o Indii. Může tam tudíž přijít rally, na nová maxima ale podle Fabera můžeme v dohledné době zapomenout. Nadšený není ani z Číny z důvodu úvěrové bubliny, uměle nízkých sazeb a velkého fiskálního deficitu, neboli „umělé stimulace“. Vláda sice může dále stimulovat, řešení problému to ale pouze odsune do budoucna.

„Pokud bude ekonomika Spojených států růst nebo klesat o 3 %, nebude to mít na cenu mědi žádný vliv. Je to ekonomika služeb, která měď moc nepotřebuje… Čínská ekonomika má ale na zbytek světa mnohem větší vliv, protože potřebuje více mědi a dalších komodit,“ uvedl Faber na konci rozhovoru.

Hlavní akciový stratég společnosti BlackRock Robert Doll se domnívá, že hlavním faktorem ovlivňujícím chování trhů je vývoj v Evropě. Ten se bude nadále vyvíjet způsobem „dva kroky dopředu, jeden zpět“. Podle stratéga situace v Evropě připomíná rok 2008 v USA, kdy přišla naprostá panika“ a výnosy vládních dluhopisů se po určitou dobu pohybovaly v negativním teritoriu podobně, jako to nyní vidíme u krátkodobých německých obligací. Nejpravděpodobnější je ale postupné uklidňování.

„Svět prošel prasknutím úvěrové bubliny a v takových situacích je růst pomalý. Všichni musí snižovat dluhy a to bude trvat mnoho let,“ uvedl Doll. Ekonomice Spojených států podle něho nehrozí recese, extrapolovat však nelze ani současný růst dosahující 3 %, trend by měl být na 2 %. Americký akciový trh se v současnosti odtrhl od evropských akcií, částečně se odtrhla i americká ekonomika, která nyní zrychluje, zatímco Evropa zůstává v recesi.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data