Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini o příštím roce: Může přijít chaotická restrukturalizace a odchody z eurozóny

Roubini o příštím roce: Může přijít chaotická restrukturalizace a odchody z eurozóny

19.12.2011 15:02, aktualizováno: 19.12. 17:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výhled pro globální ekonomiku pro rok 2012 je jasný, ale nehezký: Recese v Evropě, nanejvýš anemický růst v USA, prudké zpomalení v Číně a většině dalších rozvíjejících se ekonomik. Asijské ekonomiky závisejí na Číně, Latinská Amerika na cenách komodit, střední a východní Evropa na eurozóně. Nestabilita na Blízkém východě pak zvyšuje geopolitické riziko a následně i cenu ropy, což omezuje globální růst.

Recese v eurozóně je nyní jistá, predikovat ovšem nelze ani její hloubku, ani dobu trvání. Problémy na trhu s úvěry a vládními dluhopisy, nedostatečná konkurenceschopnost a fiskální utahování ale vyústí ve vážný propad. Spojené státy rostou hlemýždím tempem už od roku 2010 a musí se vypořádat s fiskální brzdou, pokračujícím oddlužením soukromého sektoru doprovázeným slabou tvorbou pracovních míst, stagnujícími příjmy a neustávajícím tlakem na ceny nemovitostí a finanční bohatství. K tomu se přidává rostoucí příjmová nerovnost a politická situace, která se dostala do mrtvého bodu.

U Číny jsou stále jasnější nedostatky jejího růstového modelu. Klesající ceny nemovitostí začínají vyvolávat řetězovou reakci, která bude mít negativní vliv na developerské společnosti, investice a vládní příjmy. Stavební boom se zastavuje a současně dochází k tomu, že čisté exporty začínají ekonomiku brzdit. Jde o důsledek slabé poptávky v USA a zejména v eurozóně. Vláda tak bude pod tlakem, aby opět nastartovala růst. A nebude sama. Nutné reformy ve fiskální, ekonomické a finanční oblasti odsouvaly USA, Evropa i Japonsko. Bez nich udržitelného a vyrovnaného růstu dosaženo nebude.

Poptávku omezuje proces oddlužení, který se nachází na samém počátku. K tomu se přidává rostoucí příjmová nerovnost, která je částečně důsledkem propouštění v soukromém sektoru. Domácnosti a chudší obyvatelé, kteří žijí hlavně ze svých pracovních příjmů, mají totiž větší mezní sklon ke spotřebě než korporace, bohaté domácnosti a ti, kteří žijí z investičních příjmů. Nerovnost také živí protesty po celém světě, politická a sociální nestabilita by mohla pro ekonomický růst představovat další riziko.

Klíčové nerovnováhy běžného účtu mezi USA a Čínou (a dalšími rozvíjejícími se ekonomikami), uvnitř eurozóny pak mezi jádrem a periferií, zůstávají nadále vysoké. Jejich řešení by vyžadovalo nižší poptávku v zemích s vysokou spotřebou a vysokým deficitem běžného účtu a nižší přebytky běžného účtu v zemích s vysokými úsporami. Toho by mělo být dosaženo nominálním a reálným posílením měnového kurzu v zemích s přebytky běžného účtu a oslabením kurzu v zemích s deficity. Země s přebytky musí také podpořit svou domácí poptávku. Namísto toho ale posílení kurzu odmítají a v zemích s deficitem tak přichází deflace, která vyvolává recesi. Následné měnové bitvy pak probíhají na několika frontách: Intervence na měnových trzích, kvantitativní uvolňování a omezení toku kapitálu. S oslabujícím globálním růstem by se pak tyto bitvy mohly změnit v obchodní války.

Ekonomická politika má stále méně možností. Devalvace znamená hru s nulovým součtem. Monetární politika bude s klesajícími obavami z inflace uvolněna, v rozvinutých ekonomikách, kde jádro problémů tvoří solvence, je ale neefektivní. Fiskální politiku omezují rostoucí deficity a dluhy, ostražití dluhopisoví investoři a nová fiskální pravidla v Evropě. Pomoc a podpora finančním institucím je politicky nepopulární a téměř insolventní vlády na ně ani nemají peníze. G20 se mění na G0: Pro slabé vlády je stále složitější mezinárodně koordinovat politiku v mezinárodním měřítku, protože pohledy na problémy, cíle a zájmy rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik se dostávají do konfliktu.

Papírová řešení problémů solvence a nerovnováh, velkého zadlužení domácností, vlád a finančních institucí tak nakonec mohou vyústit v bolestivou a možná i chaotickou restrukturalizaci. Podobně může nedostatečná konkurenceschopnost a nerovnováhy běžných účtů nakonec znamenat odchod některých členů eurozóny z této měnové unie.

Uvedené je výtahem z „Fragile and Unbalanced in 2012“ od Nouriela Roubiniho.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university