Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed nechal sazby beze změny, přiznal rizika pro ekonomiku USA

Fed nechal sazby beze změny, přiznal rizika pro ekonomiku USA

14.12.2011 8:23, aktualizováno: 14.12. 8:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) včera podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu prakticky na nule a nijak nezměnila ani další nástroje měnové politiky. Americká ekonomika sice mírně expanduje, její růst by však mohly ohrozit otřesy a napětí na globálních finančních trzích, uvedl Fed po zasedání měnového výboru s odkazem na vývoj kolem dluhové krize v eurozóně.
 
"Napětí na globálních finančních trzích zůstává nadále významným rizikem pro ekonomický výhled," konstatoval Fed. Podle agentury Reuters si tak otevřel pro příští rok možnost nových kroků k uvolnění své politiky a na podporu ekonomiky.

Akciové trhy po oznámení Fedu ztratily mírné zisky a přehouply se do záporného pásma. Hlavní index Wall Street, S&P 500, nakonec zakončil se ztrátou 0,87 procenta, ale technologický Nasdaq klesl dokonce o 1,26 %. Kurz dolaru zrychlil růst vůči euru a dostal se až na 1,3013 USD/EUR.

Fed nyní váží na jedné straně povzbuzující známky rychlejšího oživování americké ekonomiky a na straně druhé rizika vycházející z Evropy. Tam se kvůli dluhové krizi zemí eurozóny čeká v nejbližší době silný útlum až propad do recese, což by příští rok zasáhlo i americkou ekonomiku.

Fed drží sazbu v pásmu nula až 0,25 procenta od prosince 2008. Od roku 2009 pak podporuje oživení ekonomiky z hluboké recese "kvantitativním uvolňováním", v jehož rámci kupoval hypoteční a státní dluhopisy a zvyšoval objem peněz v oběhu. Od té doby Fed nakoupil dluhopisy za 2,3 bilionu dolarů.

Fed včera uvedl, že nezaměstnanost, jejíž míra v listopadu klesla o 0,4 procentního bodu na 8,6 procenta, je v USA stále vysoká a aktivita v sektoru bydlení nadále abnormálně nízká. Zopakoval, že inflace by se měla usadit na úrovních, které odpovídají jeho mandátu udržovat cenovou stabilitu, nebo pod nimi.

O měnové politice v rámci Fedu rozhoduje desetičlenný Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který rozhodnutí podpořil hlasy devíti bankéřů. Proti byl stejně jako minulý měsíc šéf Federální rezervní banky v Chicagu Charles Evans, který prosazoval další uvolnění politiky.

Na předešlém zasedání na počátku listopadu Fed snížil odhad růstu ekonomiky na letošní a příští rok a uvedl, že nezaměstnanost se bude snižovat pomaleji, než se čekalo. V posledních týdnech však přicházely příznivější údaje z trhu práce a maloobchodního sektoru, které naznačily zrychlení růstu. Ekonomové nyní předpovídají, že v tomto čtvrtletí ekonomika zrychlí tempo na tři procenta ze dvou procent ve třetím čtvrtletí, v prvním pololetí příštího roku se však čeká opět zpomalení.

Ohledně své komunikační politiky Fed žádné novinky nenaznačil. Podle analytičky BNP Paribas Julie Coronado by Bernanke se svými kolegy mohl zvažovat další opatření pro podporu ekonomického růstu již na dalším měnovém jednání naplánovaném na 24.-25. ledna příštího roku, kdy také vydá novou čtvrtletní ekonomickou prognózu.

„Stále vidí rizika na dolní straně odhadů, takže jsou pořád vychýlení směrem k dalšímu uvolňování měnové politiky,“ vysvětluje Coronado a očekává další kvantitativní uvolňování skrze nákupy aktiv ve druhém kvartále příštího roku s tím, že rozhodnutí padne v lednu či březnu. Fed v srpnu sdělil, že pokud ekonomika výrazněji neoživí, plánuje držet nynější nulové úroky nejméně do poloviny roku 2013.

Ve Fedu se údajně rovněž diskutuje o možnosti zastavit inflační cílení po vzoru řady jiných centrálních bank. Směrem k větší otevřenosti udělal už Fed krok v letošním roce, když rozhodl, že po každém druhém zasedání bude jeho politiku osobně vysvětlovat jeho šéf Ben Bernanke.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data