Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s přezkoumá rating zemí eurozóny, závěry Summitu hodnotí jako nedostatečné. S&P rozhodne v řádu dní

Moody’s přezkoumá rating zemí eurozóny, závěry Summitu hodnotí jako nedostatečné. S&P rozhodne v řádu dní

12.12.2011 9:15, aktualizováno: 12.12. 10:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Agentura Moody's oznámila, že přezkoumá v prvním čtvrtletí příštího roku rating zemí eurozóny. Opatření dohodnutá na dvoudenním Summitu EU minulý týden v Bruselu totiž považuje za nedostatečná. Zhoršení hodnocení platební schopnosti zemí EMU může vzejít i od další světové ratingové agentury, Standard & Poor’s, která v nejbližších dnech vyhodnotí závěry Summitu a následně sníží, nebo zachová rating zemí eurozóny.

"Absence opatření ke stabilizaci dluhopisových trhů v krátkodobém horizontu znamenají, že eurozóna a celá Evropská unie zůstávají vystaveny případným budoucím šokům a je permanentně ohrožena i soudržnost eurozóny," uvedla Moody's, která již na konci listopadu varovala, že riziko bankrotu některých členských států eurozóny povážlivě roste.

Napjatě očekávaný Summit, který se konal ve čtvrtek a v pátek v Bruselu, přinesl několik dílčích výsledků, jednotné dohody všech zemí EU se však trhy nedočkaly. Centrální banky zemí EU mají poskytnout 200 miliard eur pro MMF, mechanismus ESM bude uveden do provozu o rok dříve s celkovou kapacitou 500 miliard eur. Jednotná domluva na přísnější fiskální disciplíně však zkrachovala – se změnami smluv o EU souhlasili všichni členové eurozóny, odpor však jednoznačně vyjádřila Velká Británie. Další členové EU, včetně ČR, jsou ochotni o nových pravidlech teprve jednat. Ještě v noci přitom šest nečlenů eurozóny avizovalo vůli se zapojit. Česká republika a Švédsko od počátku zastávaly obezřetnější stanovisko, když si vyhradily právo konzultovat dohodu s národními parlamenty. K jejich názoru se nakonec připojily i ostatní země EU stojící mimo eurozónu s výjimkou Spojeného království. To na svém odmítnutí trvá. 

Výsledek summitu EU z konce minulého týdne Moody’s označuje za potvrzení pokračující snahy politiků eurozóny o posun směrem k centrální fiskální koordinaci a sdílení prostředků i rizik. Z dílčích opatření však ratingová agentura považuje za nové jen pár a poukazuje na podobnost některých z nich s již ohlášenými kroky. „Opatření na posílení dohledu nad nadměrnými (fiskálními) deficity byla poprvé oznámena v polovině letošního roku, zatímco záměr posílit národní rozpočtové rámce a zlepšit koordinaci a spolupráci byl představen v říjnu stejně jako cíl „zapákovat“ EFSF,“ vypočítává dnešní zpráva Moody’s.

Důsledky oznámených opatření a dalších kroků, které se očekávají v nadcházejících týdnech, pro schopnost subjektů dostát svým finančním závazkům budou nyní vyžadovat pečlivé zvážení, uvedla k možnému vývoji národních ratingů Moody’s s tím, že je třeba přihlédnout například ke zpomalení ekonomické aktivity, křehkému bankovnímu systému a z části nefunkčním úvěrovým trhům.

Závěry Summitu tak nemění dříve vyjádřené stanovisko Moody’s, že „krize eurozóny je v kritické a nestálé fázi“, jejíž důsledky, patrné především na trzích státních dluhopisů a dluhů bank, budou politici odstraňovat čím dál tím obtížněji. Agentura dále uvedla, že i za předpokladu klíčového scénáře, tj. zachování eurozóny bez šíření defaultů, bude zřejmě třeba nést následky i ve formě změn ratingu v následujících měsících. Čím déle navíc potrvá tento pozvolný přístup k zavádění politických opatření, tím více roste pravděpodobnost horších scénářů, včetně hrozby hromadných defaultů zemí eurozóny, nebo následného vystoupení některé z nich z EMU, varuje Moody‘s.

„Pokud však nedojde k žádné politické iniciativě, která by v blízké době efektivně stabilizovala podmínky na úvěrových trzích, Moody’s věří, že systém zůstane náchylný k dalším šokům, což by pravděpodobně vedlo k selektivním změnám ratingů,“ varovala agentura a dodala, že plánuje dokončit revizi zemí eurozóny a EU v průběhu prvního čtvrtletí roku 2012.

Také agentura Standard & Poor’s bude nyní, podle její ředitelky pro Francii Carol Sirouové, analyzovat dopady dohody na důvěru v ekonomiku a finanční trhy. S&P se podle ní zaměří především na to, zda dohoda ze Summitu přiměje Evropskou centrální banku k agresivnější roli při řešení dluhové krize. "(Rozhodnutí) bude v nejbližších dnech, jakmile budeme mít všechny nezbytné prvky a jejich dopad," uvedla Sirouová pro francouzskou rozhlasovou stanici BFM Business.

 

S&P již na začátku minulého týdne přeřadila rating 15 zemí eurozóny do režimu pozorování s negativním výhledem, následně totéž učinila i u ratingu EFSF, který by z nejvyšší úrovně AAA mohla snížit o jeden či dva stupně. Agentura uvedla, že o hromadném snížení ratingových známek uvažuje především kvůli přetrvávající nejednotnosti evropských politiků při řešení dluhové krize. Snížení ratingu o jeden stupeň hrozí například i Německu, rating Francie by agentura mohla snížit dokonce až o dva stupně. Začátkem týdne ale S&P uvedla, že si ještě počká na výsledek summitu EU.

