Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika nejlepší země pro podnikání i centra hazardu míří do recese, odráží pokles světové poptávky

Ekonomika nejlepší země pro podnikání i centra hazardu míří do recese, odráží pokles světové poptávky

03.01.2012 9:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomika Singapuru na konci loňského roku mezikvartálně výrazně klesla a v letošním prvním čtvrtletí se čeká, že již neuteče z propadu do recese. Její vývoj je odrazem propadu místního zpracovatelského průmyslu v důsledku útlumu globální poptávky. Tu oslabují těžké problémy Evropy, zpomalování růstu v Číně a nejistota kolem vývoje americké ekonomiky. Singapur byl Světovou bankou na přelomu let 2010 a 2011 vyhodnocen jako celosvětově nejlepší země k podnikání.

Singapurské ministerstvo obchodu dnes v prvním odhadu uvedlo, že hrubý domácí produkt klesl ve 4Q11 mezikvartálně o anualizovaných 4,9 procenta (přepočteno na výkon celého roku). Singapur přitom unikl recesi již ve třetím čtvrtletí, kdy HDP rostl o 1,5 procenta po poklesu o 5,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Recese se běžně definuje jako dvě čtvrtletí poklesu za sebou a záporný výsledek v 1Q12 čeká podle průzkumu Reuters většina ekonomů.

Zpracovatelský sektor vykázal za čtvrtletí propad o za 22 procent. Singapurská ekonomika je citlivým ukazatelem hospodářského vývoje v celé východní Asii, protože je závislá na mezinárodním obchodu a investicích a většinu své produkce vyváží do Japonska, Číny USA a Evropy. Konkurenční ekonomika Hongkongu ve třetím čtvrtletí jen taktak unikla recesi, když zaznamenala mezičtvrtletní růst jen o 0,1 procenta.


V meziročním srovnání se růst singapurského HDP v posledním čtvrtletí zpomalil na 3,6 procenta z tempa 5,9 procenta ve třetím čtvrtletí. Za celý rok 2011 se růstové tempo zmírnilo na 4,8 procenta z předloňských 14,5 procenta.

"Výhled pro rok 2012 zůstává vzhledem k evropské dluhové krizi, zpomalení v Číně a nejistotě kolem daňových kroků v USA opatrný ," řekl agentuře Reuters ekonom Chua Hak Bin ze singapurské pobočky Bank of America Merrill Lynch. Podle něj je pravděpodobnost recese v prvním čtvrtletí mírně nadpoloviční.

Již v říjnu roku 2011 singapurská vláda snížla odhad celoročního růstu minulého roku na méně než 5 % z do té doby očekávaných 5-6 %. Singapur se letos také v žebříčku WEF konkurenceschopnosti jednotlivých ekonomik posunul na druhé místo za Švýcarsko, odsunul Švédsko.

Trojice Las Vegas, Macao a Singapur soupeří o postavení globálního centra číslo jedna pro zábavu a hazard. V říjnu 2011 Americká herní asociace poprvé připustila, že by Singapur ve výsledku roku 2011 mohl sesadit z pozice druhého největšího globálního centra hazardních her Las Vegas.

Tak se také stalo, jenže navíc obě centra předehnalo Macao. Příliv čínských turistů pomohl Macau překonat v příjmech Las Vegas a stát se největším centrem hazardních her na světě. Příjmy z hazardních her jsou zde dnes pětkrát vyšší než v Las Vegas. Macao však stále zaostává za Las Vegas v poměru příjmů z neherních aktivit, jako je stravování, ubytování nakupování či jiná zábava.

Příjmy z hazardních her na Macau se v loňském roce zvýšily o 42 procent na rekordních 267,87 miliardy patac (655,5 miliardy Kč). K růstu přispívá zvyšující se zájem čínských turistů o hazardní hry. Macao je jediným místem v Číně, kde jsou hazardní hry legální a je již největším centrem hazardních her na světě. Tempo růstu mírně zpomalilo z předloňských 58 procent. V samotném prosinci příjmy z hazardních her stouply o 25 procent na 23,61 miliardy patac. V Macau se příjmy z neherních aktivit na celkových příjmech oblasti podílejí necelými pěti procenty.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
  • Macau není Vegas
    03.01.2012 12:46

    V Macau je nejmenší sázka u blackjack stolu 300 USD. V Las Vegas 2-5 USD. Ale hlavně zhruba 3/4 příjmů casin v Macau jsou z praní peněz. Hráč vsadí yuany a výhru dostane v HK dollarech, které zmizí v Hongkongu. Touto cestou mizí ročně milardy z Číny. To samé platí pro Singapur. LVS je dobrá investice - pivo na střeše stojí 18 USD a pokoj 500 a víc. A pořád plno. A žádná další casina se stavět nesmí ani v jedné lokaci.
    Dan
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data