Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pět šokujících předpovědí pro rok 2012… verze pro otrlé

Pět šokujících předpovědí pro rok 2012… verze pro otrlé

29.12.2011 13:36
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Nebudu zastírat, že mě k napsání tohoto sloupku inspirovaly všechny ty (vesměs katastrofické) předpovědi událostí v roce 2012. Pokud si totiž člověk v posledním měsíci otevřel noviny nebo pustil televizi, vyvalila se na něj koňská dávka hrůz, neštěstí a nepříjemností, kterým v příštím roce půjde jenom stěží uniknout. Dovolím si však protentokrát na tento vábivě znějící „myšlenkový vlak“ nenaskočit a na oplátku nabídku několik scénářů výsostně optimistických, možná téměř utopických. Chápu – z pera autora, který je zvnějšku nejspíše vnímaný jako vytrvalý pesimista jde nejspíše o nepochopitelný intelektuální veletoč. Navzdory veřejnému obrazu se však považuji za realistu a nikoliv za programového škarohlída. Uvnitř jsem navíc bytostný optimista a tiše doufám, že navzdory všem objektivním známkám „blbnutí“ lidské populace ještě není úplně pozdě zatáhnout za záchrannou brzdu a vzít rozum do dlaní. Možná se tak během příštích dvanácti měsíců dozvíme, že:

1) Lidé pochopili, že jsou pouze jedním z osmi až devíti milionů živočišných druhů na planetě Zemi (navíc „jen“ 1,2 milionu bylo prozatím popsáno). Z tohoto úhlu pohledu je člověk přírodě jako komplexnímu ekosystému vazeb a vztahů poměrně ukradený a pokud nebudeme jako druh existovat, nic tak závažného se nestane. Jsme totiž sice jen jedna osmi-milióntina celku, prostředí kolem sebe však huntujeme poměrně úspěšně a vydáme tak za několik (tisíc) dalších druhů. A jak ukázalo japonské tsunami z března tohoto roku, příroda má v rukávu nepochybně mnoho dalších trumfů, které ještě může vytáhnout a ukázat, kdo je tady pánem.

2) Lidé pochopili, že „bezplatné finanční poradenství“ je logický protimluv. Primárním cílem jakéhokoliv finančního poradce totiž není poskytovat dlouhodobé finanční poradenství, ale vydělat si peníze. Kvalitně poskytované poradenství a spokojená klientská báze jsou jenom prostředkem, nikoliv cílem. Pokud se vám tedy někdo snaží nabulíkovat, že za jeho rady nic neplatíte, měli byste zbystřit. Jak říká jedno okřídlené přísloví – „obědy zdarma neexistují“ – a vy si můžete být jisti, že platba za radu takového poradce je umně skryta v ceně produktu, který vám prodá. A v úhrnu pak často mnohonásobně převyšuje to, co byste za jeho rady zaplatili, pokud by vám na konci setkání předložil fakturu a jeho poradenství bylo placené přímo.

3) Média pochopila, že slogan „If it bleeds, it leads“ ( v překladu „Krev prodává“) se přežil a je vhodné ho nahradit například „A smile a day keeps the doctor away“ (ve volném překladu „Jeden úsměv denně dělá zázraky“). Snad se tedy jednou dočkáme stavu, kdy poměr děsuplných a optimistických zpráv nebude 9:1, ale třeba 4:6. A nemyslím tím automaticky vyšší počet infantilních reportáží o pejscích a kočičkách či houbařích, kteří „skórovali“ svého životního křemenáče.

Obranným argumentem médií často je, že „divák si to žádá“. Nevím jak vám, ale mně ladění a tón zpráv v poslední době spíše připomíná kapitoly z knihy „1000 cest, jak si uhnat depresi“. Nic takového já od médií rozhodně nežádám.

4) Lidé pochopili, že jediným roky prověřeným lékem na nachlazení či chřipku je a) horký čaj, b) teplá postel a c) čas. Přestali proto vyhazovat kvanta peněz za přeslazené pastilky na bolení v krku, které neobsahují o nic více, než najdete v jednom citronu a polévkové lžíci medu – jen to celé stojí asi stokrát méně. Farmaceutické koncerny začnou panikařit, některé to možná zabalí úplně.

5) Na počátku prosince roku 2012 dojde k překvapivému archeologickému objevu. Zjistí se, že proslulý mayský kalendář neskončil díky prudkému vhledu Mayů do budoucích událostí, ale z vyčerpání ložisek břidlice, na kterou byl tesán. Svět se točí dál a my s ním…

Do roku 2012 Vám přeji hlavně zdraví, to ostatní se dá povětšinou koupit!