Média vesměs zhodnotila výsledky dvoudenního jednání jako slabší, oživila spekulace o historickém rozkolu a začátku dvourychlostní Evropy. "Vítejte ve dvourychlostní Evropě", shrnul dnes výsledek summitu ve svém titulku britský deník The Times. Další britský list The Daily Telegraph zase píše o bruselském jednání jako o největším rozkolu v dějinách EU. Podle německého deníku Die Welt vznikne z větší části sedmadvacítky fiskální unie, v níž budou země platící eurem a další státy, které je ve snaze o přísnější rozpočtovou disciplínu podpoří. Státy, které se ke smlouvě o reformě rozpočtových pravidel nepřipojí, zůstanou mimo.

"Jsem si jistý, že budeme schopni zvládnout dluhovou krizi v Evropě díky dohodnutým, dalekosáhlým opatřením týkajícím se institucionální reformy Evropské měnové unie," uvedl po summitu Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve svém příspěvku pro časopis Focus. Schäuble upozornil, že Evropa se vždy vzpamatovala z krize jako mnohem silnější a to je pro Německo, největší ekonomiku eurozóny, důležité. Pokud by Německo podle něj jednalo samostatně, mohlo by v nejlepším případě oddálit významné ztráty, ale nemohlo by jim zabránit.

Hlavní body dohody summitu EU:

1) Rozpočty členských států eurozóny by měly být vyrovnané a nebo skončit každý rok v přebytku. Maximálně přípustný rozpočtový schodek by měl být 0,5 procenta HDP. Zatím není jasný termín, kdy by mohla tato změna začít platit.

2) Nová rozpočtová pravidla se stanou součástí národní legislativy každého ze členských států eurozóny. Ty navíc budou muset hlásit dopředu termín, kdy chtějí vydávat dluhopisy.

3) Pokud členský stát eurozóny překročí deficit tři procenta HDP, stihnou jej automaticky sankce. Ty bude možné zvrátit jen se souhlasem kvalifikované většiny členských států.

4) Evropský stabilizační mechanismus (ESM) začne fungovat od června 2012. Původně to mělo být o rok později. Současný záchranný fond eurozóny (EFSF) bude fungovat podle původních plánů až do poloviny roku 2013. Celková kapacita EFSF/ESM ve výši 500 miliard eur bude revidována v březnu 2012.

5) Státy eurozóny i celé EU během deseti dnů potvrdí, zda jsou schopny poskytnout půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) ve výši 200 miliard eur, které mají pomoci zajistit globální hospodářskou stabilitu. Peníze možná poskytne i Česká republika. V jejím případě jde o zhruba 3,5 miliardy eur (téměř 90 miliard korun).

6) K přijímání rozhodnutí v rámci Evropského stabilizačního mechanismu bude stačit v naléhavých situacích nejspíš jen kvalifikovaná většina. Dosud mělo být rozhodnutí jednomyslné. Tato úprava však závisí na názoru finského parlamentu.

(Zdroj: Moody's, S&P, čtk, Mediafax)


Váš názor
  • Márne hľadám čo len "odesk"
    12.12.2011 19:47

    Týkajúci sa aj EUROZÓNY s pohľadu nás -radových občanov, či už ekonomicky aktívnych, alebo nás -sociálne odkázaných na dôchodok....Neviem - počínajúc našou Radičovou, KTO - KOMU - AKÝ euromandát dal ne Bruselské "eurobranie 2011", lebo laicky povedané -AŽ PRÍLIŠ sa toto všetko začína podobať na mníchovskú repliku 1938 v "prevedení! 2011,: O NÁS BEZ NÁS!!! Len s tou "zmenou" že teraz nejde o jeden štát, ale o všetky potenciálne ohrozené štáty eurokrízou a akoby BRUSEL&company RIEŠILI "eurokuloárny problém" bruselskej administratívy.... TOTO eurobruselské "ÓPIUM"2011 má mať aký "uspávací časopriestor" a čo po "JEHO VYPRCHANÍ" - možno už na jar 2012 - NASTANE?! ĎAĽŠIA "dávka sumitom" až do "EUROBEZVEDOMIA", a či až nastane KATASTROFICKÝ DEŇ na "euroburze" a až potom sa "preberú " SANITÁRI súkromnobankového eurosektoru?! - potom už môžu ísť "doritinaraky&nadrevenépanáky -tak hovorí jedno slovenské porekadlo o HLUPÁKOCH - čiže v tomto prípade 2011 o "EUROHLUPÁKOCH 2012" -pýtam sa ako "eurodôchodca z TURCA 2011"?!
    turcan
  •  
    12.12.2011 9:54

    Dle mého jediné, co trh očekává, jsou Spojené Státy Evropské a plně aplikovanými přerozdělovacími procesy.
    Carlos
    •  
      12.12.2011 10:48

      (chvilka slovickareni) trh neocekava, spis "nekteri" ucastnici trhu ocekavaji.. trh ve smyslu trzni ceny (vcetne vsech pokriveni zpusobenych politicky rizenymi institucemi jako jsou cb a jine..) je jen reakce na udalosti.
      Azb
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů