Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kde má ECB vzít 2,4 bilionu eur na podporu solventních zemí

Kde má ECB vzít 2,4 bilionu eur na podporu solventních zemí

12.12.2011 14:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle mnohých ekonomů by se ECB měla zřejmě více podílet na řešení současných problémů eurozóny. Politici, nebo alespoň někteří z nich, s tím nesouhlasí. Zmiňují strach z inflace, zaujímají morální postoj ve vztahu k předchozí nezodpovědnosti, tvrdí, že hříšníci musí platit za své činy, atd. Do současné doby byly již napsány stovky článků o tom, jakou škodu by způsobil potenciální kolaps eurozóny, takže jejich argumenty nebudu opakovat. Zaměřím se na to, co může ECB udělat pro zastavení sebenaplňujícího se kolapsu několika evropských ekonomik.

Obecně panuje názor, že ECB musí pro nákupy zadlužených ekonomik tisknout peníze. Může ale udělat i něco jiného. Už před 18 měsíci popisoval hlavní ekonom Citigroup Willem Buiter, jak může ECB využít své budoucí zisky k zastavení negativní dynamiky na dluhopisových trzích. Podle jeho odhadů má ECB „neinflační absorbční kapacitu ztrát dosahující minimálně 2,4 bilionu eur, pravděpodobně ale až ve výši 3,4 biliónu eur“. Jinak řečeno, ECB může důvěryhodně využít 2,4 bilionu eur pro operace na trzích. To by jistě zastavilo neustále rostoucí výnosy italských a španělských dluhopisů.

Jak by to fungovalo? Centrální banky podnikají velmi ziskové operace – vydávají peníze a z nich neplatí žádný úrok. Za ně kupují cenné papíry, které úrok nesou, například vládní dluhopisy. Každý rok tak dosahují zisku. Skutečnost je o něco složitější, ale základní princip se příliš nemění. Buiterův návrh si můžeme představit následovně: Předpokládejme, že ECB vydá dluhopisy ve výši 2,4 bilionu eur (tedy nevytiskne peníze v této hodnotě). Jejich výnos by se pravděpodobně pohyboval někde na úrovni výnosů německých vládních dluhopisů (2,6 % v případě třicetiletých obligací). Po vydání těchto obligací může ECB oznámit, že u solventních zemí nedopustí, aby výnos jejich dluhopisů překročil 5 %. Pokud se tak stane, ECB začne tyto vládní dluhopisy kupovat, zdroje získá z vlastních vydaných obligací. Poté, co začne se symbolickými nákupy, výnosy rychle klesnou a vrátí se na udržitelnou úroveň.

Jestliže bude muset ECB dluhopisy zadlužených vlád kupovat, stále bude generovat zisk (rozdíl mezi 2,6 % a výnosy italských dluhopisů, které nyní leží na 6,5 %). A i kdyby Itálie své dluhopisy nesplatila, ECB může ztráty unést. Proto Buiter používá výraz „neinflační absorbční kapacita ztrát“. Na celém principu není nic zázračného a nejde o žádný oběd zadarmo. ECB v podstatě vezme své budoucí zisky, které musí převádět vládám zemí eurozóny, a vytvoří z nich ochranný val na dluhopisových trzích. Vlády to udělat nemohou, protože trhy jim nevěří. ECB to ale pravděpodobně neučiní, protože vykročit za hranice běžného myšlení vyžaduje trochu rozhodnosti.