Petr Žabža


Váš názor
  • Bilionova zaloba
    04.01.2012 12:50

    jde o ukradene zlato. OX News 134 Billion Dollar in US Bond seized at Italian border http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ttSmZknU9mI byla podana zaloba pacer.gov a zaregistrujete se jako uživatel za osm centů za stránku. jakkmile jste tam, napište „Keenan, Neil" do kolonky „Party Name“ Všimněte si páté položky odshora... 2011-cv-8500, podáno 23.listopadu 2011. To je ono. a ted uvazujte....
    chincila
  • Ale božínku
    03.01.2012 15:02

    1 - jo, ale 99% těch druhů jsou broučci, tedy hmyz. 2 - tak zlevněte transakci z 15 USD na půlku 3 - 5 - to může napsat jenom snílek P.F. 2012
    Dan
  •  
    29.12.2011 15:25

    Myslím si, že u Vás nejde o intelektuální veletoč, opravdu potřebujeme optimismus a ne "blbnutí" všech těch katastrofických věštců. Uklidněme se a vezměme "selský" rozum do hrsti, pomůže to nám všem i našemu zdraví.
    Bill
  • Stotožnění
    29.12.2011 14:50

    Naprosto přesný pohled na to jak to je a jací lidé chtějí a jsou co nejvíce potřebují slyšet . Psicholigická manipulace to je věda kto to umí vítězí.
    lada
  • K bodu 2
    29.12.2011 14:50

    Pokud tento bod o bezplatném poradenství aplikujeme na rady makléřů na těchto stránkách, tak co z toho vyplývá? V čem je schovaná ta cena za radu?
    John.
    • V čem je schovaná ta cena za radu?
      29.12.2011 15:55

      V čem je schovaná ta cena za radu? No predsa že z vďaky budete investovať prostredníctvom Patrie a nie nejakých obskúrnych firmičiek, čo nemajú ani na poriadne PíÁr.
      jupo
      • Re: V čem je schovaná ta cena za radu?
        29.12.2011 16:20

        Ano, a pan Žabža se ukázal jako správný makléř. Protože ti by měli za jakýchkoliv okolností světem šířit optimismus a naději. Kdyby to makléři nedělali, tak by umřeli hlady. Ostatně nedělají to pouze makléři, ale ve směs jsou do toho tlačeni i analytici. Stačí se podívat na historický vývoj analytických doporučení a v kontrastu s vývojem tržní ceny akcie. Doporučení jsou vždy zákonitě nastavovány nad cenou a o akciích se hovoří jako o levných, i když má S&P 500 forward P/E 20...no, chce to zůstat trochu při zemi, když se čtou podobný články a analýzy.
        paf
        • ten optimismus mi pripomina
          30.12.2011 10:09

          asi pred pul rokem sem cet knizku o goldman sachs a byl tam pribeh jak si ceo pozval novy zamestnance na politicky skoleni a ptal se jich postupne jestli sou bearish nebo bulish na nejblizsi obdobi as vsichni rikali tak nebo tak a pak se zeptal nakyho japonskyho kolegy co zrovna priletel a mel jeste jetlag mzoural vocima a ten povida v polospanku bullish, I'm always bullish. a ten ceo zacal volat spravne, jasne takhle to je my v goldman sachs sme vzdycky bulish. A pac maklersky firmy sou vsude stejny tak ja vzdycky ocekavam ze makleri (jako pravi entertaineri a prodejny holky v jednom) budou vzdycky bullish nebo jinak receno optimisti. Pesimismus ocekavam od es jako je treba Steve Eisman, ale ne od prostejch exekutoru klientskejch pokynu :-)
          chytrak
          • Re: ten optimismus mi pripomina
            30.12.2011 10:18

            ted me napada ze jak sem zminil ty prodejny holky ze sem to napsal tak ze to vyznelo jako ze maklere patrie povazuju za prodejny holky. to sem spatne zformuloval patriaci sou pro me entertaineri, tema holkama sem myslel ty goldmany (dukazem budiz jejich zamestnavani karieristicke kreatury soudruha Dlouheho)
            chytrak
      • Re: V čem je schovaná ta cena za radu?
        29.12.2011 16:15

        Konečně jedno pořádné vyjádření.Pan Žabža zůstal na věcí.A o to jde.Zůstat sebou samým a nenechat se vláčet :nedobrými,špatnými proudy ve společnosti,kde je hodnota člověka považována dle výše výdělku a majetku.
        ?
  • Žabžo ty se mi líbíš
    29.12.2011 14:11

    .. a možná snad začnu časem sledovat média.
    juniper
  • 29.12.2011 14:04

    tu trávu nehul. Spíš než na houbaře to mířilo na Novu, ale tam už ty zvířátka taky vynechávaj :-)
    tk69
  • to bude skvělý rok :-))
    29.12.2011 14:01

    Kutil Lacko ze slovenského seriálu Kutyil.sro by to okomentoval slovy: "nič som síce něpochopil, ale chápem vás":-))
    Jesse
  • PF2012
    29.12.2011 13:54

    :-) Souhlasím, až na bod 4. Je dokázané, že pokud pacient věří, že mu předražená pastilka (placebo) skutečně pomůže od bolesti, tak se také povětšinou stane, ve smyslu víra i hory přenáší, že ano. Dále byste se nemusel otírat o houbaře a už vůbec né o křemenáče! Les, to je to jediné místo kam si lze od všech prorockých mediálních článků odskočit odpočinout...:-) Vše nej do Nového roku! Kuva!
    DeGuise
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university