(Zdroj: Blog Iliana Mihova, profesorka ekonomie na INSEAD)


Váš názor
  • pakárna
    12.12.2011 15:56

    Kdo první vymyslel tu zhovadilost - podpora solventních států? Solventní to nepotřebuje a nesoulventní si to zase nezaslouží. Tak kde je problém? AHA - problémy je třeba zavádět, aby se lemry uživily :-))))
    Jesse
    • Re: pakárna
      14.12.2011 16:12

      ECB by se podle irské ministryně pro evropské záležitosti Lucindy Creightonové měla stát věřitelem poslední instance a přispět tím k ukončení dluhové krize eurozóny (MediaFax)
      Azb
  •  
    12.12.2011 15:43

    ...nicméně, to je scénář eurodluhopisu, ne? Nejlepší by asi bylo, kdyby se přes ECB "napůjčovaly" jen zdravé země (např. klidně "CDO namixované z nich") a ECB by tak získala prostředky na nákup nemocných dluhopisů. Bylo by to faktické přiznání stavu, ale nemocné země by se zároveň musely vzdát fiskální suverenity, což se opět fakticky děje (dohled ECB nebo MMF a jejich mise). Jedinou otázkou pak zůstává, jak moc by tyto nákupy v aukcích nemocných dluhopisů fungovaly. Rozvaha ECB by se tak nafoukla z hlediska rizika asymetricky a pak je debata, jaká páka resp. zda rovnou nevydat i CDS, haha.
    David
  •  
    12.12.2011 15:08

    OPRAVA: aha, nenatisknou peníze pro nákup dluhopisů, ale rovnou si půjčí... pak je to FED přistup, ale na další argumentaci to mnoho nemění. Inflační faktor to asi opravdu snižuje. Snad se najde někdo, kdo dluhopisy bude kupovat.
    David
  •  
    12.12.2011 15:01

    "...vydávají peníze a z nich neplatí žádný úrok. Za ně kupují cenné papíry, které úrok nesou, například vládní dluhopisy." no dobře, ale to je tištění peněz a přijímání více rizika, což by znamenalo oboje růst úroků a nafouknutí rozvahy ECB a je otázkou času, než si toho ratingovky(trhy) všimnou a pak se veze i doposud tvrdé jádro. Dále morální hazard a menší tlak na hříšníky. Pár let by to fungovat mohlo, ale při dalším otřesu konec Eura.
    David
    • Davide
      12.12.2011 16:09

      tak jak si se rozhodl? Ve skutečnosti se jedná o boj se sebenaplňujícím proroctvím, které je potřeba zastavit. Nemyslím, že kterákoliv ze zemí v potížích chce s těmi ostatními vyjebat, dokonce ani to Řecko ne. Trošku i dost nespravedlnosti založené na financování dluhů jižní větve EU by za řešení současné finkrize s minimálními dopady na ekonomický růst celé EU zóny stálo.
      lime
      • Re: Davide
        14.12.2011 16:07

        no tak, že s článkem souhlasím, ale polemizuju se závěrem, že "Jejich výnos by se pravděpodobně pohyboval někde na úrovni výnosů německých vládních dluhopisů ..." čili i s "Jestliže bude muset ECB dluhopisy zadlužených vlád kupovat, stále bude generovat zisk ..." z úhlů a) zda přímíchat i nemocné země, b) zda je celosvětová kapacita pro umístění 2,4 bil. nových dluhopisů. S pojmy sebenaplňující a nespravedlivé pochopitelně souhlasím. Jak opticky "křížovou dotaci" prezentovat je ten problém (resp. reakce na zvolené řešení).
        David
  •  
    12.12.2011 14:43

    verim ze na sto procent tuhle rozkradenou krizi nevyresi absolutne nikdo...60% by byl uspech...tech zvastu a balastu nazvanenych kolem toho uz pul roku uz ani nevnimam..uz se smeju zlodejum co se nedokazou domluvit na nicem..a kdyby ty zlodejske parchanty vystridali slusni ekonomove stanou se z nich zlodeji za mesic taky...dyt kua par jmen co tam sedi za CR...bych zvracel..fuj kriva huba a otylka predulezita napr..tihle nas zachranuji svymi nazory s jednanim?
    OPTIMISTA
  •  
    12.12.2011 14:30

    eurotunel, kterym neporejde ani kolobezka
    Azb
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.